בימים אלה, כשמתחדש העניין בחקר המקומות הקדושים בלבנון, שב ועולה סיפורה המרתק של האישה מצרפת - דמות מקראית שזכתה למפגש דרמטי עם אליהו הנביא.
סיפורה של האלמנה מצרפת, המתואר בספר מלכים א', הוא אחד הסיפורים המרגשים בתנ"ך. בזמן בצורת קשה, אליהו מגיע לביתה ומבקש מעט מזון. למרות מצוקתה, היא נענית לבקשתו, ובתמורה זוכה לנס - "כד הקמח לא תכלה וצפחת השמן לא תחסר".
- כ'קבר רשב"י' במירון - 'הקבר הקדוש' בצידון | קדושה בלב לבנון
- חשיפה: מצבו של קבר זבולון בצידון בשנים האחרונות
- כשצה"ל שיפץ את המקומות הקדושים ליהדות ב... צידון
- לא רק צה"ל: העירייה הלבנונית ששיקמה אתרים קדושים ליהודים
- תלמידו של הגרא"ז שמונה לרבה הנערץ של יהדות לבנון | מסע חייו המופלא
- הר הלבנון: המסורת על ערש קבורתם של אישי התנ"ך
- נעים להכיר: באר אחאב ונהר איברהים בהר הלבנון
- תגלית מסעירה: האם יונה הנביא נפלט מבטן הדג - בחופי לבנון?
אך היכן בדיוק התרחש סיפור זה? חוקרים וארכיאולוגים מנסים לאתר את מיקומה המדויק של צרפת העתיקה. על פי המסורת, העיר שכנה בין צור לצידון, באזור הנקרא כיום סרפנד בלבנון.
הנוסע מבורדו, במאה ה-4 לספירה, תיאר את המרחק מצידון לצרפתה כתשעה מילין, ומצרפת לצור כשנים עשר מילין. תלמיד הרמב"ן מוסיף מידע מרתק שלפיו במקום נבנה בנין מפואר עד מאד לאליהו הנביא: "ומצידון לבירות עשר פרסאות. ומבירות לגבול ז' פרסאות שם ב"ה לאליהו ז"ל בנין מפואר עד מאד" - עדות זו, היא לא יחידנית לקיומו של בית כנסת מפואר המיוחס לאליהו באזור לבנון, ויהי רצון שנזכה לבקר ולהתפלל בו.
ישעיהו פרס, בספר המסעות שלו שפורסם בשנת תרפ"א (1921), מזכיר "חורבות צרפת אשר לצידון". מעט קודם לכן, הנרי בייקר טריסטראם, במאה ה-19, דיווח על "שרידיה המועטים והדלים של צרפת העתיקה", ואף תיאר כיצד "יכולנו לשוטט במקום שהנביא איש המדבר מצא את האלמנה מקוששת עצים".
רבותינו ז"ל מביאים שהאישה מצרפת נחשבת לאחת מ-23 הנשים הצדקניות בישראל. היא הייתה משבט אשר, ובעלה, אמיתי, היה משבט זבולון. יתרה מזאת, המדרש מספר כי בנה שהוחיה על ידי אליהו הוא לא אחר מאשר יונה הנביא שעל מקום עלייתו לחוף באזור לבנון, נרחיב בירייה נפרדת.
תחיית הבן על ידי אליהו מתוארת בפירוט מרתק: אליהו לקח את הילד לחדרו, השתטח ונשכב עליו שלוש פעמים, והתפלל לה' שישיב את נפשו. נס זה הביא את האישה להכרה באליהו כנביא אמת.
בטוחני שמקום זה בלבנון הינו מסוגל ביותר (וכפי המבואר ממרן שר התורה זצוק"ל על הכפר שונם על נס אלישע ובן השונמית), והלוואי שנזכה לבקר ולזהות את אותו בית האלמנה והחדר בו אליהו החיה את בנה.
לצד האתרים הקשורים לאליהו ולאישה מצרפת, האזור עשיר באתרים היסטוריים נוספים. ר' משה ירושלמי מזכיר את הר צפיתה, "הר גדול ובו קבור צפניה הנביא ע"ה", המזוהה עם נבי צאפי בהר הלבנון, דרומית-מזרחית לצידון.
סיפורה של בן האלמנה מצרפת מזמין אותנו למסע מרתק בזמן ובמרחב של ארץ המקרא והלבנון העתיקה.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com