סרטן נשים: חרדיות שחלו מתמודדות

סרטן נשים הינה מחלה ההופכת את עולמה של החולה, משבשת את שגרת החיים על כל פניה, מטילה צל, ומלווה בפגיעה בנשיות ובדימוי העצמי. רוב הנשים יגדירו את הרגע שבו קבלו את האבחנה כ"רעם ביום בהיר". איך מתמודדים עם המחלה הקשה? ומהם דרכי הטיפול?

|
12
| כיכר השבת |
התמודדות בצל האיום התמידי. אילוסטרציה (צילום אילוסטרציה: פלאש 90)

סרטן נשים הינה מחלה ההופכת את עולמה של החולה, משבשת את שגרת החיים על כל פניה, מטילה צל, ומלווה בפגיעה בנשיות ובדימוי העצמי. רוב הנשים יגדירו את הרגע שבו קבלו את האבחנה כ"רעם ביום בהיר".

כיום, באופן יחסי לעבר, רק חלק קטן מן הנשים מאובחנות בשלב מתקדם של המחלה. כך, מתוך כ-4000 נשים המאובחנות כסובלות מהמחלה בכל שנה, כ-15% מהן מאובחנות בשלב מתקדם של המחלה. התקדמות המדע, אמצעי האבחון המתקדמים, לצד המודעות הגוברת למחלה, מביאים לכך שרוב הנשים מאובחנות בשלב מוקדם, שבו ניתן עדיין לרפא את המחלה.

עם זאת, אצל חלק מהחולות, למרות הטיפול המכסימלי – המחלה תחזור בצורה של גרורות מרוחקות, או שתאובחן בשלב מאוחר יחסית כאשר כבר קיימות גרורות. בשני המקרים לא ניתן עוד להביא לריפוי מהמחלה.

החיים בצל האיום התמידי

מטופלת צעירה שלי כתבה לי לא מזמן: "שתינו הרי יודעות שזה יחזור, זה רק עניין של זמן". רוב הנשים חיות בצל האיום התמידי, חלקן מדחיקות יותר וחלקן פחות.

לא קל לבשר למישהי שיש לה גרורות, כי הרי ממחלה גרורתית אין ריפוי מלא, זאת לעומת חלון ההזדמנויות הקיים לריפוי המחלה בקרב חולות שמחלתן אובחנה בשלב מוקדם. התחושה היא כמו "נכון, חששתי מזה כל הזמן. אז כעת זה הגיע". התחושה איננה כמו של רעם ביום בהיר, אלא קשה הרבה יותר, כי הפעם המוצא הרבה פחות ברור.

אישה שקיבלה את הבשורה על מחלתה הגרורתית– מתמודדת עם הרגשה של התמוטטות של כל מה שנבנה עד כה. בנוסף, קיים חשש מתכנון רחוק טווח כיוון שאין ודאות לגבי משך הזמן שנותר לחולה לחיות, חשש מכך שלא תזכה לראות את ילדיה גדלים ומהשפעת המצב על כל הסובבים אותה.

החשש משתקף גם בפגישה עם הרופא – פעמים רבות אני נתקלת בשאלות החולות על כדאיות הטיפולים, התועלת שבהם לעומת הסבל הכרוך בהם והשיבוש שייגרם לשגרת חייה.

אפשרות אחת היא ויתור בכלל על טיפולים כי: "ממילא הסוף ברור ואני לא רוצה לסבול בשארית חיי". תחושה אחרת יכולה להיות כזו של 'ללכת עד הסוף' ולהתנסות בכל הטיפולים, גם הקשים ביותר, מתוך הנחה שטיפול קשה בוודאי יהיה יותר יעיל יותר. זו כמובן הנחה שגויה.

מהו הטיפול הנכון בסרטן נשים?

כיום ידוע כי לא תמיד טיפול אגרסיבי העמוס בתופעות לוואי הוא טיפול יותר טוב יותר. טיפול בכדורים, הורמונאלי או ביולוגי, יספק איכות חיים טובה יותר למטופלת ויאפשר לה להמשיך ולנהל חיים תקינים יחסית, כאשר ייתכן בהחלט מצב בו החולה תמשיך לקבל את הטיפול ההורמונאלי לכל שארית חייה.

אין דרך אחת בלבד להתייחס לחולות במצב זה. ייתכנו הבדלים בגישה בין רופאים שונים באשר לרמת המעורבות של החולה במידע על מצבה: בחלק מהמקרים יוצגו כל האפשרויות הטיפוליות עם כל מה שכרוך בהן, בחלקם יוצג הטפול המועדף בלבד ללא אפשרות בחירה.

נדרשת שיחה מעמיקה, בין המטופלת לבין הרופא – שבה אפשר להגיע לבחירת הטיפול המתאים לאישה – ולא רק ברמת נתוני המחלה, אלא גם ברמה האנושית – טיפול שיתאים לדרך חשיבתה ודרך חייה של האישה.

למרות מגוון הטיפולים הקיימים לרשותנו, טרם הומצא הטיפול שיאפשר ריפוי במצב של מחלה גרורתית. לכן, בניגוד לטיפול בחולות שאובחנו בשלב מוקדם של המחלה, מטרתו של הטיפול בחולות גרורתיות אינו להביא לריפוי.

חולות אלו נמצאות במקום אחר, הן מודעות לכך שלא ניתן לרפא אותן ממחלתן והמטרה היא, הן מבחינתן והן מצד הרופא המטפל, לסייע בהארכת חייהן לצד המחלה ככל שניתן.

הארכת חיים זו אפשרית כיום בעזרת מגוון הטיפולים הקיימים, כאשר אחד השיקולים המרכזיים בבחירת הטיפול היא שיכבידו כמה שפחות על החולה. מתן טיפול הכרוך במינימום של תופעות לוואי, יאפשר לחולה לנהל חיים ארוכים יותר ואיכותיים ככל הניתן לצד המחלה.

איכות חיים טובה בצל המחלה

הטפולים העומדים לרשותנו כיום מאפשרים איכות חיים טובה יחסית לצד המחלה. גם המדע כיום שינה את פניו. בשנים קודמות נערכו מחקרים שבהם מטרת הטפול הייתה השגת הארכת חיים – ובכל מחיר. בשנים האחרונות נכנס נושא איכות החיים לתמונה ואף הולך ותופס חלק גדול ממנה. אם בעבר ההתייחסות לתופעות הלוואי של הטיפולים הייתה כדבר מובן ובלתי נפרד מהתהליך הטיפולי, כיום כל מחקר העוסק בסרטן ומכבד את עצמו מכיל גם חלק המתייחס לאיכות החיים של המטופלים, ובחלק מן המחקרים, כדוגמת המחלה הגרורתית, זוהי בעצם המטרה העיקרית, בשל ההכרה בעובדה כי גם לחולים מגיע לחיות בצורה הטובה ביותר את שארית חייהם. תרופות המאפשרות להאריך את משך הזמן שמטופלת תחיה באיכות חיים טובה, למשל הארכת התקופה בה ניתן לקבל טיפולים הורמונאליים או ביולוגיים ללא כימותרפיה, הן דוגמה טובה לכך.

במהלך שנות עבודתי בתחום, נתקלתי גם בלא מעט אנשים הסבורים כי סרטן נשים הינה מחלה 'קלה' יחסית למחלות הסרטן האחרות, שאחוזי ההחלמה ממנה גבוהים ואף כמעט ודאיים. אמנם אחוזי ההחלמה מהמחלה גבוהים מאוד, אך זאת בתנאי שמגלים את המחלה בשלב מוקדם מספיק. סרטן הנשים הגרורתי, לצערי אינו נמצא כיום מספיק על סדר היום הציבורי.

סרטן נשים נתפס כיום כמחלה שלרוב מתגלה מוקדם, וסיכויי ההחלמה ממנה גבוהים. הדבר נכון, ונובע ממודעות ציבורית גבוהה המכוונת לבדיקות לאבחון מוקדם של המחלה. גם חלק לא מבוטל מן המחקרים המבוצעים כיום ברחבי העולם מיועדים לשפר את סיכויי ההחלמה. אך יש לזכור כי זה לא תמיד המצב. קיימת אוכלוסיה לא קטנה של נשים עם מחלה מתקדמת, שעבורן טיפול נגד הסרטן מהווה חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום, ומציאת טיפול שיאפשר להן לחיות את שארית חייהן באיכות טובה הינו מטרה חשובה לא פחות, והיא מהווה אתגר לא קטן העומד בפני החוקרים, הרופאים ומערכות הבריאות.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

12 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

3
אנא השם רחם על עמך ישראל הסובלים ממחלות שאין להם מרפא ותימצא להם מרפא
יעקב
הצניעות ולא הדוק לגוף זה בדוק
דפסול
כי זה באמת שטויות!
בבקשה !!!
2
רפואה שלמה לכל חולי עמו ישראל, יהי רצון שהקב"ה יסיר מעלינו את צרת המחלה הנוראה הזאת, "לעולם ה' דברך ניצב בשמיים"
צוריאל
1
אין לזה בסיס
רוני
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות