

אנחנו נוטים לחשוב שחומרים משמרים נמצאים פחות ופחות במזונות אותם אנו צורכים, ויותר מזה, אנחנו נוטים לסמוך על רשתות המזון כי הם מקפידות על הרכיבים שמוכנסים למזון שלנו. אך המציאות מראה אחרת, בבדיקות שערך "גלובס" נמצא כי חומרים משמרים וצבעי מאכל שנבדקו כמזיקים פוטנציאליים לבריאות, נמצאים עדיין במוצרי מזון רבים מאוד.
בבדיקת שורה של מוצרים, החל מדגני בוקר (הנחשבים כבריאים) דרך דברים גרועים יותר, כמו פירות יבשים וממתקים. מצאנו שפע של חומרים משמרים שעד עכשיו חשבנו שיפסיקו להשתמש בהם. רבים מהחומרים נמצאים דווקא במוצרי החלב הדורשים שימור ארוך טווח.
"חומרים משמרים מגבירים היפראקטיביות"
פרופ' יונה אמיתי יו"ר החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה ומומחה לבריאות הציבור אומר: "כשבא אליי מטופל עם היפראקטיביות, אני אומר לו להפסיק לצרוך חומרים משמרים וצבעי מאכל".
"מחקרים מראים כי יש בחומרים משמרים את היכולת להגביר היפר אקטיביות", אומר לכיכר השבת מומחה בתחום: "יש שאלות רבות על ההשלכות של החומרים הללו, ואין לנו מספיק מחקרים בשביל להבין את הסיכונים, בעיקר בשל הזמן היחסית קצר (במונחים מחקריים) בו משתמשים בחומרים כאלו בכמויות גדולות, ובשל העובדה שככל שעובר הזמן אנו צורכים יותר ויותר מזון מתועש.
דפנה זיו בוסאני, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי לילדים "שניידר" אומרת למגזין "אוכל טוב" דברים דומים: "באופן כללי צריך להעדיף מוצרי מזון שאינם מכילים צבעי מאכל וחומרי שימור. משרד הבריאות, שמתיר להשתמש בחלק מצבעי המאכל, מתנה את השימוש בהם ב'יחס של כמות נאותה למוצר".
מהי 'כמות נאותה' של חומר משמר?
גם אם אנו צורכים מוצר בו כמות החומרים המשמרים אינם גבוהים ברמה המזיקה באופן מידי, כאשר אנו צורכים מוצר באופן עקבי זה עלול לסכן אותנו.
הדברים אמורים בעיקר במוצרי החלב שאנו צורכים על בסיס קבוע. מחקר שנעשה לאחרונה מגלה כי גבינה צהובה למשל, היא מוצר המצוי ונצרך על ידי 85% מהאוכלוסיה! ובעיקר בקרב ילדים ונוער. לכן אפילו כמויות קטנות של חומרים משמרים במוצרי המזון הבסיס, כמו חלב גבינות ולחם עלולים להזיק לילדינו בטווח הארוך.
יתר על כן, ה"כמות הנאותה" עליה מדברים במחקרים, היא בדרך כלל כמות נאותה למבוגרים, הילדים שהם הקבוצה הפגיעה ביותר לסכנות החומרים המשמרים אוכלים בדרך כלל הרבה יותר מ"הכמות הנאותה", דבר שכאמור מסכן את הבריאות ועלול לגרום לתופעות של היפראקטיביות.
לאחרונה עשיתי בדיקה בעיקר על מוצרי החלב שאת תוצאותיה פרסמתי במדור בריאות, על פי הבדיקה דווקא הציבור החרדי סובל מהזנחה מצד החברות הגדול בכל הנוגע למוצרים בריאים ומתקדימים.
משום מה, למרות המחקרים האמורים בכתבה זו, לא נעשה צעד מצידם להפחית את כמות החומרים המשמרים במוצרי היסוד כמו גבינה צהובה (הדוגמה הקלאסית למוצר שהילדים שלנו צורכים על בסיס קבוע).
לחילונים, בניגוד לחרדים יש מגוון מוצרים ללא חומרים משמרים. דבר המעלה תהיות מדוע אין אפשרות להשיק את אותם מוצרים גם עבור חרדים, בכשרות מהודרת?
במחלבת טרה עשו לאחרונה צעד מבורך והשיקו גבינה צהובה בכשרות מהודרת תחת שם המותג - נעם, ללא חומר משמר. זהו צעד מבורך, שאני מקווה שיוביל אחריו ליין של מוצרים בריאים.
יש לקוות שהחברות האחרות שמזלזלות בציבור שלנו, יקחו לתשומת לבם את הדברים וישיקו מוצרים בריאים בכשרות מהודרת, כי בסופו של דבר, בריאות ילדינו היא הדבר הכי חשוב לנו.