הירח היה מלא ועגול, ואתו הלילה היה מואר כאור יום. ברוכים הבאים לנחל חווארים.
אם הייתם שואלים אותי, מה המסלול הלילי הכי טוב שאתה מכיר? הייתי עונה ללא היסוס "נחל חווארים בנגב".
>> למגזין המלא - לחצו כאן
זהו אחד המסלולים היחידים המאושרים לטיול לילי ב'מוקד טבע', והביקור בו מהנה במיוחד. הנחל קניוני ומתחתר, והוא די ברור, אלא שפעמים ישנו שביל צר בין קירות סלע ענקיים ללא מוצא, והזהירות מתבקשת. שמרו על ילדיכם!
מצב התיירות באה"ק בכי רע, והאזור המטויל ביותר, נטוש מפחד כוחות רדואן. בקיץ חם, ובדרום עוד יותר. הבה נצא לטיולי לילי נעים ב'נחל חווארים' בנגב היחסית בטוח.
בנחל ישנן כמה נקודות מיוחדות:
"גב חווארים"
בסוף החורף מי השיטפונות ממלאות גב באמצע הנחל, אליו נוהרים רבים לטבול במימיו. כדי לטבול בימיו תאלצו לחכות ליום בהיר נטול שיטפונות בסוף עונת החורף. בקיץ תוכלו לשפוך על עצמכם מים, ובכך המסלול יהיה מוגדר "מסלול עם מים", כתשוקת אנ"ש בכל אתר ואתר
"הסכין השחורה"
גבעת חוואר בצבע שחור בסיומת הנחל מכונה בשם המפחיד "הסכין השחורה" בה נוהגים רבים להתגלש. כדי להגיע אליה, תאלצו לחכות לסוף המסלול לקראת חיבורו עם נחל צין (ברם, נראה שהגלישה לא מתאימה לשעות הלילה).
"בור חווארים"
בתחילת המסלול, במרחק של דקות מהחניה, מצוי בור מים עתיק החצוב בסלע. הבור הוא שריד לשבט הנַבַּטִים שהופיעו בארץ ישראל כבר בשלהי התקופה הפרסית. כוחם של הנבטים היה בכך שידעו כיצד לשרוד ולאתר מים במדבר, אותו חצו בעזרת שיירות גמלים. הם חיו באזור הנגב מעל 1,000 שנים, והם מוזכרים אף בתנ"ך (ירמיהו ל"ה). מסעם החל בתימן שבחצי האי ערב והסתיים בחופי עזה אל מול הים התיכון ומשם לאירופה. ניתן לרדת אל תוך בור המים דרך מדרגות החצובות בסלע ולשיר שירי רגש.
"שער הצור"
הנחל שמכונה "חווארים" על שם סלע החוואר הנפוץ בו, מרכין ראש בפני סלע חזק יותר, הלא הוא סלע צוֹר. בל נלאה אתכם, אבל בתחילת נחל חווארים ישנו תצוגה של סלע צור המזכירה שער. חוקרים סבורים שדרכו ניתן לראות את הסטרוקטורות הדפורמטיביות האינטראפורמציונריות של הצור הברקציוזי המשאש.[1]
במילה אחת: תענוג לטייל בנחל חווארים בליל ירח מלא (תוך שמירת כל כללי הזהירות).
איך מגיעים?
בווייז כתבו "בור חווארים" הנמצא לצד כביש 40 בסמיכות ל'מדרשת בן גוריון'. בעלי רכב אחד יוכלו לטייל הלוך ושוב (או מסלול מעגלי ירידה או עליה בנחל קרקש שמתחבר לערוץ חווארים). סימון השבילים בנחל חווארים מסומן בצבע כחול (15280) והוא יורד לתוך הערוץ.
מי שהגיע בשני רכבים, יוכל לנסוע עם רכב האיסוף לעבר שמורת טבע 'עין עבדת' (שכמובן סגורה בלילה), ולחנות בחיבור נחלי צין וחווארים, שם סיום המסלול. זמן המסלול הוא בין שעתיים לחמש שעות.
תהנו, ותשלחו תמונות למייל המצורף מטה...
וכך נחל חווארים נראה באור יום:
>> למגזין המלא - לחצו כאן
• • •
אין באמור הכתבה משום המלצה לבצע את מסלול הטיול האמור. הדברים נכתבו כתיאור חוויה של הכותב, ואינם מהווים המלצה על בטיחות המסלול. כל המבקר במקום או מבצע את המסלול, עושה זאת על אחריותו הבלעדית.
כתמיד, נמליץ לגולשים היקרים לציית לשילוט בשטח מטעם הרשויות ולהקפיד על הוראות הבטיחות והוראות החוק. בכל יציאה לטבע מומלץ להתעדכן על מזג האוויר, ולהתייעץ עם הרשויות המוסמכות לכך. בשמורות הטבע חלה חובת תיאום מוקדם באתר רט"ג.
לבירורים אודות כניסה למים וכו':
- מוקד המידע של רשות הטבע והגנים 3639*
- תיאום טיולים מוקד טבע 02-6247955
- קו ליער 1-800-350-550
[1] גדעון שטייניץ, הסטרוקטורות הדפורמטיביות בשכבות הצור הסנוני של ארץ ישראל - עבודת דוקטורט, באתר HUfind - מאגר מידע האוניברסיטה העברית בירושלים, 1974
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com