תּוֹרָה תּוֹרָה חִגְרִי שַׂק

מדינת ישראל ובג"צ נגד עולם התורה והישיבות | הפסיקה המלאה בנושא חוק הגיוס

תשעה שופטי בג"ץ, פרסמו כעת את הכרעתם בשורת עתירות שעניינן גיוס תלמידי הישיבות לצה"ל, לצד הפסקת התקציבים למוסדות התורניים | בפסיקתם הצפויה מראש קבעו השופטים פה אחד, נגד ההיסטוריה המפוארת של העם היהודי, וקבעו באטימות שאין שניה לה, כי לא ניתן להעביר תמיכות כלכליות לישיבות, לא ניתן לתת פטור בחורים וכי המדינה חייבת לגייס את כלל בחורי הישיבות | נֵצַח יִשְׂרָאֵל לֹא יְשַׁקֵּר (חרדים) 

חנני ברייטקופף | כיכר השבת |
הדיון בבג"ץ הגיוס, לפני כשלושה שבועות (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

תשעה שופטי בג"צ פרסמו כעת (שלישי) את הכרעתם בשורת עתירות שעניינן גיוס תלמידי הישיבות לצה"ל לצד הפסקת התקציבים למוסדות התורניים. במקביל, עשרות אלפי בני ישיבות עמלים בשעה זו על לימוד התורה הקדושה, כמדי יום - בינתיים ללא הפרעה.

בית המשפט העליון קבע פה אחד כי בעת הזו אין מסגרת חוקית שמאפשרת להבחין בין תלמידי הישיבות ליתר המיועדים לשירות צבאי. בהתאם, לא נתונה למדינה הסמכות להורות על הימנעות גורפת מגיוסם, ועליה לפעול בהתאם להוראות חוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986. עוד נקבע כי בהיעדר מסגרת חוקית לפטור מגיוס, לא ניתן להמשיך ולהעביר כספי תמיכות לישיבות ולכוללים עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה.

בית המשפט העליון הוסיף וקבע, כי פועל יוצא של המסקנה כי לא קיימת מסגרת נורמטיבית לפטור מגיוס עבור תלמידי הישיבות, הוא כי לא ניתן להמשיך ולהעביר כספי תמיכות לישיבות גבוהות ולכוללים עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה כדין.

זאת, נוכח הזיקה ההדוקה שבין מבחני התמיכה לבין מסגרת נורמטיבית שמאפשרת פטור מגיוס; ונוכח הוראות מבחני התמיכה עצמן, שקובעות כי תנאי סף להעברת תמיכה עבור תלמיד ישיבה הוא קיומו של פטור או דחיית שירות כדין.

במישור הסעד, נקבע כי יש להורות על בטלות יחסית, כך שהמועד שבו לא ניתן עוד להעביר את כספי התמיכות הוא מיום 1.4.2024 – מועד פקיעתה של החלטת ממשלה 682. סעד זה מאזן בין הפגיעה שתיגרם למוסדות התורניים מצד אחד, ובין חומרת אי החוקיות בנסיבות העניין.

עוד כתבו השופטים בהכרעתם נגד עולם התורה והישיבות ונגד היהדות: "בנוסף לאמור, בית המשפט העליון קבע כי הקושי שבעמדת הממשלה מתחדד נוכח המלחמה המתמשכת נגד ארגוני טרור ברצועת עזה ובחזית הצפונית, בתקופה של למעלה מ-8 חודשים. הודגש כי העמדה העדכנית של מערכת הביטחון היא כי קיים צורך קונקרטי ודחוף בכוח אדם נוסף. בית המשפט העליון הבהיר כי בעיצומה של מלחמה קשה, מעמסת אי השוויון בנטל חריפה מתמיד – ומחייבת קידום פתרון בר קיימא לסוגיה זו".

הפסיקה המלאה של שוםטי בג"צ נגד לומדי התורה הקדושה:

כזכור, לפני כשלושה שבועות, בג"ץ דן בעתירות במשך שבע שעות וחצי. מדובר בעתירות שהגישו מספר גורמים נגד שר הביטחון ומערכת הביטחון. בין התובעים: 'התנועה למען איכות השלטון בישראל', 'אחים לנשק', 'פורום איילון' לזכויות אדם, 'התנועה הדמוקרטית האזרחית', ו'משמר הדמוקרטיה הישראלית'.

הדיון התקיים בפני הרכב השופטים: ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן, השופט יצחק עמית, השופט נעם סולברג, השופטת דפנה ברק-ארז, השופט דוד מינץ, השופטת יעל וילנר, השופט עופר גרוסקופף, השופט אלכס שטיין, השופטת גילה כנפי-שטייניץ.

אמנם מראש לא היו ציפיות משופטי בג"ץ, וכפי שהגדיר זאת היטב לפני למעלה משעתיים יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני, כי "מעולם לא היה פסק דין של בית המשפט העליון לטובת בני הישיבות ולטובת הציבור החרדי. אין שם אף שופט שמבין בערך של לימוד התורה והתרומה שלהם לעם ישראל בכל הדורות".

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות