כיכר השבת

המדריך השלם לשימוש בסיר לחץ

סיר לחץ: איך בוחרים אותו, כיצד הוא עובד ולמה כדאי להשתמש? מהן הוראות הבטיחות החשובות? ביום שישי העמוס בשבוע, שושי הלר בטיפים שיעזרו לצאת מהלחץ. זמן הבישול בסיר לחץ הינו כשליש מהזמן הרגיל, הדבר יעיל במיוחד בתבשילים הדורשים בישול ארוך, כמו שעועית או בשר. שימוש בסיר מהווה גם חסכון משמעותי בגז או בחשמל

|
8
| כיכר השבת |

טרנד החזרה לבישול בריא וטבעי, יחד עם העומס בקצב החיים, שלעתים בגינו אנו מוותרים על מאכלים אהובים המצריכים זמן הכנה ממושך, מחזירים אלינו את השימוש בסיר לחץ. סירים אלו היו נפוצים בשנות ה-70, אך בשל בעיות בטיחות הם יצרו מוניטין של סכנה. כיום הם משוכללים ובטוחים יותר, חלקם מגיעים עם טיימר מיוחד, או מפסק לפי מצב הקיטור. לכולם יש שסתום בטחון, ואם לומדים את כללי הבטיחות, ניתן ליהנות מיתרונותיהם הרבים.

זמן הבישול בסיר לחץ הינו כשליש מהזמן הרגיל, הדבר יעיל במיוחד בתבשילים הדורשים בישול ארוך, כמו שעועית או בשר. השפעת השימוש הקצר על תצרוכת האנרגיה, של גז או חשמל, הינה משמעותית, גם מכיוון שרוב הזמן הבישול נעשה בחום נמוך.

הבישול בקיטור בריא יותר מכיוון שהמזון לא נחשף לאור ולחמצן, משתמשים בפחות שמן ובפחות מים ולכן המזון שומר על מרבית המינרלים ועל חלק ניכר של הוויטמינים.

גם ניקוי הסיר נעשה בקלות יחסית מכיוון שהמזון לא נדבק לתחתית הסיר, בעת הניקוי יש להקפיד על לנקות את השסתומים והגומיה.

איך זה עובד?

בסיר בישול רגיל טמפרטורת רתיחת המים הינה 100 מעלות צלסיוס, לעומת זאת בסיר לחץ החום שמגיע ל-120 מעלות מזרז את התהליך. בנוסף מפני שהסיר סגור הרמטית, הנוזלים של התבשיל הופכים לקיטור החודר בלחץ לתוך מרכיבי התבשיל ומרכך אותם במהירות ובאופן אחיד. כשהקיטור מגיע ללחץ מסוים נפלט העודף שלו מבעד לשסתום, וזה גם הסימן להנמיך את האש.

איך לבחור?

כאשר קונים סיר לחץ יש לוודא שקיימים תו תקן של מכון התקנים, כתב אחריות עם כתובת לאספקת חלקים מקוריים והוראות שימוש ברורות בעברית. יש לעיין בחוברת ולוודא כי כל החלקים סופקו עם הסיר. ההוראות בחוברת חשובות ויש להקפיד עליהן, כדי למנוע תקריות לא נעימות.

המחיר לא תמיד מעיד על טיב הסיר, עדיף תמיד לרכוש סיר מיצרן מוכר, ולא עלום שם, כיוון שהיצרנים הגדולים מקפידים על סירי לחץ שלא נפתחים כל עוד לא שוחרר הלחץ לחלוטין.

מומלץ לקנות סיר בעל תכולה גדולה, מכיוון שהפרש המחירים בין הגדלים לא משמעותי. יש לבחור סיר מאסיבי וכבד, עדיף מפלדת אל-חלד, שחלקיו הנעים מחוברים היטב, ויש גם דגמים שהידיות שלהם מתקפלות לחסכון של מקום בארון.

אזהרות חשובות:

אין להשאיר סיר לחץ ללא השגחה, יש לבשל רק כאשר נמצאים בקרבת מקום ומוודאים כי שסתום האדים פעיל.

אין למלא את הסיר יותר מהמותר, כדי לתת מספיק מקום לאדים להיווצר.אין לבשל בסיר נעול ללא נוזלים.

יש להקפיד על משך זמן הבישול ועל הורדת הסיר מהכיריים בתום הבישול.יש לפתוח את הסיר בזהירות רבה כדי למנוע פגיעה מהאדים הנפלטים עם הפתיחה.

במקרה של תקלה יש להוריד את הסיר מהכיריים ולצנן אותו מתחת לברז בזרם מים קרים.

חשוב לבדוק תמיד את תקינות כל החלקים ומצב הגומיה, ובכל מקרה של ספק לקחת את הסיר לבדיקה.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

8 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

3
בעזרת השסתום. ובוודאי שחייבים קודם לכבות את האש. אם נשאר אפילו מעט מעט מהלחץ ומתחמם שם מרק, אז המרק הרותח עף על הפנים וגורם לכווייה קשה בכל הפנים.
חיים
2
מקיף ומתומצת ערוך בטוב טעם!
יואב
1
וטיפ לממהרים: אם אתם רוצים לפתוח את הסיר וטרם השתחרר הלחץ, הכניסו את הסיר לכיור (לא ממש להניח בתוכו) תחת זרם מים מהברז, תוך פחות מדקה אדי הלחץ הופכים למים והלחץ מסתיים.
ריבק
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות