כיכר השבת
קברי החשמונאים • פרק 3

ישראל שפירא בסדרה על "סודות המכבים" | קברי הגימנסיה 

בסדרה החדשה "סודות המכבים", ממשיך ישראל שפירא להתחקות אחר המסורות השונות אודות מקום קבורתם של החשמונאים | ביער בן שמן, מרחק הליכה קצר מ'קבר מתתיהו', נמצאים משטחי סלע שזוהו בתחילת המאה ה-20 כקברות המכבים, האמנם?! • צפו בפרק השלישי (אולפן כיכר)

|
1
| כיכר השבת |
"סודות המכבים" | הפרק השלישי: קברי הגימנסיה (צילום: למי עזוז | עריכה: ידידיה כהן)

ביער בן שמן, מרחק הליכה קצר מ'קבר מתתיהו', נמצאים משטחי סלע שזוהו בתחילת המאה ה-20 כקברות המכבים. סיפור הזיהוי מרתק ומשקף את הכמיהה הלאומית לחיבור למורשת החשמונאית, אולם תחילה נחזור למקורות.

סיפורה של מודיעין העתיקה שזור בתולדות מרד החשמונאים, ואחד הממצאים המרתקים ביותר הקשורים לעיר הוא מתחם קברי משפחת החשמונאים. אבל בשביל להבין קצת יותר איך כל הסיפור התחיל, שווה להתחיל בעדויות הראשונות שלו, הבה נצלול במקורות אודות קברי החשמונאים:

ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו, שחי יותר ממאה וחמישים שנה אחרי סיום למלחמות המכבים, ומסתמך על מקורות כתובים וסיפורים שעברו מדור לדור, מספר כי את מצבות הקבורה המפוארות למתתיהו ובניו, אותם בנה האח שמעון, שהיה למעשה היחיד ששרד את כל מלחמות החשמונאים, והראשון שלמעשה שלט בתור מנהיג המדינה היהודית המשוחררת משעבוד מלכות יוון. עוד מעניין לספר, שמלבד שמעון, שהפך בסוף הסיפור למנהיג הממלכה החשמונאית, כל שאר האחים, מתו בקרב או בשבי האויב היווני.

המצבות שהקים שמעון היו למעשה, מבני הנצחה מרשימים ועצומים בגודלם, שנבנו מעל מערת הקבורה של מתתיהו ובניו. המבנים הללו, תוארו על ידי יוסף בן מתתיהו, בתור שבעה פירמידות מרשימות בגודלן, שהיה ניתן לראות אפילו מן הים. אם כי היינו מצפים כי שמעון, בתור מנהיג היהודים, יקים את אחוזת הקבר של משפחתו בירושלים הבירה, שמעון העדיף להתחקות אחר שורשי המשפחה, והקים את אחוזת הקבר בסמוך לעיר מולדתו, מודיעין.

בחנוכה תרס"ז (1908) יצאו תלמידי ומורי גימנסיה 'הרצליה' לטיול שנתי באזור. במהלך הטיול, התעורר בהם הרצון לאתר את קברי המכבים. בחיפושיהם, נפגשו עם תושבים ערבים מקומיים שהפנו אותם למשטח סלע מדרום לשייח' ע'רבאוי. המקום נודע בפי המקומיים בשם "קובור אל-יהוד" (קברי היהודים).

התלהבותם של התלמידים מהגילוי הובילה לקביעה נחרצת - אלו הם קברי המכבים! מאותו רגע החל המקום להתקדש בתודעה הציבורית – למרות שהאמת המחקרית היא שקברים אלו מאוחרים בהרבה לתקופת החשמונאים.

זיהוי זה משקף את כוחה של המסורת העממית ואת הצורך העמוק של התנועה הציונית להתחבר למורשת הגבורה החשמונאית.

בימינו מדינת ישראל הציבה במקום אנדרטאות המזכירות את המשולשים אותם הזכיר יוסף בן מתתיהו כפירמידות שנבנו על גבי קברי החשמונאים.

תוכנית זו היא פרק קטן בספרי החדש 'סודות המכבים' שעוסק במחקר אודות קברי החשמונאים ואני מזמין אתכם לקנות אותו.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
נפלא! אוהב את כתיבתו של המחבר. רגש ודיוק.
דב נמלים
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות