כיכר השבת
כך תתמודדו עם זה!

הילד/ה סובלים מהפרעות אכילה? יש תקווה - בטיפול מתאים

בשנים האחרונות גוברת המודעות להפרעות האכילה, אך האם יש דרך לצאת מזה? הפסיכולוגית ברכי שגב משרטטת קווים לדמותה של ההפרעה. כך תעשו במקרה של הפרעה (בריאות)

|
1
| כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

בטור הבא אנו רוצות להזכיר שהפרעת אכילה היא התמודדות נורא קשה אבל יש תקווה ואפשרות לנצח:

מהן "הפרעות אכילה"?

הפרעות אכילה עלולות לכלול ירידה במשקל, דימוי גוף שלילי, צמצום בכמות צריכת המזון, פעילות גופנית מוגברת, הקאות וכיו"ב.

שכיחות ההפרעה הינה גבוהה ועומדת על כחמישה אחוזים מכלל האוכלוסייה. מרבית המתמודדות הן נערות ונשים צעירות אך גם נערים וגברים עשויים להתמודד עם הפרעות אכילה.

מחקרים מוכיחים כי הבסיס להפרעות האכילה הוא רגשי וכי יש לטפל בתוך מרפאות בריאות הנפש על מנת לחזק את הכוחות הפסיכולוגיים ולהבין לעומק את הקשיים הנפשיים שעומדים מאחורי ההפרעה.

חשוב לדעת שהפרעת אכילה לרוב הינה ממושכת ובעלת אופי כרוני והטיפול בה נעשה על ידי צוות רב מקצועי המסייע למתמודדת להחזיר את השליטה על הרגלי האכילה ובכך לצמצם את הסבל והפגיעה התפקודית ככל האפשר. במקרים מסוימים, כאשר הפרעת האכילה חמורה במיוחד נעזור למתמודד/ת לפנות למקום טיפול אינטנסיבי יותר כגון אשפוז יום או אשפוז מלא.

עד כמה זה קשה?

הפרעת אכילה משתלטת על כל חלקי החיים, תפקוד בסיסי, קשרים ומפגשים חברתיים, וחווית עצמי טעונה.

המתמודדות עם ההפרעה חוות אכזבות לא מועטות: מחד יש רצון להחלים ולחיות חיים בריאים, אך מצד שני הכמיהה להישאר רזה ושולטת באכילה נוכחת גם היא.

הקושי גדול מנשוא. הן למתמודדות והן לסביבה הקרובה. ההתמודדות היום יומית של רגע ועוד רגע מול אכילה מצומצמת ומשטר זמנים, תוך עיסוק ומעקב במשקל ובדימוי הגוף מעיבים על מציאות החיים.

בנוסף לקשיים אלו, פעמים רבות נלווה דיכאון הנובע בין היתר גם מהפרעות בשינה ובתזונה, אך גם מהחלק הפסיכולוגי שההפרעה מדברת דרך הגוף את הכאב והמצוקה הנפשיים.

אז מה עושים?

עקרונות הטיפול: התפיסה של טיפול בהפרעות אכילה מבוססת על הבנה שהפרעת האכילה יושבת על בסיס רגשי ולכן צריך במקביל לעבוד גם על נרמול האכילה, וגם על חיזוק הכוחות הפסיכולוגיים וקבלת כלים להתמודדות יעילה עם התסביכים הרגשיים של המתמודד/ת ושל ההורים. בשל כך, נערכים דיונים מעמיקים בהרכב רב צוותי ביחידות להפרעות אכילה. הטיפול בהפרעות אכילה הוא טיפול ממושך הדורש השקעה נפשית גבוהה.

מקרים טראגיים וקיצוניים בהקשר של הפרעות אכילה עשויים לעורר כאב ודחק. זו אכן הפרעה עיקשת ומעיקה, שצובעת את החיים בנוכחותה התמידית.

אחת הדרכים להתעודד היא לנסות לחוות ולראות אלו חלקי חיים בריאים כבשת במהלך הטיפול: האם יש תחומי עניין נוספים שיש לך מעבר לעיסוק באוכל? האם היכולת לדבר על רגשות ולהביע אותן באופן מילולי או בכתיבה תקל מעלייך?

חשוב לתת מקום לחלקי החיים הבריאים המתעוררים בעקבות תזונה ומעקב פסיכיאטרי וטיפול פסיכולוגי. חשוב לציין שהחלמה מהפרעה זו אפשרית אך לא פשוטה ויש חשיבות להתמדה בטיפול מקצועי.

אני מזכירה לנו המטפלות בהפרעות אכילה - כמה חשוב העידוד והמקום לתקווה בתוך הכאב העמוק הזה, והיכולת לשקף גם התקדמות כשישנה תוך דיאלקטיקה לחלקים המורכבים והרגרסיביים שיש בכל הפרעה ובעיקר בהפרעת אכילה.

. . .

נכתב על ידי ברכי שגב פסיכולוגית בהתמחות קלינית, וצוות היחידה להפרעות אכילה בקופת חולים לאומית.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
טור מעולה ומקצועי!! תודה לכם על התקוה
אמא לבנות עם הפרעות אכילה
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות