זה היה בשעת צהרים מוקדמת. עיני נתקלו במודעה, שהכותרת שלה היא כזו: "חולמים לגור בדובאי? לראשונה בדובאי – אזור יהודי חדש". זיק ניצת בעיני.
>> למגזין המלא - כנסו
"לגור בדובאי", נשמע חלומי בהחלט. המודעה סיפרה על איכות חיים, עלויות מחיה נמוכות, ללא מיסים, שקט נפשי, עולם של הזדמנויות והשקעה אטרקטיבית.
מצאתי את עצמי חולם על הווילה שלי בדובאי, בינות לעצים ולכרמים, למדבר ולגמלים, ככה באמצע הצהריים.
האם אכן מדובר במעין עולם הבא? האם באמת יעברו לדובאי קבוצת יהודים ויפריחו בשממה המדברית את היהדות? יצאנו לבדוק האם זה מציאותי...
חם, מאוד חם - והנה אנחנו חיים
אפרים קמיסר, מי שנקרא בפי כל "המאסטר של דובאי", הוא בעלים של מסעדת 'קפה ביבי' בדובאי. ביקשנו לשמוע את את דעתו על הרעיון של הקמת קהילה יהודית בדובאי. "מדובר ברעיון מעולה", הוא אומר בשיחה עם 'כיכר השבת', "אילולי מוסדות חינוך, שזה הקושי הגדול של כל משפחה חרדית ודתית – אנשים כבר היו מגיעים לכאן מזמן. אני מכיר מאות שהיו רוצים לבוא. דובאי זה אחד המקומות הטובים".
מה יש שם? שכנע אותי...
"יש כאן איכות חיים מטורפת. זה מקום בבניה מתמדת. אתה לא מגיע למקום ישן. הכל כאן חדש, פתוח ומלא מרחבים. הכל מסודר ומתורבת. נקי. מקום אדיר", קמיסר נחרץ.
ומה עם החום?
"בסדר אז יש כמה חודשים שחם", עונה קמיסר בנחת, "אבל כשאתה גר שם, אתה לא כל היום מסתובב בחוץ. גם אם חם, כמו שהיה לנו בארץ השבוע, אז מה, אנשים לא יצאו לסופר כשחם? יוצאים. החיים ממשיכים".
"ובכלל", קמיסר מחייך, "לא חייבים להישאר שם כל הזמן. כשתגור שם ולא תשלם מיסים, תוכל בכסף הזה לנסוע חודש לקיץ להתרענן בשוויץ".
אתה רואה אנשים עוברים בזמן הקרוב? זה הולך לקרות הלכה למעשה?
"ייקח לזה שנים להתפתח", קמיסר כנה, "אבל אירופאים כבר עוברים לכאן כי זה משדרג את איכות החיים שלהם. ייתכן שבעתיד הרחוק זה אכן יקרה".
קמיסר מסכם: "אני ממליץ בחום מאוד. מדובר ברעיון מבורך".
מבדיחה להשקעה
ישראל, אחד מהישראלים שמתכננים לגור שם, שוטח את דעותיו בפנינו: "שמע, זה שעושים פרויקט כזה זה יכול להיות מענה מצוין למציאות של יוקר המחיה וההתמודדות עם שסעים חברתיים ושנאה נוראית".
אבל אין שם קהילה יהודית?
"נכון, אין הרבה יהודים, אבל השכונה הזאת שמוקמת כעת מיועדת כולה ליהודים ונשמע לי שזה הזמן הנכון לעבור לשם".
"בתחילה חשבתי שזו בדיחה", משתף ישראל בגילוי לב, "אבל בדיקה מעמיקה גילתה לי קהילה גדולה שכבר קיימת. כאשר במחיר של בית קטן כאן בארץ תוכלו לרכוש בית פרטי, ללא מיסים וללא שאלות לגבי מקום הכסף ואפשר גם לקבל משכנתא בדובאי".
ומה גרם לך לקחת את כל העסק הזה ברצינות?
"הבנתי שבקניית דירה מקבלים אזרחות והמגורים בפרויקט נותנים אין ספור דברים בחינם כגון חדר כושר, בריכה ומתחמי אתגרים. יש שם מחיה זולה ואין בכלל מיסים!".
לישראל חשוב להוסיף: "אין שם פשיעה בכלל. למרות מה שאנחנו נוטים לחשוב שזו מדינה מוסלמית, הרי שזו מדינה מערבית לחלוטין ורוב התושבים במקורם מהעולם הגדול. בימים אלו מוקמת קהילה גדולה של יהודים שומרי תורה ומצוות המגיעים מהארץ, ארצות הברית וגם רוסיה ואוקראינה. נשמע לי אחלה רעיון לעבור לשם".
'וקבץ פזורינו' – היזם מסביר
מוטי האשל, משפטן ואיש עסקים, שעומד מאחורי המיזם אומר לנו כי "טרם הסכמי אברהם, גרו בדובאי מעט יהודים. בעיקר יהודים מארה"ב, דרום אמריקה ועוד, כאשר הערכה היא שבאיחוד האמירויות גרים כיום כארבעת אלפים יהודים".
לדבריו, "יש בדובאי מספר קהילות שונות, אולם עד היום אין קיבוץ של יהודים במקום אחד, דבר המהווה קושי של התפתחות החיים עבור היהודים".
ומתי נכנסת לתמונה?
"הגעתי לראשונה לדובאי לפני כשנתיים במסגרת עסקים. הייתה לי היכרות עם יזמים מקומיים ויחד עם אנשי עסקים יהודים דיברנו על כך שצריך להקים אזור ליהודים, כיוון שהיהודים מרוחקים אחד מהשני ולכן קשה להתנהל עם שירותי הדת.
"עם העמקת העסקים בדובאי התברר כי הקהילה היהודית בדובאי מתקשה להתאחד במקום אחד. ובכך הרעיון הבשיל, וחתמנו עסקה גדולה עם מפתח נדל"ן גדול".
בכנות, זה נראה לך יצליח?
"פנו אלינו הרבה יהודים, מכל העולם, כדי לבדוק את האפשרות להשתקע בדובאי כך שנראה שהאזור היהודי הראשון בדובאי סוף סוף מתגבש. ראשי קהילות באיחוד האמירויות מברכים על היוזמה ואומרים שסוף כל סוף יהיה מקום מרוכז של חיי יהודים, בו יוכלו היהודים לקבל מענה לשירותי דת, סופרמרקט כשר, מסעדות כשרות, וכן בתי כנסת".
עומדים לעשות שם 'בעיות' ליהודים?
"איחוד האמירויות היא מדינה המאפשרת חופש דת, ואף קיים משרד לסובלנות דתית. לשלטונות בדובאי יש קשרים חמים מאד עם היהודים בדובאי".
ומה אתה עושה בקשר לזה שזה נראה כאילו דובאי היא לעשירים בלבד?
"על אף התדמית הנוצצת שכביכול דובאי זה מקום לעשרים", אומר האשל בחיוך, "כי אכן בדובאי יש עשירים רבים ואנשי עסקים מכל העולם. יחד עם זאת, ראוי לציין כי עלות המחיה היא פחות מחמישים אחוזים בהשוואה לישראל. יחד עם מדיניות של אפס אחוזי מס, די ברור מדוע דובאי נחשבת ליעד אטרקטיבי של מהגרים מכל רחבי העולם. ובכלל, כל מי שרוכש נכס מסכום מסוים זכאי לוויזת תושב, מה שמקל מאד על הגירה לדובאי".
הצד השני של המטבע – מבורך אבל לא מציאותי
האם באמת בזמן הקרוב נראה עוד ועוד ישראלים שבאים לגור בדובאי? משיחות שלנו עם לא מעט אנשים הם בעיקר 'חושבים על זה' ו'מתעניינים ממש', אבל זה לא מתקדם מעבר לכך. הסיבה העיקרית היא, כפי שכבר אמר קמיסר, מוסדות חינוך לילדים. יש מי שטוען שהחום לא מתאים לו, אבל זאת כמובן לא הסיבה היחידה.
אדם שגר כיום בדובאי שח ל'כיכר השבת' על הפרויקט המדובר: "מהלך מבורך אך לא מציאותי, אין בדובאי אופציה לעשות שכונה יהודית. אי אפשר לבנות כאן בית כנסת. אי אפשר לעשות גן יהודי. הוא מצפה שאחרי שכולם יהיו שם – מטבע הדברים יוכלו לעשות חנות כשרה. אבל לפתוח חנות בדובאי זה לא כמו בישראל. חייבים השקעה ראשונית של מיליונים".
אתה רואה סיכוי לקהילה יהודית?
"גרים כאן שלושת אלפים יהודים, ויכול להיות שיעברו לכאן עוד דתיים שיתקבצו לאזור מסוים, אבל לא יהיה כאן בית כנסת. יש אזורים מוגדרים, במלונות בלבד, לעשות בית כנסת – אנחנו באזור המרינה ושם אפשר לעשות בית כנסת".
לעומתו, גורם המעורה בפרטי הפרויקט אומר לנו כי הדבר איננו נכון וכי המשפט "אין הברכה שורה אלא על הדבר הסמוי מן העין" נכון במיוחד במקרה זה, וכי כאשר תקום שם קהילה יהודית ניתן יהיה לעשות אי אילו דברים לתועלת חיי הקהילה.
רב קהילה מקומית מסביר קצת יותר על המצב בדובאי מבחינת יהדות: "יש כאן מקוואות בבריכה, יש סופר כשר ומסעדות כשרות. אפשר לקיים חיי קהילה יהודים - עובדה שאנחנו כאן. לגבי תפילות, צריך אישורים לבתי כנסת ולכן יש לנו מרכז שיעורים יהודים, שם הכל מתקיים".
"ייתכן שהפרויקט המדובר יצליח", שח לנו חבר טוב שמתעסק בנדל"ן בארץ וקצת בעולם, "אבל אנשים יקנו שם להשקעה ופחות למגורים. מהיכרות שלי עם כאלה פרויקטים הם בסוף נעלמים איכשהו. בואו נזכור לדוגמא כי כבר דובר בעבר על הקמת ריכוז יהודי בקפריסין וגם אז נשמעו קולות של התלהבות, אך אלו שככו בקול דממה דקה ושום דבר לא התקדם שם יותר מדי".
אם כן, נסכם זאת כך, עד שלא יהיו כמה נחשונים מהארץ שיקומו ויעברו לדובאי בלי להסתכל ימינה ושמאלה, נראה שלא תהיה התקדמות משמעותית ורצינית של היוזמה. השאלה היא רק מי יהיו הראשונים שיעשו את זה.
מה אתם אומרים, מתאים לכם לגור בדובאי?