בית המשפט העליון דחה היום (רביעי) את הבקשה למתן צו ביניים שהגישה התנועה לאיכות השלטון, במסגרת עתירתה נגד העברת כספי תמיכה לארגונים המסייעים לדחיית שירות לתלמידי ישיבות ובראשם ארגון 'ועד הישיבות' האמון על הסדרת הדיחויים לתלמידי הישיבות והכוללים.
בפסיקת הבג"ץ על דחיית העתירה, הובהר כי אין בדחיית העתירה מתן היתר למדינת ישראל להמשיך לתקצב את 'ועד הישיבות', וכי הסיבה לדחיית העתירה היא הבהרה של מדינת ישראל לבג"ץ כי כל העברת כספים לועד הישיבות תבקש אישור מבית משפט העליון קודם ביצוע ההעברה.
השופט חאלד כבוב קבע בהחלטתו כי לאור ההבהרות המשפטיות והעובדתיות שניתנו, ובהן העובדה שאין כרגע החלטה מינהלית על הענקת תמיכות נוספות לוועד הישיבות בארץ ישראל, אין מקום למתן צו ביניים בשלב זה.
העתירה, שהוגשה על ידי התנועה לאיכות השלטון לפני למעלה מחודשיים, ב-16.4.2024, דרשה מהממשלה לעצור העברת כספים לארגוני הגג הארציים של הישיבות, בגין פעילותם לדחיית שירות של תלמידי הישיבות.
בתנועה לאיכות השלטון טענו כי "מאז פקיעת ההסדר המאפשר דחיית שירות לתלמידי ישיבות ביולי 2023, אין בסיס חוקי להמשך העברת כספים אלה".
בתגובתה לבית המשפט, התחייבה המדינה כי "ככל שתתקבל החלטה של ועדת התמיכות שעניינה במתן תמיכות למשיבה [ועד הישיבות בארץ ישראל] עבור התקופה שלאחר פקיעת פרק ג' 1 לחוק, הרי שהמשיבים יעדכנו בכך את בית המשפט הנכבד מבעוד מועד". התחייבות זו הייתה גורם מרכזי בהחלטת השופט כבוב שלא להוציא צו ביניים בשלב זה.
למרות דחיית הבקשה לצו ביניים, העתירה העיקרית ממשיכה להתנהל. בית המשפט הורה למדינה ולמשיבים האחרים להגיש את תגובותיהם המקדמיות לעתירה בתוך חודשיים מהיום - עד לתאריך 26.8.2024.
עו"ד אריאל ברזילי, ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון, הגיב לפסיקת הבג"ץ: "אנו מקבלים בהבנה את החלטת בית המשפט. יחד עם זאת, נמשיך לעקוב בדריכות אחר התנהלות המדינה בסוגיה זו".
ברזילי מהתנועה לאיכות השלטון הוסיף: "התחייבות המדינה לעדכן את בית המשפט לפני כל החלטה על מתן תמיכות היא צעד חשוב לשקיפות, אך אין בה די. נמשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי להבטיח שכספי ציבור לא יועברו בניגוד לחוק ולעקרון השוויון בנטל".