גם פיזית וגם נפשית

לתפקוד המוח ולהורדה במשקל | חשיבותה של השינה

השינה היא מרכיב חיוני בשמירה על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. בשנים האחרונות, חוקרים מרחבי העולם מצביעים על כך שלמחסור בשינה יש השלכות חמורות על הגוף והנפש | מהמוח ללב ולמערכת העיכול ועד לדיכאון וחרדה | וגם, טיפים לשינה בריאה (בריאות)

| כיכר השבת |
אווירת שינה רגועה חשובה מאוד לאיכות השינה (צילום: א.ל)

השינה היא מרכיב חיוני בשמירה על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. בשנים האחרונות, חוקרים מרחבי העולם מצביעים על כך שלמחסור בשינה יש השלכות חמורות על הגוף והנפש. ההבנה המעמיקה בנושא זה ממשיכה להתפתח, וחשוב להדגיש את הממצאים העדכניים ביותר שפורסמו במקורות חשובים ומעלים תובנות יקרות ערך על 'עולם השקט', עולמה של שנת הלילה.

תפקידה של השינה במוח

מחקרים רבים מראים כי השינה משפיעה באופן ישיר על תפקוד המוח. פרופ' מתיו ווקר, חוקר שינה ידוע מאוניברסיטת ברקלי, מציין בספרו "למה אנחנו ישנים" (2017) כי השינה חיונית לתהליכים של עיבוד מידע וזיכרון. לדבריו, במהלך השינה העמוקה מתבצע "ניקוי“ של רעלנים שהצטברו במוח במהלך היום, תהליך חיוני לשמירה על תפקוד המוח בטווח הארוך.

שינה וירידה במשקל

מנסים לרדת במשקל ולא מצליחים? זאת יכולה להיות הסיבה. אחד התחומים שבהם השינה משחקת תפקיד משמעותי הוא ירידה במשקל. מחקרים מראים כי חוסר בשינה עלול לגרום לחוסר איזון בהורמונים הקשורים לרעב ולשובע, כגון גרלין ולפטין. מחקר שפורסם בכתב העת Nature Communications בשנת 2020, בראשות ד"ר מרי אן פוסטר מאוניברסיטת קיימברידג', מצא כי אנשים שישנים פחות משבע שעות בלילה נוטים לצרוך יותר קלוריות ולבחור במאכלים עשירים בשומן ובסוכר. יתר על כן, השינה תורמת לשיפור חילוף החומרים וליכולתו של הגוף לשרוף שומנים בצורה יעילה.

השפעות פיזיולוגיות

גם לטווח הארוך, שינה יכולה ממש להאריך ימים. חוסר בשינה עלול להוביל למגוון בעיות בריאותיות, כגון סוכרת, מחלות לב ויתר לחץ דם. מחקר שפורסם בכתב העת The Lancet בשנת 2019 מצא כי מבוגרים שישנים פחות משש שעות בלילה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות קרדיווסקולריות (מחלות לב וכלי דם) בהשוואה לאלו שישנים שבע עד תשע שעות. החוקרים, בראשות ד"ר פרנק שי מאוניברסיטת פנסילבניה, ציינו כי השינה היא גורם מגן קריטי במניעת מחלות כרוניות.

שינה ובריאות הנפש

קרה לכם שהכל היה נראה שחור משחור? כמה פעמים זה קרה לכם כשהייתם עייפים? וכמה פעמים הדיכאון והחרדה פשוט נעלמו לאחר שינת לילה טובה? השינה משפיעה לא רק על הגוף, אלא גם על הנפש. מחקרים פסיכולוגיים מראים קשר ברור בין חוסר בשינה לבין עלייה ברמות החרדה, הדיכאון והתסכול. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד בשנת 2021, בראשות ד"ר רוברט סטיקלר, מצא כי שינה באיכות נמוכה מגבירה את הסיכון להתפרצות הפרעות נפשיות בקרב צעירים בגילאי 18-30.

טיפים לשינה טובה

כדי להבטיח שינה איכותית, מומלץ להקפיד על שעות שינה סדירות, להפחית חשיפה למסכים לפני השינה וליצור סביבת שינה נעימה שכוללת חדר חשוך ושקט ותנאי שינה נוחים. קנו לכם את הכרית הנוחה לכם והשקיעו בסביבת שינה נקייה ומסודרת שנעים לשהות בה. פרופ' אורן פרוכטר, מומחה לרפואת שינה מבית החולים שיבא תל השומר, מציין כי "שגרת שינה קבועה וסביבה שקטה וחשוכה, יכולות לשפר משמעותית את איכות השינה ואת בריאותכם הכללית“.

לסיכום, אם נתבונן סביבנו נראה כי בעלי החיים לא 'נלחמים' בצורך לישון. כשהם צריכים לישון הם פשוט ישנים ולא מנסים לגנוב עוד שעה עם שיחת נייעס חברית או בשעת מסך נוספת. רק אצל בני האדם, להם השינה כמובן חשובה אף יותר מאצל בעלי החיים בגלל ההשפעה הקוגניטיבית שלה, יש מניעה מללכת לישון. כפי שראינו, השינה אינה מותרות אלא צורך בסיסי לבריאות הגוף והנפש. ההבנה כי איכות וכמות השינה משפיעות על כל היבטי חיינו, החל מתפקוד יום-יומי ועד למניעת מחלות כרוניות, היא קריטית. הקפדה על שינה מספקת עשויה לשפר את איכות החיים ולהאריך את תוחלת החיים. כדאי לעשות שינוי בנושא, זה באמת חשוב, ועכשיו אחרי שקראתם את הדברים לכו לישון על זה. מנוחה נעימה.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות