ההכנות לצום מתחילות ביום שקודם לו. כדאי להתחיל מהיום בשתיה מרובה: יש להשתדל לשתות לפחות 12 כוסות מים, כוס אחת מידי שעה ולא בבת אחת. עדיף להימנע מקפה או תה רגיל היכולים לגרום לחוסר נוזלים בזמן הצום.
בכלל, מומלץ לחובבי הקפה להימנע משתיית קפה כבר יומיים לפני הצום, כדי למנוע את כאב הראש הצפוי בשל ההפסקה החריגה בצריכת קפה.
בסעודה המפסקת לפני צום ט' באב, נוהגים לאכול דבר מאכל אחד בלבד, אולם לאורך היום ניתן לאכול מספר ארוחות משביעות, החל מארוחת בוקר, ולאחריה כ-3 ארוחות קטנות.
אכילה של חלבון תייעל את תחושת השובע, ולכן מומלץ לצרוך במשך היום מאכלים העשירים בחלבון, כמו: דגים, ביצה קשה, שקדים לא קלויים ועוד.
ובנוסף חשוב מאוד לצרוך פחמימות מורכבות המתפרקות באיטיות, מספקות אנרגיה לאורך זמן ומונעות נפילת סוכר. למשל: תפוחי אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל, אורז מלא, קינואה, בטטות ועוד.
גם שומנים חשובים ביום זה מפני שהם מאיטים את התרוקנות המעיים, למשל טחינה משומשום (מלא), או אבוקדו.
זהירות, כרוב וברוקולי
ארוחות לדוגמא: קרקרים מקמח מלא עם טונה, לחם מלא עם חומוס, תבשיל בורגול, פרוסה עם אבוקדו ועוד.
לעומת זאת, מזונות המכילים סוכרים פשוטים, נותנים – לזמן קצר – הרגשה של שובע, אך לאחר מכן רמת הסוכר יורדת וגורמת לעייפות וחולשה, ולעתים גם לכאב הראש האופייני לצומות. לכן כדאי להימנע ממאכלים מתוקים או שתיה מתוקה.
יש להימנע גם ביום שלפני הצום מאכילת מזונות כמו: כרוב, כרובים, ברוקולי וקטניות שונות היוצרות תחושה של נפיחות בבטן ומכבידות על המעיים.
בסעודה מפסקת, חשוב לא לאכול מאכלים מידי מתובלים או חריפים, מפני שהם גורמים לתחושת רעב וצמא. גם חמוצים, שום, או מאכלים מטוגנים לא מתאימים ליום זה, ובמיוחד למי שסובל מצרבת.
מומלץ להתחיל את הסעודה מפסקת מוקדם, על מנת שיתאפשר לאכול במתינות וללעוס היטב את המזון, יש להימנע מאכילת יתר שתכביד על הגוף ותקשה על הצום.
יש הנוהגים לאכול בסעודה זו אורז עם עדשים, הנחשבים לתבשיל אחד, ומסמלים מאכל אבלים. ויש מי שנוהג לעשות את הסעודה הרגילה לפני הזמן, כדי שממש לפני הצום יאכל – כמנהג האבלים - ביצה באפר וזה ייחשב לו למאכל המבושל היחיד.
מי שמעוניין בקינוח, עדיף לבחור בפרי, ולוותר על מתוקים הגורמים הפרשת אינסולין שיוצרת הרגשת עייפות.
בתום הארוחה ניתן להספיק לשתות עוד מים, ולסיים בצחצוח שיניים שגם הוא יסייע בהפחתת הרצון לאכול.