מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך סיימה את החקירה בעניינה של קבוצת החברות והשותפויות בסדנו. התיק צפוי לעבור בקרוב לפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), לצורך בחינת הגשת כתבי אישום כנגד המעורבים בפרשה.
מדובר בחקירה מורכבת ומאומצת שעניינה בחשד לביצוע עבירות של הצעה ומכירה ללא תשקיף לפי חוק ניירות ערך; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות לפי חוק העונשין וכן, עבירות הלבנת הון לפי חוק איסור הלבנת הון, זאת במהלך התקופה שבין השנים 2019-2022.
לפי החשד שעמד בבסיס החקירה, קבוצת בסדנו עסקה בגיוס כספים ממשקיעים בהיקף של למעלה ממאה מיליון ש"ח בתקופה הרלבנטית, בפרט מהמגזר החרדי, לשם השקעות בארץ ובחו"ל, ותוך כדי כך ביצעה עבירות של הצעה ומכירה לציבור ללא תשקיף.
החשוד המרכזי בתיק, ברוך אליעזר גרוס, עומד בראש הקבוצה כבעלים, יו"ר, מנכ"ל, וכן בעל השליטה בחברת פרנסה ניהול בסד בע"מ, שתחתיה קיימות עשרות חברות ושותפויות שונות המגייסות כספים ממשקיעים.
לפי החשד, הקבוצה התנהלה באמצעות מספר רב של חברות כאשר המידע שהוצג למשקיעים הוא כי כל חברה נועדה לפעילות מסוימת ומובחנת. בפועל, החשד הוא כי בניגוד למה שנאמר למשקיעים, הקבוצה ניהלה את כלל הכספים שקיבלה מהמשקיעים כבריכה כספית אחת, שעה שכספי המשקיעים עורבבו בין חברות בקבוצה.
כך, לפי החשד כספים שגויסו ממשקיעים לכאורה לטובת פעילות מסוימת שימשו בפועל לפעילויות אחרות ולטובת כלל הקבוצה ומשכך הלכה למעשה שימשו את כלל זרועותיה ובניגוד למה שהוצג למשקיעים.
בנוסף על פי החשד, המודל הכלכלי של הקבוצה לא היה ישים ופעילות החברה היתה הפסדית ובוודאי שלא יכלה לשרת את התשואות הגבוהות שהובטחו למשקיעים. כתוצאה מכך החשד הוא כי כספי המשקיעים עצמם שימשו לתשלום התשואות שהובטחו למשקיעים או החזר חובות הקבוצה למשקיעים אלה.
כן לפי החשד, בסיועם של נושאי משרה בקבוצה, גרוס ניהל את מערך הקבוצה וכספי המשקיעים כאמור, תוך ניצול מבנים משפטיים המאפשרים גיוס משקיעים נוספים, כחלק מהפרדה מלאכותית בין הישויות המגייסות את הכספים, וללא מסירת מידע מלא וגלוי לציבור המשקיעים, באופן שנועד לעקוף את מגבלת החוק המעוגנת בסעיף 15 לחוק ני"ע.
עו"ד ירון ליפשס ממשרד עו"ד כספי ושות', שמייעץ בשנים האחרונות לקבוצת בסדנו בסוגיות הנוגעות לדיני ניירות ערך, סיכם אמש במכתב לראשי החברה את מצב הדברים וכתב כי "מן ההודעה של הרשות מהיום אודות סיום החקירה והעברת התיק לפרקליטות, שפורסמה כחלק מנוהלי העבודה הסטנדרטיים של הרשות בסיום תיקי חקירה, עולה כי כפי שצוין לעיל, הקבוצה וגרוס אינם נחשדים בגניבת כספי משקיעים לכיסם, וכי החקירה עסקה בחשדות הבאים: גיוס השקעות שלא לפי חוק ניירות ערך, "ערבוב" כספים בין החברות השונות בקבוצח ושימוש בכספי משקיעים לתשלום תשואות/ריביות של משקיעים אחרים.
"כפי שהבהירו לכל אורך החקירה, הקבוצה וגרוס חולקים על האמור בפרסום הרשות מהיום, והם מאמינים כי בשלב הבא של בחינת תיק החקירה בפרקליטות, יתבררו גם חשדות אלה כעורבא פרח.
"לסיכום, מתחילת הדרך גרוס וקבוצת בסדנו שיתפו פעולה באופן מלא עם החקירה. כל התנאים המגבילים שהוטלו על גרוס בתחילת החקירה בוטלו לחלוטין ופקעו, הערבות הכספית שהופקדה על ידו הוחזרה לו וככל שהדבר נוגע לחקירה גרוס יכול לצאת ולשהות בחו"ל ללא כל הגבלה. התיק יועבר לפרקליטות בחודשים הקרובים לשם קבלת החלטה האם להגיש כתב אישום אם לאו".