בכל השנה, וגם לפני צומות, חשוב להקפיד על תזונה בריאה. התזונה הבריאה מחזקת את הגוף ועוזרת לו להתמודד עם מצבי קושי. לכן, כבכל שבת, גם בשבת הזו שלפני ט' באב, חשוב עוד יותר לאכול מזונות ביתיים שמכינים ממזון גולמי שקרוב לדרך בריאתו, ואשר מהווה את הבסיס להמלצות התזונתיות הלאומיות ושל קשת המזון החדשה שהוציא אגף התזונה בראשותה של הפרופסור רונית אנדוולט.
בנוסף, כדי להקל על הצום, כדאי להמנע ממזונות המתובלים ביתר כגון: אבקות מרק, רטבים מוכנים, רוטב סויה, צילי, קטשופ, אבקות מרק, שימורים, חמוצים, דגים מלוחים ומעושנים כמו גם ממזונות מטוגנים, חריפים וכן מזונות מתוקים ושתיה מתוקה מכל סוג. מזונות אלו, שהם לעיתים קרובות אולטרה מעובדים, נמצאים מחוץ לקשת המזון החדשה של משרד הבריאות בגלל שהם מזיקים לבריאות ואינם מומלצים לאכילה גם במהלך כל השנה. התיבול המשמעותי יכול לגרום לתחושת צמא גדולה יותר, ואף לשיבוש המטבוליזם ובכך להחליש את היכולת להתמודד עם הצום.
לכן מי שנוהג "להשלים" מאכלי שבת קנויים מעובדים, כגון, סלטים מוכנים, קיגעל, קישקע וכו מומלץ ביותר להמעיט בכך גם כל השנה, ולהעדיף הכנה ביתית.
בישול ביתי- זה יותר!
יותר טעים! יותר טרי! יותר בריא! וגם יותר כלכלי.
לפני הצום
בסעודה ראשונה ושניה - אפשר לאכול את התפריט הרגיל שאנו אוכלים בשבת: סלטים, דגים, מרק, קניידלך או אטריות, עוף, קיגל וחמין. אך להימנע מתיבול יתר וממזונות אולטרה מעובדים, מלוחים, מטוגנים ומתוקים כמו שהוסבר לעיל.
סעודה שלישית- שהיא סעודה מפסקת מומלץ לאכול מהמזונות הבאים שמשביעים לאורך זמן והם: דגנים מלאים כגון חלה מקמח מלא, סלט פסטה מקמח מלא או דורום, סלט בורגול, מגדרה, סלט קינואה וכן מנה נוספת של חלבון - כגון עוף או הודו- רצוי מבושל ולא אפוי או מטוגן וכן ביצים קשות. לגבי מנהג אכילת דגים- מומלץ להמעיט ולאכול קצת רק לשם המנהג. להוסיף סלטים על בסיס של ירקות בתיבול עדין של שמן זית ולימון או טחינה משומשום מלא. לנוהגים לאכול סעודה חלבית אפשר להוסיף מוצרי חלב, לא מתוקים ומלוחים. מומלץ לאכול כמויות סבירות ולהימנע מאכילה מוגזמת אשר עלולה לגרום לתחושת כובד ואי נוחות במערכת העיכול
בין הסעודות - מומלץ לאכול פירות טריים עסיסיים כמו אבטיח, ענבים או פירות יבשים. אפשר גם ארבעס, שקדים ואגוזים מכל הסוגים, לא קלויים ולא מלוחים
לאורך כל היום- מומלץ להרבות בשתיה, ביום שישי ובשבת לשם הרווית הגוף בנוזלים ולמניעת התייבשות. מומלץ לשתות מים במהלך כל היום ולא להסתמך על השעות האחרונות. שתיה מרוכזת של כמות גדולה בבת אחת, אינה יעילה. כמו כן מומלץ להפחית שתיה של משקאות המכילים קפאין כגון קפה, תה שחור, קולה ומשקאות אנרגיה
לאחר הצום
ראשית צריך לדאוג למאזן הנוזלים ולהתחיל בשתיה ולאכול ארוחה קלה כגון, אבטיח, מלון, ענבים ופירות עסיסיים נוספים. לאחר מנוחה, רצוי לאכול ארוחה שמכילה דגנים מלאים, תוספת כגון קטניות, דג או גבינה וירקות. מומלץ להימנע מאכילה של מנות המורכבות ממזונות המכילים את הסמל האדום ולכן מכילים כמות גבוהה של שומן רווי/נתרן או סוכר כגון פשטידות מוקרמות, גבינות שמנות, פיצות וכו.
חשוב להרבות בשתיה בהדרגה במהלך כל מוצאי הצום כדי להחזיר לגוף את הנוזלים שאיבד במהלך הצום.
ההמלצות הבאות מיועדות לאנשים בריאים. אנשים שסובלים מתחלואה, וכן נשים במצב מיוחד- כל אלו צריכים להיוועץ ולשאול רב ורופא מומחה כיצד לנהוג
נאחל לנו ולכל בית ישראל שנזכה עוד השנה לגאולה שלמה ושתתקיים בנו הנבואה " .... וְצוֹם הַחֲמִישִׁי ... יִהְיֶה לְבֵית יְהוּדָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה וּלְמֹעֲדִים טוֹבִים... במהרה בימינו אמן.