כיכר השבת
ההסבר המלא

ל-י-ש-ו-ן! למה בחורי הישיבות ישנים כל-כך הרבה ב'בין הזמנים'?

הגיע הזמן לדעת אחת ולתמיד, למה מתבגרים אוהבים כל הזמן לישון? • לרגל בין הזמנים, התקופה היפה בה בחורי החיל שלנו ישנים ולא מעט, שוחחנו עם הד"ר שעושה סדר בכל הקשור לשינה • וגם, מהם נתוני שינה של החרדים לעומת הציבור הכללי? • לא לפהק, זה מעניין! (בריאות)

|
12
| כיכר השבת |
"מי הזיז את הכרית שלי" | בחור ישן | אילוסטרציה - למצולם יש קשר ישיר לנאמר בכתבה אך הוא לעולם לא ידע על זה כי הוא ישן (צילום: שאטרסטוק)

אנחנו מתכננים טיולים, אטרקציות באמת שוות בכל רחבי הארץ, משקיעים ממיטב זמננו וכספנו, והוא, מה הוא רוצה? לישון!

>> למגזין המלא - כנסו

זהו עולמם של המתבגרים. תנו להם לטייל בין הכרית לשמיכה בעולם החלומות והם יהיו מבסוטים. לא טיסה בשמי הארץ. לא קיאקים בירדן. כרית, שמיכה ודי.

נשאלת השאלה, מדוע דווקא בגיל ההתבגרות יש פערים בדפוסי השינה, עד כדי מצב שהם לא רוצים כלום אלא רק לישון? כדי לענות על זה פנינו לד"ר הילה וידל, מנהלת איכות ומניעת זיהומים בהרצליה מדיקל סנטר, חוקרת פרקטיקות בריאות ותרבות בדגש על שינה, שתענה לנו על שאלה חשובה זו.

"גיל ההתבגרות הוא תקופה התפתחותית חיונית", עונה ד"ר וידל, "הוא מאופיין על ידי שינויים חשובים בתחום הקוגניטיבי, ההתנהגותי, החברתי והרגשי. מתבגרים מקבלים על עצמם תפקידים חדשים של הסביבה החברתית והמשפחתית; למשל, עלייה בדרישות לימודיות, עלייה בעצמאות וירידה במעורבות ההורים. לעיתים הם רק ירצו לישון ולעיתים, כפי שאסביר עוד רגע, להיפך, הם לא יצליחו להירדם.

"אחד מסימני ההיכר של גיל ההתבגרות הוא מעבר לשעת שינה מאוחרת יותר. דפוסי שינה של מתבגרים מתאפיינים בנטייה לשעת שינה מאוחרת, ובהבדלים ניכרים בתזמון ובמשך השינה ביום חול ובסופי-שבוע. אצל כ-30% מכלל הילדים והמתבגרים ניתן למצוא הפרעות שינה, הפרעות השינה הנפוצות בקרב מתבגרים הן נדודי שינה (Insomnia) ותסמונת השינה המעוכבת (Delayed Sleep Phase Syndrome - DSPS). אינסומניה )נדודי שינה( מתרחשת כאשר השינה היא בלתי מספקת במונחים של כמות ואיכות.

"ההשפעה הביולוגית מתבטאת בעיכוב במקצב היממתי של שינה וערות, חילופי היום והלילה או האור והחושך, כאשר הורמון המלטונין, מתווך בין משך ועוצמת האור לבין השעון הביולוגי".

וידל עוצרת לרגע, נותנת לנו לעכל את מה ששמענו וממשיכה: "ההורמון הזה מיוצר בשעות החושך וייצורו נפסק בשעות האור, עלייה ברמת המלטונין עם חשיכה קשורה להשריית שינה.

"בעשור האחרון הוכפל שיעור בני הנוער שסובלים מחוסר שינה מספקת, התוצאות מדאיגות כי ידוע שחוסר שינה ממושך יכול לגרום לדיכאון, השמנה, ובעתיד גם למחלות כרוניות אחרות. בין הגורמים הסביבתיים המשפיעים על כך, עומס בלימודים, ירידה בהשפעת ההורים על שעת השינה של המתבגר, חוגים, פעילות חברתית, שעת התחלה מוקדמת של יום הלימודים, הגברת "זמן מסך" - מחשב, טלפון נייד וכדומה".

נעצור לרגע ונשאל, מה מספר שעות שינה הנחוץ למתבגרים?

"הנחיות מבוססות ראיות שהומלצו על ידי פאנלים מומחים של הקרן הלאומית לשינה מסיקים באופן חד משמעי כי משך השינה האופטימלי הנדרש למתבגרים נע בין שמונה עד עשר שעות בלילה. אומדן של שעות ללילה כצורך השינה הממוקד לתפקוד פסיכולוגי מיטבי", עונה ד"ר וידל.

