המשנה במסכת פרה (ח' יא) עוסקת בהלכות טומאה וטהרה, ומתואר בה באר ששמה אחאב שדינה כשרה: באר אחאב אַחְאָב וּמְעָרַת פַּמְיָס, כְּשֵׁרָה".
- כ'קבר רשב"י' במירון - 'הקבר הקדוש' בצידון | קדושה בלב לבנון
- חשיפה: מצבו של קבר זבולון בצידון בשנים האחרונות
- כשצה"ל שיפץ את המקומות הקדושים ליהדות ב... צידון
- לא רק צה"ל: העירייה הלבנונית ששיקמה אתרים קדושים ליהודים
- תלמידו של הגרא"ז שמונה לרבה הנערץ של יהדות לבנון | מסע חייו המופלא
- הר הלבנון: המסורת על ערש קבורתם של אישי התנ"ך
מיקומה של 'מערת פמיס' ידוע בימינו לכל. היא מצויה בתל עתיקות ב'שמורת טבע נחל חרמון', ששמו גם נחל בניאס. בני דודנו הערבים שבשו את המילה פניס לבניס, וכך השם והמיקום השתמרו עד ימינו.
היכן ממוקם "באר אחאב" המוזכר במשנה?
פירושו של רבנו עובדיה מברטנורא (מחכמי איטליה במאה ה-16) לא מגלה לנו את התשובה, אלא מעמיק את המסתורין, וכך דבריו: "באר אחאב - לא אתפרש היכן הוא".
פרשן נוסף על המשנה רבי ישראל ליפשיץ (מחכמי גרמניה במאה ה-19) בעל 'תפארת ישראל', מוסיף על המסתורין, ומגלה לנו שאחאב מלך ישראל כרה את אותה באר, והיא כרויה על שמו, אולם גם הוא לא מגלה לנו היכן הבאר העתיקה ממוקמת.
רבנו עובדיה מברטנורא זכה לעלות לארץ ישראל דרך העיר עזה (כפי המבואר בספרי החדש 'עזה מאז ולתמיד'), ושם גילה מטמוניות ארץ, בדמות ארמונו של שמשון הגיבור, מה שרבים מרבותינו שחיו בגולה לא ראו, שכן לא זכו והגיעו לעזה.
נקל לשער שאם רבינו עובדיה מברטנורא במסעו היה עובר דרך 'באר אחאב' היה מגלה לנו את מיקומו בדיוק כפי שעשה רב בן המאה הי"ט שביקר בה, כדלהלן.
הסוד מתחיל להתבהר בספרו הרב יהוסף שוורץ, תלמיד חכם משכמו ומעלה שכתב את ספרו 'תבואות הארץ' (ירושלים תר"ד 1844) על הלכות ארץ ישראל, ולפי דבריו "באר אחאב" המוזכר במשנה במסכת פרה מימיו זורמים היישר לנהר אבראהים בהר הלבנון.
וכך דברי הרב שוורץ בספרו 'תבואות הארץ':
"במחוז אלשוף (שהוא מחוז עיר בירות) למזרח עיר מאר האנא מעין אחד הנקרא בלשון ערב "עין אחאב" ומימיו נופלים לנהר אברהים הנזכר לעיל. ולפי דעתי הוא באר אחאב הנזכר במסכת פרה פרק ח' משנה י"א באר אחאב ומערת פמייס כשרה. וכתב הברטנורה לא אתפרש היכן הוא והא קא משמע לן דמים חיים הם עד כאן לשונו".
יצוין שישנן השערות אחרות, ש'באר אחאב' מצויה במעין 'עין חרוד' (המוזכר בשופטים ז א), שנשפך לירדן ודומה מבחינה למערת פמייס. החוקרים שסבורים כך, סבורים ששמו ניתן לו על שום קרבתו לעיר יזרעאל מקום "היכל אחאב מלך שומרון" (מלכים א כא כ).
הבה נצא לשוט בנהר איברהים בלבנון:
בין הרי הלבנון המרשימים מתפתל נהר עם סיפור יוצא דופן, המחבר בין עולמות רחוקים. נהר אבראהים, הידוע גם כנהר אדוניס, מסתיר בין גדותיו סודות עתיקים ומסורות מרתקות.
מתברר שהנהר, המשתרע לאורך 30 קילומטרים ומתחיל בגובה מסחרר של 1.5 קילומטרים מעל פני הים. שם הנהל אדוניס קשור לאגדות המיתולוגיה היוונית.
נהר אבראהים הוא לא רק אתר היסטורי מרתק, אלא גם אטרקציה תיירותית מובילה בלבנון. הוא ידוע כנהר הנקי ביותר במדינה, עובדה המושכת אליו מטיילים רבים המחפשים שילוב של טבע, היסטוריה ומיסטיקה.
מקורות הנהר במערות אפקה ורואיס מספקים לו מים צלולים, והנוף סביבו מרהיב ביופיו. כל אלה הופכים את נהר אבראהים לא רק לפלא טבע, אלא גם לעד אילם להיסטוריה עשירה ומגוונת של האזור כולו.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com