ראשי מוסדות, מנהלי חיידרים ותלמודי תורה בבני ברק, התכנסו במוצאי השבת פרשת בהעלותך, במעונו של הגאון הצדיק רבי שמעון גלאי, למעמד היסוד של המכינה לישיבה לצעירים מצוינים "אמרי דעת", שעל-ידי מוסדות "תורת חיים", מיסודו של הרב יונה בן דוד.
המכינה החדשה שתפתח כבר בזמן אלול הקרוב, תיתן מענה לכל אותם תלמידים, מבתים שמורים ומצוינים, שזקוקים להכוונה פרטנית בחיבור ואהבת התורה, לקראת המשך העלייה בתורה ויראת שמים בישיבות הקטנות.
עוד בטרם מעמד היסוד, החלה ההרשמה למכינה וטובי התלמידים מתלמודי התורה בבני ברק, המבקשים לזכות להגיע לאהבת התורה בשלימות, כבר נרשמו לקראת השנה הבאה.
בפתח המעמד נשא דברים מייסד המכינה, הרב יונה בן דוד, שהרחיב בדבריו על המכינה החדשה, כמה היא דבר נצרך בעולם התורה של ימינו, כאשר היא בבחינת הצלת נפשות של ממש. "המכינה הזו מוקמת בשביל אותם תלמידים שבכל הצלחה קטנה יראו ברכה בעמלם, כל הבנה של תוספות, כל שורה בגמרא - זו תהיה הצלחה, כאשר כל תלמיד יקבל את ההרגשה הנכונה והטובה להתקדם ולעלות".
אחריו נשא דברים, הרב שלמה מלכה, מפקח ת"ת "שתילי זיתים" שסיפר על ההיכרות עם מוסדות "תורת חיים", ואמר כי "התועלת מרובה, אין לתאר ולשער. בחיידר רגיל יש תלמידים שמתקשים מאוד ותלמיד שלא חווה הצלחה ומתיקות, זה יכול לגרום לו לא להרגיש טוב עם עצמו, ואז הוא נחלש בכל הדברים". הרב מלכה סיפר כי "הרב אללוף הקים מכינה שבנתה בחורים שלא הרגישו טעם והאהיבו עליהם את התורה, בחורים בלי טעם לקום בבוקר - הגיעו לישיבות מצוינות".
על המכינה החדשה אמר כי "יש הרבה גוונים שצריכים את המכינה, קשיים בלימודים, וקשיים ביראת שמים או בהתנהגות, לא תמיד כל ההורים שמחים מהערבוביא שיש במקומות אחרים, ועכשיו מדברים להקים מקום לתלמידים מתקשים אבל תלמידים עם הנהגות טובות ויראת שמים, תלמידים שמורים. אנו כמנהלי חיידרים, אנו רוצים להודות להם שהם פותחים כזו מכינה, זה צורך גדול, מקום שישמור על הילדים, זה צורך הדור".
הרה"ג ר' רפאל אללוף, ראש מוסדות תורת חיים ב"ב וראש ישיבת מנחת יהודה, סיפר על הטבת הנרות וההתעסקות בשמן שמלכלכת את הידיים אבל זו משימה עליונה, וכך גם בחינוך. "יש לנו היכרות של 12 שנה עם הילדים שלדאבון לב קיבלו פחות כוחות ויכולות במסלול הסטנדרטי, וכדי להצליח הם צריכים לקבל משהו שונה. הרב יונה בן דוד כבר 5 שנים אצחנו ועושה עבודת קודש עם התלמידים. תלמידים קיבלו טעם מחדש בלימוד - בזכותו, עכשיו זכינו שמקבלים את ה'הורמנא דמלכא' מהרב גלאי שליט"א להקים משהו בשביל בוגרי החיידרים, חלקם חווים קושי עם הסטיגמות השונות, וכדי להצליח צריך שיהיה משהו שהוא לגמרי של בני ברק, בוגרי תלמודי תורה המצוינים בעיר, שנזכה שמהדבר הזה יהיו דורות ישרים ומבורכים".
הגר"ש גלאי הרחיב ודיבר על החשיבות בהקמת המכינה: "אני הרבה דמעות מוריד על בחורים שמגיעים לגיל 16-17 וכל הבעיה שלהם - שבחיידרים הרגישו שהם לא שווים, אין שום סיבה אחרת, מרירות שהצטברה להם מגיל צעיר - אנחנו לא שייכים לזה".
