במשך עשרות השנים האחרונות, היחסים בין רבה של מוסקבה לשעבר ואב"ד שווייץ בהווה, הגאון רבי פנחס גולדשמידט, לבין הרב בערל לאזר, רבה של רוסיה ורב קהילת חב"ד, ידעו עליות ומורדות, אך מאז עזב הרב גולדשמידט את מוסקבה כאשר השלטונות דרשו ממנו כמו מכל המנהיגים הדתיים לתת גיבוי למלחמה באוקראינה, זו ההתבטאות הראשונה שלו בעברית נגד רבה של רוסיה.
הרב גולדשמידט כתב ברשתות החברתיות שלו ביום שישי האחרון, "הרב לזר: אין אנטישמיות ברוסיה. בית משפט ברוסיה חושב אחרת. 16 שנות מאסר לעיתונאי היהודי "המרגל" האמריקני".
הרקע להתבטאות החריפה והחריגה, שבה הרב גולדשמידט מצטט את דברי הרב לאזר שנאמרו בראיון לג׳רוזלם פוסט ב24 ביוני, ״שאין אנטישמיות ברוסיה, במיוחד אם משווים את זה לאירופה״. מה שלדברי הרב גולדשמידט מנותק מהמציאות.
מאז תחילת המלחמה השתמש השלטון הרוסי בטענות של "אנטישמיות" בכדי לתקוף את ממשלת אוקראינה ונשיאה היהודי. כאשר בפועל המצב נראה הפוך וזכורים פוגרומים אנטי יהודים שהתקיימו בדגסטן שהיא חלק מהפדרציה הרוסית. כמו גם השטיח האדום.
בנוסף לכך יש הרבה דיווחים על מאסרים שרירותיים של אנשי עסקים יהודים ופוליטיקאים יהודיים, והאחרון ביניהם הוא העיתונאי היהודי איוואן גרשקוביץ שנשפט למאסר על ריגול לשש עשרה שנה על לא עוול בכפו.
לפי טענת הרב גולדשמידט הרב לזר למעשה מגן על השלטונות, כאשר הם מבצעים מעשי אנטישמיות נגד יהודים. עד כה, הרב לאזאר טרם הגיב על ההתבטאות החריגה של הרב גולדשמידט.
יצוין, כי הרב גולדשמידט, שכיהן במשך עשרות שנים כרבה של מוסקבה ואף היה מקורב לחוגי הממשל ולנשיא פוטין, החליט עם תחילת המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה, לעזוב את רוסיה ולהביע בפומבי את דעתו נגד המלחמה.
מספר חודשים אחרי עזיבתו את רוסיה ב"טריקת דלת", משרד המשפטים הרוסי הכריז על הרב גולדשמידט שהוא "סוכן זר".
משמעות ההחלטה של משרד המשפטים הרוסי: שהרב גולדשמידט הוכרז כאויב הקרמלין.
בנימוקים להחלטה להכריז על הרב גולדשמידט כ'סוכן' נכתב כי הרב "הפיץ מידע כוזב על ההחלטות שהתקבלו על ידי הרשויות הציבוריות של הפדרציה הרוסית ומדיניותה והתנגד למבצע הצבאי המיוחד באוקראינה".
הגר"פ גולדשמידט הגיב להחלטת רוסיה ואמר: "גאה להיות בצד הנכון של ההיסטוריה ולהצטרף לרשימה מכובדת של אנשים המתנגדים למלחמה הנוראה הזאת שגבתה מחיר דמים נורא של מאות אלפים. אם הנני סוכן זר, אז בתור סוכנו של האלוקים ועושה רצונו, הצעד הבא הוא כנראה להכריז עליו כגורם זר. במשך 30 שנה טיפחתי ושמרתי על הקהילה היהודית במוסקבה, שום צו לא ימנע ממני לעשות זאת גם כעת".
