בצל האנטישמיות ברחבי אירופה: הפרס היוקרתי ע"ש 'קרל הגדול' הנחשב לפרס היוקרתי ביותר המוענק לאישים ומנהיגים על עבודה שנעשתה באיחוד האירופי, הוענק היום (חמישי) בטקס מרשים, לגאון רבי פנחס גולדשמידט, לשעבר רבה של מוסקבה.
בטקס שהתקיים באאכן שבגרמניה השתתפו יו"ר רבני גרמניה ורבה של פרנקפורט הרב אביחי אפל. רבה של בלגיה הרב אברהם גיגי. זוכי פרס קרל הגדול; נשיא הפרלמנט האירופי לשעבר הרמן ואן רומפיי, נשיאת ליטא לשעבר דליה גריבאוסקייט. חברים מהפרלמנט האירופי והבונדסטאג הגרמני, ראש הממשלה ושרי הממשלה האזורית, שגרירים, ראשי הקהילה ואישי ציבור.
בהודעת מועצת המנהלים של החברה להענקת פרס קרל הגדול הבינלאומי של אאכן, נאמר כי: "אנו מוקירים את הרב פנחס גולדשמידט על מאמציו הבולטים לקידום הערכים האירופיים של שלום וסובלנות. בחירתנו מעבירה מסר ברור לכך שהחיים היהודיים הם חלק בלתי נפרד מיבשת אירופה ושאין בה מקום לאנטישמיות. כל התקפה על יהודי היא התקפה על כל מה שאירופה מייצגת ומתגאה בו".
הגר"פ גולדשמידט שנשא נאום מכונן אמר כי: "יחד איתי עומדים רבני ודייני הועידה העוסקים ללא לאות בהגדלת התורה ובהאדרתה ובהרמת קרן התורה בישראל וקרן ישראל בעמים ובעצם כל יהודי היבשת עומדים כאן עימדי.
"החלטה להעניק לי את הפרס בשם הקהילות היהודיות באירופה מעבירה מסר ברור שהקהילות היהודיות באירופה הם בשר מבשרה של אירופה ומהערכים הדמוקרטיים שלה וכי ביום שלאחר ה-7 לאוקטובר, יש לקהילה היהודית עתיד ביבשת. אמשיך לפעול למען חיזוק הקהילות, הביטחון האישי והשמירה על חופש הדת ביבשת ואפעל בכלל האמצעים בכדי לקדם גם עכשיו שיח של הכלה וסובלנות מול כלל המנהיגות באירופה.
"אני מבקש בעת הזו להרים תמרור אזהרה להנהגת אירופה; אתם חייבים להיות נחושים יותר מתמיד להילחם באנטישמיות ולמען קיום הקהילות היהודיות ביבשת". בתום נאומו עמד קהל המשתתפים והריע דקות ארוכות.
ערב קבלת הפרס היה על הגר"פ גולדשמידט על פי כללי הטקס להשתתף בתיפלה בקתדרלה בעיר. אך בהתאם להלכה הודיע הגר"פ גולדשמידט למועצת המנהלים כי לא יוכל להשתתף. החברים קיבלו בהבנה מלאה את הדברים והתקשורת הגרמנית פרסמה את העניין בהבלטה תוך ההערכה רבה.
הגר"פ גולדשמידט כיהן בעבר כרבה של מוסקבה והינו מעורב בייסוד ופיתוח ארגונים קהילתיים, בתי ספר וגני ילדים, ארגוני סעד וישיבות שהוקמו ומוקמים במדינות חבר העמים, ובמרבית חיי כ- 700 הקהילות היהודיות באירופה תוך הקמת שורה של מוסדות תורה חינוך וחסד.
הפרס המוענק מאז 1950 על ידי העיר הגרמנית אאכן נקרא על שמו של קרל הגדול, השליט של האימפריה הרומית שהוגדר כאב המייסד של יבשת אירופה. לאחר נפילת האימפריה הרומית המערבית, הביא קרל הגדול שינויים פוליטיים וחברתיים שהשפיעו לאורך זמן על אירופה בימי הביניים.
הפרס המוענק כ-75 שנה הוענק במהלך השנים לאישים ומוסדות ובהם; קנצלר ראשון של גרמניה קונרד אדנאואר, הנציבות האירופית. המלך הספרדי חואן קרלוס הראשון, נשיא צרפת פרנסואה מיטרנד וקנצלר גרמניה הלמוט קוהל, נשיא האחרון של צ'כוסלובקיה ואצלב האוול, מלכת הולנד ביאטריקס, נשיא ארצות הברית ביל קלינטון, ראש ממשלת לוקסמבורג ז'אן קלוד יונקר, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ועוד.