ארוחה ערוכה- תמהיל מושכל
אמנות האירוח, אשר הפכה בעידן הפוסט מודרני למדע, מורכבת מפרמטרים שונים במטרה לחולל אווירה קסומה וחיונית, תוך הקפדה על כללי אסתטיקה והפיכת פרק זמן מוגדר לחוויה קולינרית וויזואלית.
אין צורך לחולל שינויים מרחיקי לכת במרחב המחיה . רק מודעות מינימלית למספר כללי עיצוב, תעשה עבורך את העבודה.
זכרי:
אין הזדמנות שניה לרושם הראשוני. כבר בכניסה למיתחם האירוח, ידרג הצופה את החוויה המצפה לו. ללא ספק, האקלים העוטף את הארוחה מוכתב משיתוף הפעולה של האורחים. לצורך כך עליך להתארגן מראש ולבנות מתכונת מנצחת. נשמע מלחיץ? כבר לא. אירגנתי מיתווה מקצועי ופרגמטי, שיעשה לך סדר באירגון ליל הסדר.
המיתווה הנוכחי רלוונטי למגוון סוגי אירוח.
המיתווה שלי לעיצוב ועריכת שולחן
1. תקציב
2. מיפרט טכני ועיצובי
3. קונספט
4. צבע
5. קומפוזיציה
6. פרקטיקה ואסתטיקה מסונכרנים
7. סטיילינג
פירוט:
1. תקציב- לרדת לפרטי פרטים ללא פשרות ,לחשב כמה אלמנטים צריך לכל סועד ולתמחרם,כגון: אורך מדויק של סרט לכל סועד ועלותו, מספר קיטומי פרחים לכל סועד ועלותם. כשהמארחת יודעת מהי העלות המדוייקת לפי התיחשוב הנ"ל, היא חוסכת בזמן ובהוצאות.
2. מיפרט- רישום מתועד, אשר יסייע גם בעתיד, תוך חלוקה למיפרט טכני ומפרט עיצובי.
המפרט הטכני, כרוך בהתארגנות של טְרום האירוח מאחורי הקלעים, התאמת המקום לצרכי האירוח. כמויות, חומרי גלם, ביזור סמכויות,חלוקות עבודה מי אחראי לְמה, התנהלות מבח' הלו"ז, עמידה ביעדים.
המפרט האומנותי הוא התוצר הויזואלי. בכל אירוח בכלל ובליל הסדר בפרט-חובה להתחשב בתפריט. אסור שהעיצוב ישתלט על האוכל . העיצוב במקרה זה הוא אמצעי למטרה.
3. קונספט- נושא העיצוב יוטמע לכל אורך האירוח. אחידות עיצובית הנובעת מהשראה ברוח הזמן והמקום. מעבר ליופי וחוויה,הוא מהווה פילטר , החוסך התלבטויות כבר בשלב קבלת ההחלטות.
4. צבע- הוא מסעיר, מרגש ומוליך אנרגיות. פותח תאבון או סותם אותו, מקטין חללים או לחילופין יוצר תחושת מרחב. הוא גם מְיפה , מדגיש, מסווה, מרתק, יוצר אמירה. הוא תשתית לעיצוב וערש אנלוגי לכל יצירה.
זאת לא אפוקליפסה, זאת מציאות מוכחת מחקרית. חשוב לדעת שהעין קודם כל קולטת צבע ורק אח"כ צורות וטקסטים. עכשיו ברור לך כמה דרמטית ההחלטה הזאת? צריך להבין את משמעות הצבע והתאמתו לאירוח. מינון נכון ושילוב מחמיא.
תורת הצבע על רגל אחת:
צבעים בהירים יוצרים תחושת מרחב, מגיבים היטב לתאורה
צבעים כהים מקטינים את החלל/שטח, מחדדים קווי מיתאר
צבעים חמים מגבירים את התיאבון, נחשבים לבלתי פורמליים
צבעים קרים מפחיתים תיאבון,מרגיעים, אנליטיים
מטאליים נחשבים ליוקרתיים,אלגנטיים
הבנת האירוח והאורח, יסייעו לך בבניית מניפת הצבעים מבחינת קונוטציות, שילוב ומינון.
5. קומפוזיציה- אירגון האלמנטים בחלל. כל אלמנט מורכב מקווים. על כן, שרטטי על דף משובץ, קנה מידה של שטח השולחן והיקפו. תכנני כמה מקום את מקצה לכל סועד. מה חייב להיות מונח ע"ג השולחן כבר בראשית הארוחה ומה במהלכה. נראה לך הגיוני ואסתטי ע"ג הנייר? שחזרי זאת במציאות.
המלצה גורפת לסעודה רבת משתתפים:
להתמקד בטריטוריה האישית של כל סועד. כל אחד מקבל את הערכה שלו+אלמנט עיצובי.
להימנע מסנטר פיס(מרכז שולחן) גבוה אשר מונע קשר עין בין הסועדים. לשם כך, ניתן לערוך בצד שולחן אווירה אלגנטי, המורכב מפריטי עיצוב בלבד או להניח אגרטלי פרחים, על אחד המדפים הקבועים בקירות ההיקפיים ובכך, כולם נהנים מהתפאורה ומהארוחה כאחד.
6. פרקטיקה ואסתטיקה מסונכרנים- כשהאיזון ביניהם מופר, חובה לערוך מיבדק ולתקן. ניתן לבטח זאת באמצעות עריכה נכונה הלוקחת בחשבון: טווחי תנועה, קשר עין, אירגון בקבוצות, משחקי גבהים והימנעות ממוצרים מסוכנים בסביבת ילדים.
7. סטיילינג- מה שמְקשר בין כל הגורמים בחלל. שילוב של קו, צבע. צורה, חומר מרקם ותאורה.
כשכל חפץ הוא בעל משמעות ומיקומו מחושב כהלכה,תוך שמירה על קו עיצובי בעל אמירה, את הופכת את שולחן הארוחה לחלל אירוח מזמין אשר כל המסתופפים בצילו, קטנים וגדולים , יבינו באמת מה השתנה השנה.
אז שתהיה לכם היערכות מבורכת,
חג כשר שמח ומעוצב!
סטייליניג , סטיילינג קולינרי וכתיבה:אלישבע גליקסברג
גורמה: השפית מורן פינטו, 'אניני טעם'
כלים:חד פעמית
צילום:רוזמרין