שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הודיע לפני זמן קצר היום (חמישי) לחשב הכללי ולסגנו במשרד האוצר, כי אין זה מסמכותם לפעול להוצאת רשתות החינוך החרדי ממערכות המדינה. במכתב ארוך ומנומק, מבהיר שר האוצר כי בכדי לנתק את 'החינוך העצמאי' ורשת החינוך בני יוסף = מעיין החינוך התורני, נזקקת החלטת ממשלה.
תחת הכותרת "בימים ההם אין מלך בישראל איש הישר בעיניו יעשה", תוקף סמוטריץ' את התנהלות סגן החשב הכללי במשרד האוצר וכותב: "הגיעו לידי מכתבו של סגן החשב הכללי למנכ"ל רשת החינוך העצמאי ולרשת מעיין החינוך התורני מיום 5.6.24 שכותרתו "היערכות לניתוק הקשר בין הרשת למערכות המדינה", וכן "נייר עמדה" של אגף התקציבים מאותו היום הכולל המלצה דומה".
שר האוצר מציין במאמר המוסגר כי מדובר בנייר עמדה חסר מכותבים וכזה שאין אף אחד שחתום עליו. "אבקש שלהבא כל מסמך יחתם בידי מי שכתב אותו" דורש סמוטריץ'.
"בכל הכבוד" כותב סמוטריץ' לרזניק, "מישהו כאן התבלבל. חשב משרד האוצר מוצב ברשת מעיין החינוך התורני מכח החלטת ממשלה הקובעת כי רשת מרכז מעיין החינוך התורני בא"י (להלן - מעיין החינוך התורני) יהיה עובד משרד האוצר שימונה לכך על-ידי החשב הכללי. חשב מעיין החינוך התורני, שימונה כאמור, יעבוד בכפיפות לאגף החשב הכללי במשרד האוצר".
סמוטריץ' הוסיף לצטט את החלטת הממשלה שקבעה כי "חשב מעיין החינוך התורני יפעל בכפוף להוראות התכ"ם, וסמכויותיו באשר לביצוע פעולות במעיין החינוך התורני יהיו זהות לאלה שבידי חשב בביצוע פעולות במשרד ממשלתי".
הוא מתייחס במכתבו גם לרשת 'החינוך העצמאי' ומציין: "ברשת החינוך העצמאי פועל החשב עוד שנים רבות קודם לכן, כאמור בנייר העמדה של אגף התקציבים".
"הוצאת החשב מהרשתות" קובע סמוטריץ', "בוודאי ביחס לרשת מעיין החינוך התורני, אפשרית רק באמצעות החלטת ממשלה חדשה שתבטל את ההחלטה הקודמת, ואף פקיד, בכיר ככל שיהיה, אינו מוסמך לקבל החלטה הנוגדת החלטת ממשלה על דעת עצמו".
"ככל שהנכם מבקשים לשנות את המדיניות הנהוגה אתם מוזמנים לנסות לשכנע אותי בכך, וככל שאשתכנע בכך אביא לממשלה החלטה אחרת" כתב השר סמוטריץ'.
הוא הוסיף וציין כי "הן מכתבי סגן החשב הכללי והן "נייר העמדה" של אג"ת עוסקים בטכניקה ומתעלמים מעובדה בסיסית הניצבת ביסוד הדיון ולפיה הנוהג הקיים בעניין רשתות החינוך הוא עניין מובהק שבמדיניות".
"זה עשרות שנים שרשתות החינוך החרדיות, שמעמדן ותקצובן עוגן בחוק יסודות התקציב בסוף שנות ה-80, הן המקבילה החרדית של החינוך הממלכתי בחינוך הכללי" נימק סמוטריץ' במכתבו.
הוא הוסיף כי "מאחר ומדובר בהסדר בן עשרות שנים אינני בקיא בהיסטוריה שלו ובשיקולים המדויקים שעמדו בבסיסו, ואולם למיטב הבנתי נעשה בהסדר זה ניסיון לאזן בין יצירת סטנדרטיים ממלכתיים בחינוך החרדי (בשונה ממוסדות המוכש"ר והפטור), ובכלל זה לימוד מקצועות הליבה, פיקוח וכדו', לבין השמירה על אוטונומיה חינוכית ופדגוגית ומניעת התערבות המדינה בתכני הלימוד ברשתות - דרישה היסטורית של הציבור החרדי. הכנסת חשב משרד האוצר לרשתות, על אחריות המדינה העודפת הנגזרת מכך ביחס לבעלויות אחרות, משקפת ככל הנראה איזון זה".
"אפשר לאהוב את המדיניות הזו יותר או פחות" כותב סמוטריץ' לחשב הכללי וסגנו, "לחשוב שהיא נכונה יותר או פחות, אפשר לחשוב שיש חלופות טובות יותר ולהאמין שניתן להגיע להסכמות לגביהן או לבצען בכפיה באופן חד צדדי".
"ואולם" מוסיף סמוטריץ' להציב גבולות לחשב הכללי ולסגנו, "כאמור, מדובר בעניין שבמדיניות שהוא בסמכות הממשלה ו/או השרים הרלוונטיים ולא ניתן לעקוף אותה ולהתחבא מאחורי שיקולים "מקצועיים" ו"משפטיים" יבשים".
שר האוצר נזהר בכבודו של רזניק ומציע: "ושוב, גם בנושא זה, ככל שהנכם מבקשים להציע מדיניות אחרת אתם מזמנים להציג לי אותה ולנסות לשכנע אותי בנכונותה, ובמידה ואשתכנע אנסה לשכנע בכך את השרים הרלוונטיים ואת הממשלה. עד אז אף אחד מכם אינו מוסמך לשנות על דעת עצמו מהמדיניות הממשלתית ארוכת השנים והמוסמכת".
שר האוצר מגיע לשורת המחץ: "אשר על כן, אבקש את החשב הכללי לבטל את האמור במכתבו שנכתב בחוסר סמכות ולהבהיר כי מה שהיה הוא שיהיה כל עוד לא תתקבל החלטת ממשלה שתעגן מדיניות אחרת".
"ככל שהחשב הכללי יגיע להסכמות בדבר חיזוק מערך הפיקוח והבקרה של החשב המוצב ברשתות באמצעות תגבור כח אדם והקמת מערכות ניהול כספים באופן שיאפשר מימוש טוב יותר של החלטת הממשלה ומדיניות הממשלה ומימוש אחריותו של החשב, אברך על כך, אתמוך בכך, ואורה את אגף התקציבים לתקצב את התקנים והתקציב הנדרשים לשם כך" סיים סמוטריץ'.
כזכור, הבוקר נחשף ב'כלכליסט', מכתבו של סגן החשב הכללי במשרד האוצר, יונתן רזניק, ל-2 רשתות החינוך הגדולות מגזר החרדי - רשת החינוך העצמאי ורשת מעיין החינוך התורני של ש"ס, כי עליהם להערך לניתוק ממערכות המדינה באוצר ולנהל חשבונות בנק פרטיים.
בכך, ניסה רזניק להתנער מאחריות האוצר לגירעונות של 2 הרשתות העומדים על סך מעל לחצי מיליארד שקלים.