לפני שלושה שבועות השתנה לכולנו העולם. שגרת החיים הפרה, הלימודים הופסקו, הדאגה חלחלה. כולנו נקראנו להכנס לבתים ולהמנע מיציאות. מתכנון של "איפה נהיה השנה בסדר" ו"מתי נתחילנסיים לנקות", עברנו לדבר על שיטוח עקומות, חקירות אפידמיולוגיות, מסיכות ובידודים.
לפניות לארגונים, הכנסו לכאן >>
לכולנו קשה כששגרת החיים נקטעת בחדות כזו. אצל רבים מאיתנו יש יכולות, חוסן וסביבה תומכת שברגעים הקשים עוזרים לנו להתגבר על חוסר האונים שמתלווה לאי הודאות.
אבל, מה עם אנשים שחסרים להם כל הדברים האלה? חשבו על זה לרגע. מה עם האנשים שחיי היום יום שלהם מלאים בהתמודדויות מורכבות מראש ובזמני החירום, ההתמודדות הופכת להיות מורכבת וקשה שבעתיים?
לפעמים משפחה ובית סגור הם לא רק עוגן יציב ומחזק, אלא דווקא המקום בו מתערערים כל יסודות הבטחון והאמון באחרים. כשהבית לא בריא והדברים מוסתרים מאחורי דלת סגורה, זה עלול להיות הרסני. בזמנים האלה, כולם קוראים לכם להכנס הביתה. אבל אנחנו, בארגוני הסיוע למצבי חירום משפחתיים, יחד עם ארגון "הציבור הממלכתי חרדי", יודעים שיש דברים שאסור שישארו בבית.
לפניות לארגונים, הכנסו לכאן >>
במצבי לחץ כמו מגיפת הקורונה, משפחות בעלי יציבות וחוסן כלכלי ורגשי מתמודדות (כל אחת בדרכה) ומצליחות לצלוח את האתגר. אולם, לצערנו, אצל משפחות אחרות שמתמודדות כבר בזמנים רגילים עם קשיים משפחתיים וחוסר יציבות, תקופת המשבר עלולה לגרום להתפרצות ולהתנהגויות לא נורמטיביות - ועוד מאחורי הדלתות הסגורות.
בזמן שהמשפחות עוברות משברים עצומים אלו, הגופים שאמורים לפקח, לסייע ולעזור לאנשים החלשים, אינם יכולים לתפקד כרגיל. חלקם הוצאו לחל"ת, חלקם לא מצליחים ליצור קשר עם אותם אנשים או ילדים בסיכון. חלקם עסוקים כעת בהתמודדות החירום הלאומית עם משבר הקורונה ותשומת הלב הציבורית והמקצועית סוטה למקומות אחרים.
ב "באשר תלכי" אנו מתמודדות כבר שלושה שבועות עם מקרי חירום רבים ועשרות פניות שמבקשות מענה. אבל הסיפור הוא לא רק שלנו. בשיחה עם אנשים מארגוני הסיוע החרדים האחרים: "בת מלך" – מקלט לנשים חרדיות ודתיות הזקוקות להגנה, ארגון תה"ל – הנותן מענה לנשים, לילדים ולגברים שנפגעים, "לא תשתוק" - המטפל בפגיעות קשות בתוך ומחוץ למשפחה ו"בית חם" - המלווה מתמודדי נפש בתוך הקהילה החרדית, הבנתי שכולנו באותה סירה.
כולם מדווחים כעת על עליה משמעותית בפניות הממתינות למענה והצרכים מרובים. כל הארגונים נערכו בצורה מהירה להתמודדות חירום בימי הקורונה. ב"בת מלך" התאימו את התנאים הפיזיים, כך שיתאימו לנשים ולילדים השוהים במקום לפי כללי משרד הבריאות. ב"באשר תלכי" דואגים לתמיכה כלכלית, רגשית וקהילתית לאמהות חד הוריות המתמודדות לבד עם מורכבות המצב. ב"לא תשתוק" מציעים סיוע מיידי וקו יעוץ חירום לנפגעים בתוך המשפחה וב"בית חם" פתחו קו טלפון מיוחד לייעוץ בנושא חוסן נפשי, התמודדות עם חרדות ועוד.
יחד עם הפעילות המקצועית שלנו, אנו פונים אליכם, לגלות ערבות הדדית ואחריות. בזמן שמנגנוני הסיוע הרשמיים מתקשים להתמודד בגלל עומס ענייני ה"חירום", אתם אמורים להטות כתף.
קחו אחריות ושימו לב למתרחש סביבכם: בין השכנים, אצל התלמידים שלכם שלא הצלחתם ליצור איתם קשר טלפוני, החברה מהעבודה שנעלמה ונאלמה פתאום והצעקות מהבניין הסמוך, שלא נשמעות רגילות, גם לא בתקופה הזו.
זו החובה והאחריות שלנו. "כל המציל נפש אחת מישראל, כאילו קיים עולם מלא" - זו לא סתם אמרה, זו יכולה להיות מציאות החיים של אנשים סביבכם. אל תעמדו מנגד.