מדעי השקר

החוקרים שהצליחו לפרסם מחקרים מקוממים ומופרכים במגזינים אקדמיים נחשבים

החוקר שכתב בליל של מילים גבוהות שאף אחד לא הבין, והמדענים שהמציאו נתונים מופרכים לחלוטין | תצפיות מומצאות על אלימות כלבים המלמדות אותנו על אילוף יעיל לבני אדם, למה דיכאון גורם לאנשים לשנוא שמנים? וכיצד אפשר לנצל את תרבות הפוליטיקלי קורקט והטמטום האנושי? | התעלול המבריק (מגזין כיכר)

|
15
| כיכר השבת |
מחקר מעמיק | אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

"המגזין שלנו 'Gender Place and Culture' הוא כתב עת באיכות גבוהה מאוד", נכתב באתר המגזין, "המאמרים עוברים ביקורת עמיתים קפדנית". לכן מה גדולה היתה המבוכה במגזין הנאור והמתקדם כאשר התפרסם שהמאמר המחקרי על 'כיצד אפשר ללמוד מהתנהגות של כלבים אלימים בגינות ציבוריות ולחנך אנשים באמצעות אילוף עם רצועות כלבים' היה בלוף מוחלט. אף אחד מעולם לא בחן כלבים בגינות ובטח שהמסקנה מטופשת לחלוטין.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

זו לא הייתה המתיחה הראשונה של מי שעמדו מאחורי המאמר - הלן פאקרוז ג'ימס לנדזי ופיטר בוגוזיאן, במשך שנה הם שלחו 20 מאמרים אקדמיים לפרסום בז'ורנלים הכי נחשבים. ארבעה פורסמו ושבעה אושרו לפרסום.

במאמר שפורסם ב”Affilia” הם העתיקו חלק מספרו של אדולף היטלר מיין קאמפף וטענו שבאמצעות קידמה אפשר לגרום לנשים להעריץ רוע. ובמחקר שפורסם ב-Fat Studies כתבו שבגלל שיש תרבות של דיכאון לכן אנשים מעריצים את מי שבונה שרירים ושורף שומן.

למה הם עשו את זה?

בסרטון שפרסמו ברשת הם הסבירו כי ניסו להראות כיצד גם אם הרעיונות והמסקנות מופרכים ומזעזעים, כל עוד הם יהיו אופנתיים פוליטית הם יכולים להתקבל.

הם קוראים לתחום 'מדעי המרמור'. לדבריהם, "לחוקרים בתחומים של מגדר, גזע וכדומה יש השפעה עצומה על כיצד אנשים חושבים ומדעי המרמור מאפשרים לבריונים האלה לומר לכולם על מה ואיך לחשוב, מי שלא חושב כמוהם הוא גזען או שונא נשים".

בראיון שנתן ג'יימס לינדזי ל'מוסף כלכליסט' הוא אמר: "משהו השתבש באוניברסיטאות, מדעי המרמור מכריחים את כולם לאמץ את תפיסת העולם שלהם, שהיא לא מדעית ולא קפדנית. נהפכנו למומחים בתחום ויכולנו לקחת חלק בתהליך שמרחיק את ייצור הידע ממחקר קפדני, הגיוני ומבוסס אמפירית".

בסרטון שפרסמו החוקרים, הם מראים את ההלם של עצמם מכך שהמחקר התקבל. הם נקרעים מצחוק מהתגובות הנרגשות שהם קיבלו (צילום: מתוך יוטוב)

נציין כי מחקר מדעי אמיתי אמור לעבור תהליך האמור למנוע טעויות והטעיות. זה נכון בדרך כלל בתחום הרפואי, שם דווקא מחקרים מדויקים נותנים לנו את האמת בלי הטעיות. אך בתחומי ההתנהגות, בדגש על מגדר ונטיות, יש הטעיות ולדברי החוקרים הכל נובע מהרצון להיות צודקים ומתקדמים בכל מחיר. מה שאנו מכנים 'הטירלול הפרוגרסיבי' שפעמים רבות בשם הנאורות והקדמה מאפשר דברים הזויים. כגון גבר שהחליט שהוא מגדיר את עצמו כאשה וכדומה.

כבעבר ששמעתי מראש הישיבה שלי, שפעמים רבות אלו הדואגים יותר מידי לזכויות בעלי החיים, אלו שמאוד דואגים לקידמה והנאורות - זה נובע מתוך מקום רע, מתוך מצפון או מתוך הרצון לכסות על דברים לא תקינים בהם הם עצמם לוקים. "אם אין ערכים של הבורא, כל אחד ממציא ערכים ואונות לפי מה שנראה לו ומתאים לו והתוצאה היא עיוות מוסרי מוחלט".

הם עשו את זה בשביל להראות נקודה בנוגע לתרבות המודרנית "הנאורה". אך היה מי שעשה את זה בשביל ללמד כיצד אפשר לעבוד על אנשים באמצעות מילים גבוהות ומרשימות. בשנת 1996 פרסם הפיזיקאי אלן סוקל מאמר בכתב עת אקדמי נחשב בהוצאת אוניברסיטת דיוק.

כותרת המאמר היא: "פורצים גבולות. לקראת הרמנויטיקה טרנספורמטיבית של כבידה קוונטית". נכתב במאמר כי "פאי – היחס בין קוטר המעגל להיקפו ו־G קבוע הכבידה הם תלויי הקשר היסטורי ושבדיוק כמו המציאות החברתית גם המציאות הפיזיקאלית היא הבניה חברתית ולשונית ושתורת הכבידה הקוונטית מראה שמרחב הזמן איננו מציאות פיזיקלית אובייקטיבית".

הבנתם?

גם אני לא. ומתברר שגם עורכי המגזין לא הבינו כלום ומשכך חשבו שמדובר ברמה כל כך גבוהה של תוכן שגם הם לא מבינים ופרסמו אותו כפי שהוא.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

רק כמה שבועות לאחר הפרסום חשף המחבר כי המאמר הארוך ועמוס הערות השוליים מופרך מיסודו ומורכב מבליל שטויות, הבלים וטעויות בחשבון בסיסי. הדבר כמובן עורר סערה גדולה ומלמד אותנו שלפעמים אם יש משהו שנראה חסר הגיון, זה לא אנחנו המטומטמים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

15 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

12
יפה מאד! וזה מלמד אותנו לצטט ממקורותינו הקדושים ולא "מחקרים אומרים ש..."
להערכתי זה דווקא מלמד אותנו לא לצטט משום מקור בלי להפעיל חשיבה והיגיון ולבדוק מאיפה המידע הגיע. מחקרים אומרים ש... זה באמת גדול מידי, מחקרים של מי? אם היו למחקר ממנים אז מי הם? האם יש שם אג׳נדה שמסתתרת? ובאותו הזמן לבחון גם מידע שמגיע מכיוונים אחרים, לא רק מהמחקרים
הפניה לסמכות אחת לא יותר משכנעת מהפניה לסמכות אחרת. לכן צריך שכל אחד יבדוק את האמונות שלו בעצמו ובלי לסמוך באופן עיוור על דעות קודמות.
אבל זה בדיוק מה שאתה עושה. מצטט ממאמר, שהדגים שעצם זה שמשהו כתוב לא הופך אותו לנכון…
11
גדול
10
זה בדיוק מה שהבנתי כשכתבתי עבודות לקבלת תואר שני (בתחום מדעי החברה והטיפול). אפשר לקדם בעזרת הדפסת מחקרים ומאמרים אקדמיים כל אג'אנדה וכל מטרה, כי לאף אחד אין כוח וזמן לבדוק את כל המקורות וההקשרים שבמאמר ובביבליוגרפיה המנופחת!.
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות