חוק הגיוס שעבר בקריאה ראשונה בממשלת בנט יעלה הבוקר (שלישי) לדיון בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, לאחר שהוחל עליו דין רציפות, בכדי לנסות ולהעבירו בקריאה שניה ושלישית.
אך בזמן שבאופוזיציה תוקפים את הניסיון להעביר את החוק, נראה כי הקואליציה רחוקה מהגעה להסכמות וכי בשלב זה אין פתרון לפלונטר המאיים על שלמות הקואליציה.
בסיעות החרדיות דורשים לבצע שינויים משמעותיים במהלך הדיונים בוועדה, כך שיוכלו לאפשר לחוק לעבור בקריאה שניה ושלישית מבלי שייפגע אנושות בעולם התורה.
מנגד, חברי כנסת בסיעת 'הליכוד' ו'הצינות הדתית' מאיימים שלא להצביע בעד החוק, ואף להתנגד, במידה ולא יבוצעו בו שינויים משמעותיים שיחמירו את יעדי הגיוס והסנקציות.
יו"ר הוועדה, ח"כ יואל יולי אדלשטיין, כבר הבהיר בימים האחרונים שיאפשר להעביר את החוק רק אם יענה על הצרכים של מערכת הביטחון ובכך למעשה הודיע שיבקש להקשיחו במהלך הדיונים, בטח שלא לרכך כפי שדורשים בסיעות החרדיות.
בשיחה שקיים אחד מראשי הסיעות החרדיות בימים האחרונים עם בכירים במפלגת השלטון הוא הבהיר: "אנחנו לא יכולים לחיות עם החוק בנוסח הנוכחי, הוא רע, הוא פוגע בעולם התורה, הוא לא יכול לעבור במשמרת שלנו, חייבים לרכך אותו", אלא שהבכיר בליכוד השיב לו כי אין דרך לרכך את החוק ולהיפך - הם ייצטרכו להסכים להקשיחו יותר.
בכיר בקואליציה הודה אמש בשיחה עם 'כיכר השבת': "הולכים לפיצוץ, אין הסכמות, יהיה קשה מאוד להגיע להסכמות, צריך להשיג רוב לחוק, כרגע זה נראה בלתי אפשרי".
כזכור, רק אתמול התבטא בכיר 'הליכוד', השר אלי כהן, בריאיון ל'כיכר השבת' ואמר: "צריך לטייב את החוק הזה על מנת שאנחנו נהיה בקריאה שניה ושלישית שבו 55% מתגייסים. צריך את האצבע שלי גם בממשלה וגם בסיעה".
ח"כ דן אילוז מ'הליכוד' תקף אתמול את הסיעות החרדיות ואמר: "הליכוד היא מפלגה לאומית-ליברלית שמייצגת את הציבור המסורתי. העם רוצה היום לאומיות ליברלית ותפיסה מסורתית. היום יותר מתמיד, אסור שהליכוד יסתפק בתפקיד של 'עובד קבלן' של המפלגות האחרות ליישום האג'נדה שלהן.
"בתור מפלגת השלטון, עלינו להוביל את הדרך ולקבוע את האג'נדה והערכים שהממשלה מקדמת. פשרות קואליציוניות - כן, זו חובה. אבל לא על חשבון הערכים שלנו. אנחנו לא אמורים לוותר שוב ושוב ובלי סוף על העקרונות שלנו כדי לרצות את השותפים הקואליציוניים"
לדבריו: "בשבועות האחרונים נראה שהתבלבלנו בין מי המפלגה המרכזית בקואליציה ובין מי השותפים לה. יקרים ככל שיהיו השותפים, הליכוד חייב לחזור ולהיות המוביל, ולא המובל".
בסיעות החרדיות, כאמור, מודים שהחוק בנוסח הנוכחי רע לציבור החרדי, אך גם הם מתקשים להאמין שיהיה ניתן להשיג רוב לריכוך החוק, כך שאין פתרון לפלונטר: "תפקידו של נתניהו להשיג את הפתרון, בינתיים הוא לא מצליח".
כזכור, יו"ר 'דגל התורה', ח"כ משה גפני, תקף בזמן אמת את החוק אותו מקדמת הקואליציה וטען כי מדובר ב"חוק עלוב, מבזה, משפיל, אנטי-יהודי" והוסיף של פי ההלכה היה "צריך לעשות קריעה, מה שמעניין אותם שלא תהיה תורה".
יו"ר ש"ס, אריה דרעי, אמר לאחר האישור של החוק בקריאה ראשונה בממשלת בנט כי "לאחר הכישלון הקודם באישור חוק הגיוס, הם מצאו זמן הערב להביא שוב את חוק הגיוס הפוגעני ולאשר אותו בתמיכת נציגי התנועה האיסלמית.
"מטרתו היחידה של החוק הוא נסיון לפגוע בבני הישיבות ולהוציא אברכים מלימודם. אבל זה לא יעזור להם. אף תלמיד ישיבה שתורתו אומנותו לא יעזוב את הגמרא בכפייה".
ח"כ אורי מקלב אמר אז: "הפכתם את לומדי התורה לאזרחים פלילים, הצבא אינו ערך אלא צורך, אלא לימוד התורה הוא ערך - לומדי התורה נושאים בעול לא פחות מכל אחד אחר, ואת המסורת הזו אתם הולכים להחריב".