כיכר השבת
לשחות בלי לטבוע

הים לא ימשוך אתכם פנימה, הוא יסחף אתכם החוצה | כך תנצלו!

עונת הרחצה מתחילה ועמה אירועי הטביעות הרבים, בניגוד למקובל לחשוב אין כזה דבר מערבולות ויש מה לעשות • בטור מידע חשוב מגיש צולל החילוץ משה מנס את הכלים להתמודדות בכל מקרה (בתקווה) שלא יקרה • לא נכנסים אם אין מציל (חרדים, תיירות)

|
22
| כיכר השבת |
כותב השורות במהלך אימון איתור של יחידת הצוללים זק"א ת"א. שלא נדע. (צילום: דרור גילת.)

את הסיפורים על המים שסחפו אנשים פנימה אל תוך הים, על הנשימות האחרונות ועל ההצלה ברגע האחרון, כולנו מכירים. אני גם מכיר והייתי במקרים בהם לא היה מי שיציל ברגע האחרון ובמסגרת יחידת הצלילה הגענו לחפש גופה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בשורות הבאות אני מבקש לשתף אתכם מניסיוני, מידע חשוב וקריטי - למניעת האסון הבא

ראשית, לא נכנסים למים אם אין מציל. אי אפשר לטבוע מחוץ למים, פשוט וקל. ומה עם לשכשך רגליים? ובכן. הבעיה היא שזה מתחיל בשכשוך רגליים ואז נכנסים רק עד הברכיים ואז קורה האסון.

הסיבה שאנשים טובעים היא כי הם נקלעו לזרם נסוג. זרם המים שחוזר פנימה לים. המקום בו יש את הזרם הזה, בד"כ נראה כשקט יותר ובלי גלים. הבעיה היא שמהרגע שהבנאדם לא יכול לעמוד הוא כבר בתוך זרם עוצמתי שסוחף אותו פנימה. לשחות בחזרה זה בלתי אפשרי, גם לא לשחיינים מנוסים. במרבית המקרים הזרם הנסוג גם יוצר מדריגה בחול ותוך כמה מטרים בודדים מהחוף זה הופך בבת אחת לעמוק וכשהטובע שם לב, זה מאוחר מידי.

כך נראה "זרם סחף" שימו לב לאזור שנראה שקט יותר ובלי גלים. (צילום: shutterstock)

כשגלים מגיעים לחוף הם מביאים איתם הרבה מים. המים האלה חוזרים לעומק דרך שביל מים שחוזר פנימה ושנקרא - זרם נסוג / זֶרֶם סַחַף ( Rip current). הזרם הזה, שקיים בכל חוף עם גלים, הוא הגורם העיקרי לטביעה ומוות של מתרחצים בים.

כאשר אדם מגיע לחוף בו אין מציל שיודע לאבחן ולראות את הקורה במים, הוא רואה אזור שנראה רגוע ושקט יותר משאר הים. לכאורה פחות גלים, צבע קצת יותר כהה. אך שם בדיוק נמצא הזרם הנסוג. הוא נכנס למים או שהוא משתכשך ברדודים ולא יבחין שהוא נסחף.

מה שקורה בדרך כלל בשלב הזה, שהוא יתחיל להיסחף פנימה או שיגיע למקום טיפה עמוק יותר ושם יחוש במצוקה וינסה לחזור אל החוף - ואז זה כבר מאוחר מידי.

אנו ביחידת הצלילה תרגלנו סיטואציה שכזו, נכנסנו בצורה מכוונת ומאובטחת אל תוך זרם שכזה. תוך כמה שניות מהרגע שהרמנו רגליים הגענו למרחק של כ-10 מטר מהחוף. וכשניסינו לשחות בחזרה, ראינו כי זה לא אפשרי. גם לשחיינים מנוסים אין דרך לשחות נגד זרם של 2.5 מטר לשנייה – אז נלחמנו ונלחמנו ורק נסחפנו פנימה.

אדם שנאבק ונלחם מול כוח גדול ממנו, נכנס לפאניקה, ובסוף טובע מבליעת מים ותשישות. אגב, ישנם מקרים בהם זרמים חזקים מאוד יכולים להוות סכנה אף לאדם העומד במים בעומק שמגיע עד המותניים בלבד!

אז מה עושים?

לא נכנסים בלי מציל!

1. בשום שלב לא להיכנס לפאניקה. מתים מזה.

2. לצוף. אפשר גם לצוף שעות ארוכות ולא לטבוע. (תתאמנו ע"ז בבריכה!)

3. לתת לים לקחת אותך ולנסות לצאת לצד אחרי שהזרם נרגע.

כך יוצאים מסחף (צילום: shutterstock)

עד כאן בנוגע לים. בנוגע לכינרת שם הדברים עובדים טיפה אחרת. שם משטר הרוחות יוצר סחף פנימה, גם שם הדגש הוא כמובן שלא להיכנס בחוף ללא מציל ובכל מקרה שנסחפתם, פשוט להישאר רגועים במידת האפשר עד שיחלצו אתכם.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

במקרים בהם אני נתקלתי בכינרת היה מדובר על אנשים שנסחפו על גבי אביזרי ציפה שעם בוא רוחות הערב נסחפו פנימה. מומלץ לקשור את הגלגל / המזרון עם חבל עד החוף. ועוד נקודה קריטית: לא שותים אלכוהול ונכנסים למים, זה מתכון לאסון!

תהנו!

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

22 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

9
חקי חיון ונשמרתם מאוד לנפשותכם
חקי חיון
8
תודה! קראתי וזה חשוב מאוד
מענדי
7
תמונה מלחיצה
חיים שדמי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות