סוגיית חוק הגיוס: ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ יולי אדלשטיין קיימה היום (רביעי) דיון נוסף בהצעת חוק שירות ביטחון, שהמשיך להתמקד בסעיף 26טז, שעוסק בהפחתת תמיכה בישיבות בשל אי עמידה בייעדי הגיוס השנתי הכולל.
המשנה למנכ"ל משרד הביטחון, קובי בליטשטיין אמר כי לעמדתם "הסעיף הקיים מספיק מחמיר, לאור הקיצור בשינוי הזמנים שבתחילה דובר על 25 שנים והם קוצרו ל-7 שנים, יחד עם תוספת על סנקציות אישיות. בחוק שמונח כרגע על השולחן יש הצעה לסנקציות מוסדיות והם נבנו על ידי צוות מקצועי בזמן שהוגש החוק, שבראשו עמד היועץ המשפטי של משרד הביטחון. הסנקציות האלה דיברו על מספר מתגייסים נמוך יותר ממה שקיים בהצעת החוק הנוכחית".
לדבריו, "בהתחשב בזה שמדברים פה על שינוי חברתי מאוד גדול במגזר החרדי אנחנו חושבים שהמספרים האלה גדולים דיים. אנחנו מתעלמים מהעניין המרכזי שעומד פה, השינוי בא להגדיל את כמות המשרתים ואנחנו את החוק הזה רוצים להביא בהסכמה".
מזכיר הממשלה, עו"ד יוסי פוקס, אמר בדיון כי "המערכת כולה מכל צידי השולחן נכשלה בכל מה שקשור לגיוס חרדים במשך עשרות שנים. כולם מסכימים על המטרה, יש מחלוקת על דרך. אמרו למשל שברגע שיהיה צו של בג"ץ כולם יגיעו לבקו"ם וזה התברר כעורבא פרח.
"התמהיל שהוא יעדי גיוס משמעותיים יחד עם סנקציות מוסדיות וכלכליות אישיות זה דבר שלא נוסה מעולם. התפקיד של הייעוץ המשפטי זה להגיד איפה יש קשיים ושל האוצר זה להגיד כמה זה עולה, לא להציג אג'נדה".
ח"כ אפרת רייטן: "כבר עכשיו אנחנו שומעים על כל מיני ניסיונות של אגודת ישראל כדי לעקוף את הסנקציות. צריך ללכת על הפשוט ולא לחפש קומבינות".
ח"כ יעקב אשר: "אין לנו בעיה כשהאוצר אומרים כביכול דעה מקצועית, אבל מתי הזזתם פעם כוס מכאן לכאן? יש דברים שאתם יודעים לעשות ויש דברים שאתם לא יודעים ולא צריכים לדעת. לבוא ולקחת את דברי האוצר, כביכול עברתם איזו הכשרה כדי להגיד לוועדה מה נכון לעשות?".
כזכור, בדיונים הקודמים הציגו באוצר מספר עקרונות שלדעתם הכרחיים על מנת שהסנקציות יהיו אפקטיביים – שיחולו על הפרט, שיהיו בעלות משקל משמעותי, ושלא ניתן יהיה לעקוף אותם דרך מנגנון אחר. יו"ר הוועדה, ח"כ אדלשטיין הבהיר אתמול שהחוק יכלול סנקציות אישיות ומוסדיות.