גורמים בקהילה היהודית-רוסית, אומרים ל'כיכר השבת': "לא מדובר בסכסוך רגיל, זה סכסוך אידאולוגי של ממש, אם בסכסוכים הקודמים זה היה מאבקי שליטה, כוח וכסף לכאורה, כעת זה אמיתי, הרב גולדשמידט מרגיש שמפקירים את היהודים והוא מיצר על הרבנים שהפכו לשופר של השלטון . לדברי גורמים מביני דבר, אכן במשך שנים רבות הנהגת הפדרציה של הקהילות שימשו כדוברם של הממשלה כשדרשו למשל מהיהודים באוקראינה וברוסיה שלא לצאת נגד המלחמה ולהשלים עם הכיבוש של רוסיה. הם גם נתנו תמיכה לנרטיב הרוסי שמלחמת רוסיה אוקראינה של היום הוא המשך מלחמת ברית המועצות נגד הנאצים".
עוד טוענים בקהילה: "אבל כל זה התקבל בהבנה מסויימת בעולם היהודי, בגלל שפוטין היה ידוע בתור אוהב ישראל ותומך של הקהילה היהודית. המצב השתנה דרסטית עם התקפת חמאס על ישראל כאשר הציר של רוסיה - איראן שנוצר כאשר רוסיה הפכה לקליינט של נשק איראני והציר נתן גיבוי לחמאס ולחיזבאללה בארגונים הבין לאומיים ובתקשורת, ולא רק שם. גם לפי המכון לחקר האנטישמיות באוניברסיטת תל־אביב, דברי הרב לזר אין להם בסיס במציאות, ואדרבה - ישנה התגברות גדולה של אנטישמיות ברוסיה משנה שעברה".
כזכור וכפי שדווח בהרחבה ב'כיכר השבת', כתב הוול סטריט ג'ורנל אוון גרשקוביץ' היהודי, הואשם על ידי רוסיה בעבירת ריגול עבור ארה"ב, ובית המשפט בעיר יקטרינבורג ברוסיה גזר עליו 16 שנות מאסר.
כמו בדיון הראשון בעניינו, רשויות התביעה ובית המשפט הורו על קיום דיון בדלתיים סגורות מסיבות ביטחון המולדת, כאשר גם התקשורת לא הורשתה לסקר את מהלך הדיונים.
הדיון מגיע יותר מ-15 חודשים לאחר שגרשקוביץ בן ה-32 נעצר על ידי כוחות הביטחון הרוסיים בטענה שריגל עבור ארה"ב.
ממשלת ארה"ב ומערכת העיתון של הכתב הכחישו בכל תוקף את ההאשמות, ואמרו כי מדובר במעצר פוליטי. העיתונאי עבד ברוסיה כחמש שנים לפני שנעצר בעיר יקטרינבורג, שם מתקיים היום המשפט.
משפט ריגול נמשך בדרך כלל כארבעה חודשים ברוסיה, אך יכול להימשך עד שנה, לפי עורכי דין שעבדו על מקרים כאלה. מכיוון שהתיק של מר גרשקוביץ' מסווג, נאסר על עורכי דינו על פי חוק לדבר בפומבי על המקרה. במידה וידליפו פרטים לתקשורת, זה עלול להסתיים גם במאסר.
בעבר אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי הוא פתוח לדיונים עם ארה"ב בנוגע לעסקה לשחרורו של האסיר החשוד בריגול, אך לאחר מותו של מתנגד המשטר אלכסיי נבלני נראה היה כי השיחות הופסקו.
יצוין כי אין זו החזית היחידה עמה מתמודד הרב לזר - בשל המלחמה באוקראינה, ובחודשים האחרונים ישנה מריבה פומבית, בין הרב לאזאר לבין הרב משה אסמן, השליח הראשי של חב"ד באוקראינה ומרבני העיר קייב.
הסכסוך החל בראיון פומבי שהעניק הרב לאזאר לרשת התקשורת הרוסית רי"א נובוסטי, המזוהה עם ממשל פוטין. הריאיון עסק במלחמת רוסיה-אוקראינה, והרב לאזר כינה במהלך הריאיון את הרב אסמן במילים קשות ואף טען, כי הוא אינו הרב הראשי לאוקראינה.
עוד אמר הרב לאזאר באותו ריאיון שעורר סערה בקרב קהילות חב"ד: "מהיום הראשון של המבצע הצבאי המיוחד (כך מכנים ברוסיה את המלחמה באוקראינה. ח"ב) הוא (הרב אסמן. ח"ב) אומר דברים איומים שלא רק שרב לא אמור להגיד אותם – אלא גם אדם פשוט".