סערה בעולם הרבנות ובתי הדין: כשבועיים לפני כינוס הוועדה למינוי דיינים, האמורה לבחור שמונה עשר דיינים לבית הדין האזורי ושישה דיינים לבית הדין הגדול, היועץ המשפטי לבתי הדין שיגר מכתב ליועצת המשפטית לממשלה בבקשה לעצור את הבחירה עד לאחר שיתקיימו הבחירות לרבנות הראשית. יעקבי הדגיש את הבעיה בכך שמועמדים רבים קרובי משפחה של חברי ומקורבי הוועדה.
מנגד, השר מיכאל מלכיאלי, יו"ר הוועדה, שיגר מכתב חריג משלו ותקף את יעקבי ואף טען כי יעקבי עצמו מועמד לתפקיד דיין וכי הוא פעל בחוסר תום לב.
בין היתר טוען עו"ד יעקבי כי כינוס הוועדה נעשה תוך הדרת היועצת המשפטית למשרד לשירותי דת. לדבריו, לארבעה מחברי הוועדה יש קרבה משפחתית אל מועמדים שפורסמו לבחירה לתפקיד בבית הדין.
יעקבי טען כי ל-33% מהמועמדים שאושרו להתמודד יש קרבה משפחתית לחברי הוועדה, לבעלי עניין בוועדה או לגורמים פוליטיים המשפיעים על הוועדה.
כמו כן, הוא טוען כי בשל העובדה שמערכת הרבנות נמצאת ערב בחירות לרבנות הראשית הרי שאין לבצע מינויים ב'תקופת בחירות'. כך גם שמדובר בקביעת עובדה לרבנים הראשיים שייבחרו, בין היתר בהרכבי בתי הדין ברחבי הארץ.
כמו כן, יעקבי תוקף את מנכ"ל המשרד לשירותי דת יהודה אבידן וטוען כי הוא למעשה מנהל בפועל את הוועדה מטעם יו"ר ש"ס אריה דרעי.
במכתבו ציין יעקבי: "החל במוצאי חג הפסח ועד ימים אלו מגיעים אלינו מידעים ופניות - מדיינים מכהנים, מבעלי כשירות לכהונת דיין בית דין אזורי, מדיינים בדימוס ומעוד גורמים - הטוענים כי הליך מיון ובחירת הדיינים מתנהל באופן בלתי הגון ובלתי כשר, בניגוד לאמות המידה הראויות. בניגוד לנהוג בעבר ולכללי הדין. הטענות מופנות כלפי ריבוי בלתי סביר של מועמדים קרובים לבעלי עניין משפחתי, קהילתי ופוליטי בוועדה".
היועץ המשפטי לבתי הדין מבקש בסיכום מכתבו ליועצת המשפטית לממשלה להתערב ולעצור את כינוס הוועדה עד לאחר שיתקיימו הבחירות לרבנות.
השר לשירותי דת במכתב חסר תקדים
שעות לאחר פרסום המכתב של יעקבי, השר לשירותי דת ויו"ר הוועדה, השר מיכאל מלכיאלי, שיגר ליועצת המשפטית לממשלה מכתב חריף וחריג משלו.
בפתח מכתבו טוען השר מלכיאלי כי יעקבי עצמו מועמד לתפקיד דיין, כך הוא גם מכנה אותו לאורך כל המכתב: "'המועמד', המשמש כאמור יועץ משפטי לבתי הדין הרבניים ואשר מחזיק בכושר דיינות והגיש את מועמדותו לתפקיד דיין, פנה אלייך במכתב בעל אופי רכילותי המוציא שם רע אפילו למדורי הרכילות לנוכח השקרים, הבדותות והאשמות השווא כנגד עבודת הקודש של הוועדה למינוי דיינים וועדות המשנה שפעלו באמצעותה ואשר ראיינו מאות מועמדים לדיינות ודירגו את ציוניהם".
לדבריו: "יעקבי עשה שימוש פסול בסמכותו בחוסר תום לב קיצוני לצורך קידום ענייניו הפרטיים ולצורך קידום מועמדותו לתפקיד דיין בבית הדין הרבני האזורי, ומועמדות גיסו לבין הדין הרבני הגדול".
לדבריו: "עו"ד יעקבי, הינו מועמד הנמצא ברשימת המועמדים לדיינות אשר הגיש את מועמדותו וציפה כמו כל יתר המועמדים להיכלל ברשימת המועמדים לפרסום ברשומות, משנכזבה תוחלתו ואיש מחברי הוועדה לא בחר לכלול אותו ברשימת מועמדיו או את גיסו לביה"ד הגדול פנה הוא לפעול בדרכו של אותו פרח טיס שנשר מן הקורס ועבר לעמדת הנ"מ, רוצה לומר 'אם אני לא טס אף אחד לא יטוס', צר לי שזו הדרך בה בחר לנקוט המועמד תוך התעלמות ממצוקת מערכת בתי הדין שהוא נמנה על עובדיה ותוך פגיעה אנושה בציבור הרחב הבא בשערי בית הדין".
מלכיאלי כותב ליועצת המשפטית לממשלה: ", אבקש כי תנחי את הייעוץ המשפטי לממשלה לקיים בדיקה דחופה בשל פעילות בחוסר סמכות ובניגוד עניינים חריף של 'המועמד' לקידום מועמדותו האישית לתפקיד דיין ומועמדות גיסו, תוך ניצול מעמדו כשומר סף וניצול הגישה שלו למסמכיה החסויים של הוועדה למינוי דיינים.
"ואבקש לקבל הנחייה ברורה את הנחייתך לפעילות במסגרת סמכותי להפסקה מידית של מצב ניגוד העניינים החריף ולנקיטת סנקציות משמעותיות עקב התנהגות זו אינה הולמת עובד בשירות המדינה ובפרט שעה שעסקינן במי שמתיימר להות שומר סף וממונה על הייעוץ המשפטי למערכת בתי הדין".
השר לשירותי דת מתייחס לטענות על מועמדים המקורבים לחברי הוועדה: "הטענות בדבר קרבת משפחה של חלק מהמועמדים אל חברי הוועדה מופרזות ורחוקות מן המציאות וכפי שיוסבר להלן; מבדיקה שקיים הח"מ מתוך 15 המועמדים לדיין בית הדין הרבני הגדול רק מועמד אחד נמצא בקרבת משפחה עם אחד מחברי הוועדה וכן רק ארבעה מן 103 המועמדים לבית הדין האזורי נמצאים בקרבת משפחה זו או אחרת עם אחד מחברי הוועדה".
לדבריו: "אין כל דרך חוקית לחסום אדם אשר עבר מסלול הכשרה ארוך מלהציג את מועמדותו לתפקיד, וזו תיבחן אך בהתאם לחוק ולכללים כאמור תוך התייחסות לכל ניגוד עניינים אפשרי שעלול לצוץ כולל כלל הטענות המועלות במכתבו של 'המועמד'".
בהמשך נימק מלכיאלי מדוע אין בעיה גם בכינוס הוועדה בזמן בחירות לרבנות הראשית וטען כי: "הרבנים הראשיים הם מיעוט בטל בקרב 13 חברי הוועדה למינוי דיינים ואינם הגורם שבידו מרוכזת כל ההחלטה ואינם משמשים אפילו בראשות הוועדה, כך שגם אילו היה מעורב חלילה שיקול זה הרי שהוא מתאזן ובטל על ידי יתר חברי הוועדה האחרים".
בתוך כך, המנכ"ל למשרד לשירותי דת, יהודה אבידן, הגיש תלונה משמעתית לנציב שירות המדינה: ,לא ייתכן שמי שמחזיק עצמו לשומר סף יעשה שימוש פסול בסמכותו לצורך קידום עניינו הפרטיים".