הרב גלאי סיפר כי היה אצלו נכד שלו, ילד מצוין, שאביו אמר שהשבוע לא היה לו כל-כך חשק ללמוד. "אמרתי לו, למה לא היה לך חשק ללמוד? תחשוב למה. אמרתי לו, תדע דבר אחד, הגאון אומר דבר נפלא ביותר, מה זה 'אם פגע בך מנוול זה משכהו לבית המדרש', תשאיר אותו בחוץ מה פתאום אתה מושך אותו פנימה? אז הוא אומר, היצר הרע בא לבן אדם ואומר לו תשמע אתה יודע, אתה הרי לא מוצלח, אתה לומד שלא לשמה, אתה לומד בשביל החברים שלך, אתה לומד ושוכח, אתה לא זוכר, בשביל מה אתה צריך? תפסיק. אומר אח של הגאון "ואחי הגואן אמר לי", ככה אח של הגאון אומר, היצר הרע בא ואומר אתה לומד שלא לשמה, אתה הרי לא מצליח, החברים שלך מוצלחים, אתה רואה שהמגיד שיעור לא מתייחס אליך, אתה יושב בצד...".
הרב המשיך וסיפר כמה עובדות על ילדים שלא הסתדרו בחיידר ואחרי שעזרו להם לקבל חשק, הצליחו לסיים מסכתות. "פשוט להסביר לילד למה אין לך חשק. אמרתי לנכד שלי, אתה יודע למה אין לך חשק? יכול להיות שנדמה לך שהמגיד שיעור לא מסתכל עליך, היה נדמה לך שהחבר שלך יותר מצליח ממך, אורו עיניו. הוא ילד מצוים, הוא לומד בחשק, פתאום ילד מקבל איזה חלישות הדעת הוא מרגיש... יש הרבה סיבות, בעיקר סיבות רגשיות, ילדים קצת סגורים ולא פתוחים ולא מבליטים את עצמם. היה לי עוד מישהו, אמרתי לו 'אתה יודע מה אל תלמד, אל תבין את כל השיעור, משהו אתה מבין? תבוא למגיד שיעור, תעשה רוח... אפשר להציל".
הגר"ש גלאי הסביר למה הסכים לקחת על עצמו את עול המכינה החדשה, והסביר כי ראה כמה הדבר נצרך. "ילדים שטובים ביראת שמים ומשום מה הם לא מרגישים מצליחים. לפעמים זה ילדים עם הרבה מרץ. כמובן יצטרכו לראות ולהתאים להם בצורה שקצת יותר קל, כל מיני דברים שצריך לחשוב שיתאים לילד, קצת יותר קצר, קצת יותר חוויות, חיידר רגיל אי אפשר לעשות את זה אבל כשזה מכינה... אבל באמת צריך להיות כללים ברורים שלא מקבלים כל אחד".
בשלב זה זעק הגר"ש גלאי בדמעות: "כואב לי על כל ילד שהולך לאיבוד, אני פשוט לא יכול לראות את זה. ילדים שאפשר להציל אותם די בקלות. בקלות. ואחרי זה הם הולכים לנשירות, להלל. אתם יודעים כמה כאלה יש? אליי באים ההורים לבכות, כל יום כמה, כל יום. וברוב, זה בגלל מרירות שהצטבר... הם אומרים לי, 'לא הסתכלו עלי בחיידר, אני לא זה...'. זו מציאות שלא שייך".
הרב גלאי חשף את התנאים שהוא מציב לישיבות השונות: "בישיבה קטנה אני לא מסכים לקבל יותר מ-30, בשום אופן. גם לא הסכמתי 24 אבל יגידו שזה טיפולי אז לכן הסכמתי עד 28-30, ובישיבה גדולה אני לא מסכים יותר מ-60-70, אתה לא תקבל יותר, זה לא שייך, חייבים, כל אחד זה עולם".
"והעיקר תפילה, העיקר תפילה, שלוש פעמים ביום להתפלל עליהם שיצליחו", הדגיש הרב גלאי וציין כי הרב יונה בן דוד הוא האדם שמאוד מתאים לזה והוא מכיר אותו שנים, "זה מה שצריך הדור. הקב"ה יעזור, ואני מאוד מעריך שהמנהלים משתפים פעולה. בעזרת השם תעשו ותצליחו".
במעמד היסוד של המכינה השתתפו הרב שלמה מלכה מפקח ת"ת שתילי זיתים; הרב רבין מפקח ת"ת מעוז התורה; הרב יצחק כהן מנהל ת"ת ישרי לב; הרב דוד אזולאי ממנהלי ת"ת שתילי זיתים; הרה"ג ר' רפאל אללוף ראש מוסדות תורת חיים ב"ב וראש ישיבת מנחת יהודה; הרב צבי פרויליך מנהל מוסדות תורת חיים ב"ב ומנהל מכון נפש לנפש; הרב מיכאל קקון מנהל תורת ישעיהו ונציג דגל התורה בעירחיה והרב יונה בן דוד מייסד המכינה.