את מה שאנחנו מכירים כצורת מגן דוד, ההינדים מכירים כ"כוכב בעל שש קצוות". אצלם הסמל הוא בכלל עניין מיסטי ומיוחסים לו כל מיני סגולות כאשר הם מפרשים אותו כחיבור בין הא-ל לאדם.
• מגזין שבועות המלא - כנסו עכשיו
רגע עם ההינדים, גם סמל ה"קגומה" היפני דומה מאוד לצורת מגן דוד. אצלם זה בכלל בא מעולמות הגאומטריה על מנת לבצע מדידות של גובה, רוחב, כדורי ועוד.
אז איך הפך הסמל אשר לו משולש רגיל ומשולש הפוך מעליו - לסמל המזוהה עם העם היהודי? בואו איתנו למסע וננסה להבין יחד כיצד נשתרש סמל "מגן דוד" בעם היהודי.
החותם של שלמה או המגן של דוד?
אלון ברנד, חוקר היסטוריה ובפרט יהודית, מתנדב להסביר לנו את השתלשלות "מגן דוד", ככל הידוע לו: "הסמל של היהודים זה המנורה. זה ברור לכולם. הסמל הזה היה במטבעות ובבתי כנסת. גם בתקופת בית שני (כפי שניתן לראות בבית כנסת עתיק במגדלה) זה היה הסמל היהודי החזק, המובהק. אפילו שהרומאים ניצחו את היהודים והצעידו אותם לרומא – יש שם בשער הניצחון את המנורה".
"איפה נכנס מגן דוד לתמונה?", שואל ברנד ומיד עונה: "'מגן דוד' נמצא בהקשרים יהודיים אבל כעיטורים. זה לא היה מיוחד מכל עיטור אחר. יש הרבה צורות גאומטריות והוא שימש כאחד הצורות.
"המוסלמים קוראים לצורה הזאת – משולש ועליו משולש הפוך - בשם ח'תם סולימן, חותם שלמה. לטענתם זו החותמת של שלמה המלך. הם השתמשו בזה הרבה באומנות וגם קצת בקמיעות. אנחנו יודעים ששלמה - גם במסורת היהודית וגם במוסלמית - מצליח לרמות את אשמדאי מלך השדים ולכן הם מחליטים שזו הצורה שלו ומשתמשים בה לרפואות, לחשים וכישופים".
ממתי ידוע לנו על סמל מגן דוד? מאיזו תקופה?
"אני לא יודע להגיד במדויק אבל ברור שזה כבר קיים מימי הביניים".
אוקיי, ואיך הגענו לכך שהיהודים לקחו על ה'מגן דוד' חסות?
"בשלב מסוים היהודים קוראים לו מגן דוד, אולי כתשובת משקל לכך שהמוסלמים קוראים לזה 'חותם שלמה' וככה הוא מקבל משמעות אחרת. ייתכן שהיהודים עשו את זה בגלל הברכה של דוד המלך, אותה אנחנו קוראים בהפטרה", ברנד מתכוון לקטע הזה, הנקרא בברכות שלאחר ההפטרה: "שַׂמְּחֵנוּ ה' אֱלֹקינוּ בְּאֵלִיָּהוּ הַנָּבִיא עַבְדָּךְ. וּבְמַלְכוּת בֵּית דָּוִד מְשִׁיחָךְ, בִּמְהֵרָה יָבֹא וְיָגֵל לִבֵּנוּ. עַל כִּסְאוֹ לֹא יֵשֵׁב זָר וְלֹא יִנְחֲלוּ עוֹד אֲחֵרִים אֶת כְּבוֹדוֹ. כִּי בְשֵׁם קָדְשֶׁךָ נִשְׁבַּעְתָּ לֹּו שֶׁלֹּא יִכְבֶּה נֵרוֹ לְעוֹלָם וָעֶד. בָּרוּךְ אַתָּה ה' מָגֵן דָּוִד".
"אם נהיה ספציפיים יותר", ממשיך ברנד במבט על ההיסטוריה, "הרי שכבר במאה ה-14 אנחנו רואים את הסמך הזה בין סמלי היהודים באשכנז. בגרמניה ומאוחר יותר בפראג, הוא ממש הופך לסמל הקהילה".
"כבר אז יש לנו עדויות שליהודים יש חותמות כאלה על מסמכים רשמיים. והמעניין הוא שליהודים יש חותמות של הקהילה עם הסמל הזה. לא יהודי אחד, אלא קבוצה שלימה. אגב, מצאנו את החותמת עצמה עם צורת מגן דוד", מציין ברנד.
ככה ניכסנו את הסמל לעצמנו
ולמה דווקא 'מגן דוד' הפך לפופולרי ולא סמלים אחרים?
"אכן יש כל מיני סמלים, אחד מהם זה המגן דוד. הוא לגמרי לא היחיד. ייתכן בגלל שהוא סמל מאוד קליט – לכן השתמשו בו. וכך, כאשר נוצרת תנועה יהודית ציונית לאומית - היא לוקחת את הסמל הזה לסמל שלה".
"זה יוצר דבר מעניין", ממשיך ברנד לגלות לנו, "זה גורם שככה האנטישמים מסמנים אותנו. לא רק אנחנו מסמנים את עצמנו מבפנים אלא גם אנשים מסמנים אותנו עם הסמל הזה - מבחוץ. זה גרם לכך שהמוסלמים נטשו את הסמל הזה וזה גרם לכך שמרוקו החליפו את הדגל שלהם. פעם הוא היה עם מגן דוד והם החליפו את זה בטענה, צודקת, שזה הפך לסמל של ציונים".
בנרד מציין פרט מעניין: "בעיר העתיקה נמצאת חומת סולימן (שלמה), שם בסמוך לכיכר צה"ל יש על החומה עיטורים עם מגן דוד שהמוסלמים עשו".
הבנתי שהסמל הזה משמש לעוד עמים ותרבויות שונות, מי עוד אתה יודע שמשתמש בסמל הזה?
"כתות בהודו השתמשו בו, אולי מתוך חיבה לגאומטריה. בGיניהם צורות כאלה מסמנות מדרגות רוחניות שאפשר לטפס בהם. זהו דבר נפוץ במרחב אסיה.
"ידוע על סדרה של תנועות באירופה במאה ה-19 שחיפשו סמלים. ייתכן שהוא הפך לפופולרי כי הוא ציור פשוט ולכן הוא תפס,.
"לא מפליא שזה קרה", מסכם ברנד, "אבל מעניין שבחרו את זה כסמל ולא את המנורה. הרי סמל המדינה הוא ברור המנורה, וסמל הדגל או קבוצות כדורגל למיניהם הוא עם מגן דוד". ברנד עוצר לרגע ואז תוהה בקול: "ואולי המנורה הינה כסמל לדברים מסורתיים יותר בעם היהודי והסמל של מגן דוד הוא יותר תרבותי".
כך או כך, סמל מגן דוד מזכיר לנו את הציפיה והבקשה שלנו להקב"ה, בוודאי בהתקרב חג השבועות, שלח לנו במהרה את "משיח בן דוד" וגאל אותנו כבר. חיכינו די.