על פי ממצאים דרמטיים של מחקר חדש ומקיף של אוניברסיטת חיפה, תינוקות בשכונות שונות בחיפה, החופפים לרמת זיהום האוויר הקשה ממפרץ חיפה, נולדים במשקל נמוך ובהיקפי ראש נמוכים בכ-20 עד 30 אחוזים מיתר השכונות בחיפה. כך חשף הערב (ראשון) העיתונאי חיים ריבלין ב"חדשות 2".
על פי המחקר, המבוסס על נתונים משנת 2012 עד היום, ישנם שלושה מוקדי תחלואה עיקריים - קריית חיים וקריית ביאליק, דרום מזרח קריית טבעון ורכס הכרמל בצד שפונה לאזור התעשייה. על פי המחקר, התחלואה באזורים אלו בסרטן ריאות ולימפומה היא עד פי 5 מהממוצע הארצי.
עורכי המחקר בדקו את כיווני הרוחות והם סבורים כי חומרים אורגניים נדיפים הנישאים מארובות המפעלים אל אותם ישובים אחראים לתחלואה החריגה.
לדברי עורכי המחקר, משקל לידה נמוך הוא גורם סיכון לתמותה לאחר הלידה ולסיבוכים שונים ואפילו לגרום לסכרת ויתר לחץ דם בגיל מבוגר יותר. בנוסף, הדבר גורם לבעיות נשימתיות כמו אסתמה וגם קוגניטיביות כמו ירידה באיי-קיו.
על פי המחקר, העובדה שלאחרונה נולדו תינוקות במשקל ובהיקף ראש קטנים, מעידה כי זיהום האוויר לא פחת כפי שניסו לטעון במשרד להגנת הסביבה.
"מתרבות העדויות לכך שקיים קשר בין זיהום אוויר לבין פגיעה בהתפתחות העובר שבין היתר באה לביטוי במשקל לידה נמוך, בהיקף ראש ובפרמטרים אחרים" אמרו עורכי המחקר.
כזכור, בשנה החולפת פורסמו ממצאים קשים על תחלואה גבוהה במיוחד של סרטן באזור חיפה. מהנתונים עלה כי בעבור ילדים בני 0-14, מתוך 60 מקרי סרטן, ניתן להעריך כי כ-30 מקרי סרטן הנם תחלואה עודפת בנפת חיפה כתוצאה מזיהום האוויר.