

מסמך של משרד הבריאות מתריע מפני תופעה שהולכת וצוברת תאוצה בעיקר בקרב הציבור החרדי בו הורים רבים בוחרים שלא לחסן את ילדיהם ובכך גורמים לשובם של מחלות שונות.
בתקופה האחרונה, מחלות כמו חצבת, חזרת ושעלת, שנעלמו למשך שנים רבות, חזרו ואף גרמו ללא מעט מקרי מוות. לפי משרד הבריאות, הסיבה לכך היא בין היתר העובדה שהורים רבים בציבור החרדי לא מחסנים את הילדים.
כיום, הדרך היחידה להימנע מהידבקות במחלות הללו היא על-ידי קבלת חיסון מתאים, כאשר למעלה מ-90 אחוזים מהאוכלוסייה מתחסנת, אך בקרב הציבור החרדי גובר זרם ההורים המסרבים לחסן את ילדיהם בטענות שונות כי החיסון עלול לגרום לנזק בריאותי לילדים.
מלבד העובדה כי הורים שלא מחסנים את ילדיהם עלולים לגרום להם להידבק במחלות קשות מסוכנות, הרי שהם עלולים גם להדביק את הסובבים אותם ובכך להביא להתגברות המחלות, אותם ניתן למנוע על-ידי חיסון.
כך אירע לפני כארבע שנים, כאשר תייר מלונדון, שהיה חולה בחצבת, השתתף בחתונה חרדית בבית-שמש, בה חלק מהאורחים לא היו מחוסנים נגד הנגיף, ובכך הביא להתפשטות המחלה בארץ.
לפי הנתונים של משרד הבריאות, שיעורי ההתחסנות נגד מחלות כדוגמת חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוחות, נמוכים בשכונות החרדיות של ירושלים - סנהדריה, הר-נוף, גאולה, מאה שערים, בית ישראל ושכונות נוספות.
שיעור התחסנות נמוך נרשם גם בעיר ביתר עילית ובאזור החרדי של העיר בית שמש. בבני-ברק, אחוז הלא מתחסנים הוא מהגבוהים בארץ ועומד על 18 אחוזים.
התופעה, נגד החיסונים, זכתה לפני מספר שנים אף לגיבוי מגדולי הרבנים. היה זה כאשר "שפעת מקסיקו" החרידה את ישראל, ומשרד הבריאות יצא בקמפיין הקורא לתושבים להתחסן נגד השפעת המסוכנת.
אך גדולי הרבנים, בראשם מרנן הגראי"ל שטיינמן והגר"ח קנייבסקי, הורו לשואלים אותם שלא להתחסן. "הנזק רב מן התועלת. שב ואל תעשה עדיף", אמרו הרבנים, וזאת בשל מספר מקרים בהם אירעו תקלות בריאותיות חמורות בשל החיסון.
במשרד הבריאות מודאגים מאוד מהתופעה ופועלים כל העת להגביר את ההסברה על חשיבות החיסונים והעובדה כי אינם גורמים שום נזק למתחסנים. בתחילת שנת 2013, צפוי להיכנס לתוקפו חוק חדש הקובע כי קצבאות הילדים של הורים המסרבים לחסן את ילדיהם נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח, יקוצצו.
במשרד הבריאות הגיבו ואמרו: לפי נתוני המשרד, המבוססים על היענות ההורים לחיסונים בתחנות טיפות חלב, עומד שיעור הכיסוי על 93-98% (תלוי בסוג החיסון). לפיכך ניתן לומר שרוב הציבור של ההורים נוטה לחסן את הילדים.
אין הבדלים משמעותיים בין אזורי הארץ השונים. ניתן לאפיין "סרבני חיסון" בקרב קבוצות (מסוימות בלבד) במגזר החרדי (לא כל המגזר), וכן בקרב קבוצות מסויימות בדרך כלל של הורים במעמד סוציו אקונומי גבוה, אם כי לא ניתן לזהות, בשלב זה, תופעה גורפת של התנגדות לחיסונים בקבוצה זו.
המלצות בדבר מדיניות החיסון מוגדרות על ידי הוועדה המייעצת לחיסונים ומחלות זיהומיות של משרד הבריאות. בוועדה חברים נציגים של המשרד ונציגים רבים נוספים שאינם עובדי המשרד. הוועדה ממליצה על המדיניות, והנהלת משרד הבריאות היא שמקבלת את ההחלטות הסופיות בנושא. החלטות הוועדה ודיוניה מפורסמים באופן מלא ושוטף באתר האינטרנט של משרד הבריאות.
משרד הבריאות מעודד חיסונים בדרכים שונות, כולל הסברה בבתי חולים, טיפות חלב ואתר האינטרנט של המשרד.