זוכרים את זה בתור ילדים, מרטיבים את הראש מהצינור של המזגן? מהיכן המים הללו מגיעים? הרי בשום שלב לא מכניסים מים למערכת המזגן הביתית. התשובה היא שהמים הללו מיוצרים אוטומטית על ידי האוויר, וכיום המים הללו הפכו למי שתיה זמינים לכולם במקומות רבים בעולם, כולל אצלנו בישראל.
>> למגזין המלא - כנסו
אז איך בעצם זה עובד?
כדי לא להלאות אתכם בהסברים סבוכים נעשה את זה פשוט: באוויר שאנו נושמים יש כמות מסוימת של מים, קוראים לזה אחוזי לחות, כלומר כמה אחוז מתוך האוויר הוא בעצם מים. לדוגמא, כאשר באוויר יש 80% לחות, משמעות העניין היא ששמונים אחוז מהאוויר זה מים רק בצורת גז.
כאשר אחוזי המים באוויר הם מעל מאה אחוז, הגז של המים הופך לצורתו הנוזלית - מים, מכיוון שהאוויר אינו "מסוגל" עוד להכיל את אדי המים.
ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, כך יכולת האוויר להכיל את אדי המים גבוהה יותר, וככל שהאוויר יהיה קר יותר, כך יהיה פחות "מקום" למים שבאוויר. ממילא, על ידי קירור של הטמפרטורה נוצר מצב שמעלה את אחוזי הלחות ועל ידי זה אדי המים הופכים לצורתם הנוזלית, כשסך המים באוויר עבר את המאה אחוז.
כעת ניתן להבין בקלות רבה איך עובדת מערכת 'אוויר למים'. במערכת מותקן מאוורר ששואב את האוויר פנימה לתוך מנגנון שמקרר אותו, בשלב מסוים הוא הופך למים על ידי 'התעבות'. הטיפות נאגרות במתקן ועוברות תהליך סינון, ומשם היישר לכוס שלכם.
כך זה עובד שלב אחר שלב. צפו:
אוטונומיה מוחלטת
אחת החברות שעושות שימוש בטכנולוגיה פורצת הדרך היא חברת 'ווטרג'ן' הישראלית בבעלות המיליארדר מיכאל מירילשווילי. יתכן שבלי לדעת כבר שתיתם 'מי-אוויר', שכן ברחבת הכותל הותקן מתקן של החברה הישראלית שמספק מים למבקרים.
החברה ייצרה מספר מודלים של מכונות, בגודל תעשייתי או ביתי ואפילו מתקן שמיועד לרכב פרטי או מיניוואן.
כדי להוציא את המים מהאוויר נדרשת מערכת חשמלית שתפעיל את המאוורר ומערכת הקירור. לצורך כך ייצרו חברות שונות בעולם, מכונה שמשתמשת באנרגיה סולארית כדי להפעיל את המערכת, מה שהביא לראשונה מערכת אוטונומית לחלוטין שמספקת מי שתיה ללא צורך בחיבור לחשמל.
טכנולוגיה מצילת חיים
המחסור במי שתיה קיים במקומות רבים בעולם, ובעיקר באפריקה ואזורים יבשים, אך לא רק. השימוש במתקנים המבוססים על טכנולוגיית העיבוי, הפך לצורך ממשי באזורים מוכי אסון ואזורי מלחמה. בעקבות המלחמה באוקראינה, אזורים רבים במדינה מצאו את עצמם מנותקים ממקור מים יציב, בגלל הרס התשתיות.
בחודש מרץ השנה, העלה רבה של אוקראינה הרב משה אסמן, תמונה שלו לצד מתקנים של החברה הישראלית, שיספקו מים למקומות בהם נהרסו תשתיות המים בהפגזות הרוסיות.
בסוף חודש מאי פרסם הרב שהגיעו שני מתקנים נוספים שיעזרו לתושבים המקומיים, ויספקו להם גישה תמידית למי שתיה ללא צורך במקור מים וצינורות שעלולים להינזק.
מתקן מים חמים וקרים ברכב הפרטי
בנוסף לאספקת מים לתושבים במקומות צחיחים, ייצרה החברה הישראלית מודל נוסף של המכונה האוטונומית עבור רכבים פרטיים וקרוואנים.
מעתה, בכל רכב שהותקנה מערכת הפקת המים, אין יותר צורך "לסחוב" בקבוקי שתיה, ואפשר אפילו להכין כוס קפה במהלך הטיול מבלי להזדקק ל'פק"ל קפה'.
בסרטון שהופץ, נראית אילוסטרציה של מעבר האוויר לתוך מערכת שמותקנת על גג אוטו-קרוון, משם עובר האוויר תהליך של עיבוי וסינון. המים עושים את דרכם לברז מים שמותקן ברכב, ומשם היישר לכוס שלכם.
עשו זאת בעצמכם
אמנם בלי ציוד מלא יהיה קשה לייצר כמות מספקת של מים לשתייה מהאוויר, אבל בהחלט ניתן להמחיש את התהליך ולייצר כמה טיפות מים בתהליך פשוט.
המדריך המלא:
קחו קערת מתכת (דווקא מתכת) יבשה לגמרי, והניחו אותה במקפיא למשך כמה שעות. לאחר מכן תוציאו אותה מהמקפיא ותחזיקו אותה מול מאוורר דולק.
לאחר כמה רגעים תבחינו בכמה טיפות שמצטברות על הקערה. הקערה הייתה יבשה לגמרי, מאיפה באו טיפות המים? התשובה היא בגלל שהאוויר שיוצא מהמאוורר מכיל בתוכו מים, וברגע שנוגע במתכת קפואה, האוויר עובר תהליך של 'עיבוי' והופך למים.
וכך, בלי טכנולוגיה מורכבת הצלחתם להפיק מים מהאוויר.
לרוויה.