וכמי שמגיעה מהעולם הזה, מה קורה בשינה של מתבגרים בחברה החרדית?

"במחקר שפורסם בכתב העת "Sleep Health", בו נבחנו ההשפעות התרבותיות על דפוסי שינה בגיל ההתבגרות של בני נוער חרדים ושל הציבור הכללי נמצא כי בנים חרדים ישנים בממוצע שבע שעות בלילה, בהשוואה לשבע וחצי שעות שינה בממוצע בלילה לבנים מהציבור הכללי.

"עם זאת, 74% מהחרדים סבורים כי הם ישנים טוב, לעומת 39% בלבד מהציבור הכללי", חושפת וידל ומפתיעה אותי. "בני נוער מהציבור הכללי ישנים בממוצע יותר מבני נוער חרדים, אך למרות זאת הם חשים שהם לא ישנים מספיק, לעומת בני הנוער החרדים שחשים שהם ישנים בדיוק את הזמן הדרוש".

היא מוסיפה כי "מבחינת משך השינה, עולה כי הבנים החרדים ישנים בממוצע שבע שעות בלילה ובנות חרדיות ישנות בממוצע שש וחצי שעות בלילה. זאת בהשוואה לשבע וחצי שעות שינה בממוצע בלילה לבנים מהציבור הכללי וכשמונה שעות בלילה לבנות מהציבור הכללי. 

"פער משמעותי יותר נמדד בסוף השבוע: בעוד שהבנים החרדים ישנים רק 7.47 בסוף השבוע, הבנים מהציבור הכללי ישנים לא פחות מ־9 שעות ו־20 דקות בממוצע. בקרב הבנות המתבגרות החרדיות והחילוניות לא נמצאו הבדלים משמעותיים - 9 שעות ו־39 דקות לעומת 9 שעות ו־25 דקות בהתאמה".

מה את מסיקה מההבדלים המעניינים הללו?

"ההבדל בקרב הבנים נובע מהנורמה התרבותית בחברה החרדית, בנים קמים מוקדם לתפילת שחרית בכל ימות השבוע, כולל בשבת בבוקר, כאשר מתבגרים מהציבור הכללי ישנים עד מאוחר וייתכן שהכמות היא לא בהכרח בטוחה לאיכות.

"בכלל, סדר יום קבוע של הבנים החרדים מהווה גורם מגן להתפתחות הפרעות שינה. מעניין לראות כי הפערים העיקריים בדפוסי שינה לא תקינים מתרחשים דווקא יותר בבנות החרדיות, החשופות למדיה יותר ועם סדר יום פחות קפדני מאשר הבנים".

טוב, ומכאן לכמה טיפים חושבים על שינה בזמן החופשה?

"חופשות מביאות לרוב התרגשות, הרפתקאות ורצון להישאר ער עד מאוחר ולישון. עם זאת, דפוסי שינה לא סדירים אלו עלולים לשבש את השעון הביולוגי ולהוביל לקושי להירדם ולהתעורר בזמנים קבועים. חשיפה לסביבות חדשות, מיטות לא מוכרות, שינויי אזור זמן ועיסוק בפעילויות שונות עלולים לסבך עוד יותר את שגרת השינה של בני נוער במהלך חופשות.

"לכן הורים יקרים, כבר היום, שוחחו על ציפיות השינה עם המתבגר. נסו לשמור על לוח זמנים קבוע של שינה.

"צרו הגבלה על השימוש במכשירים אלקטרוניים לפני השינה. האור הכחול הנפלט ממכשירים אלקטרוניים יכול לשבש את ייצור המלטונין. לפני השינה יש לעסוק בפעילויות מרגיעות כמו קריאה, האזנה למוזיקה מרגיעה או תרגול מדיטציה.

"בנסיעה לאזורי זמן שונים, חשיפתם לאור שמש טבעי בבוקר יכולה לעזור באיפוס שעון הגוף הביולוגי ולסייע בהסתגלות לאזור הזמן החדש".

"וקווי ה' יחליפו כוח נאמר בדיוק על בחורי הישיבות היקרים שלנו", חותמת וידל בחיוך את שיחתנו ומאחלת לכולם, צעירים ומבוגרים, גברים ונשים, חופשה נעימה וטובה ושינת פז איכותית.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

12 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

10
סופסוף מישהו מבין אותנו.
בחור ישיבה!!!
9
הם לא בדקו אותי כמה אני ישן ואני מאמין שלא בדקו חמש אחוז מכולם מאיפה הם יודעים כמה ישנים??1!
אני
זה נקרא מחקר סטטיסטי חתיחת סתום
,אאאאאמממ
אגב סתום, זה ''חתיכת'', לא ''חתיחת''.
יאיר
8
תודה
אנונימי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות