בזמן שהמערכת החברתית והפוליטית גועשת סביב סוגית הגיוס, מתחת לפני השטח מתפרצת לה מהפכה טכנולוגית חדשה, שעתידה לשנות את כללי המשחק החברתיים בעולם בקצב מהיר אף יותר ממהפכות טכנולוגיות אחרות. אני מדבר על עולם הבינה המלאכותית שנכנס לחיינו כהרף עין, באופן שכבר בלתי ניתן להתעלם ממנו, אפילו בחברות שמרניות שהצליחו עד עתה לדחות ולהרחיק את הטכנולוגיה מקהילותיהם...
>> למגזין המלא - לחצו כאן
כמו במהפכות טכנולוגיות קודמות ואף יותר מכך, הבינה המלאכותית מביאה איתה סכנות גדולות וחששות טבעים לנצחון המכונה על האדם. אך, היכולות הפנומנליות שלה מביאות קודם כל שינוי מדהים ומאפשרות חיים נוחים ופרודוקטיביים יותר דרך כלים שונים, שחלקם יגרמו לכם לעצור את נשמתכם. עולם שלם של יכולות ואפשרויות נפתח עבור המגזר החרדי, שעד לא מזמן היו רק במוחם הקודח של חולמים. או נגישים רק למי שהפרוטה שרויה בכיסו.
בינה מלאכותית היא תחום ייחודי במדעי המחשב שמטרתו ליצור מערכות תוכנה ומכונות המסוגלות לחשוב, ללמוד ולפעול באופן עצמאי, בדומה לאדם ולתכלל מידע באופן שטרם נראה לעין אנושית. דמיינו שיש לכם חבר או עוזר שלא רק מכיר אתכם טוב מאוד, אלא גם מסוגל ללמוד ולהתאים את עצמו לכל מצב חדש בו הוא נמצא שם תמיד והוא זמין 24 שעות ביממה.
בעזרת אלגוריתמים מתקדמים ועיבוד מתוך מערך נתונים עצום, הבינה יכולה לזהות דפוסים, לעבד מידע, לקבל החלטות ואף להתחזות ליצירתיות אנושית. השימושים שלה נרחבים וכוללים היום לכל אדם שעוסק בתוכן ומכוון שאין אדם היום שבעבודתו לא נוגע בדרך זו או אחרת באופנים תוכניים, השינוי עתיד להגיע לכולנו. ולגעת כמעט בכל תחום. תחומים כמו רפואה, כלכלה,הוראה ביטחון עריכת דין ישתנו או יעלמו בלא היכר. בסיס הרעיון הוא לא רק להקל על חיינו באופן יומיומי, אלא גם לפתח פתרונות חדשים לבעיות מורכבות שקשה או בלתי אפשרי לפתור באמצעות המוח האנושי בלבד
ניסיתי לחשוב באילו עולמות הבינה המלאכותית עשוי להשפיע על הרחוב החרדי והחלטתי להעזר בצאט צי פי (או אם תרצו הגוגל החדש) של עולמות מודלי השפה הגדולים הפועלים בעזרת טכנולוגית AI וכך הוא השיב:
תכנון והתאמת לימודי תורה אישיים: בינה מלאכותית יכולה להוביל למהפכה בתחום החינוך החרדי, באמצעות פיתוח מערכות למידה אישיות שמתאימות את עצמן לרמת הידע, הקצב, ואף לאופן הלמידה המועדף על כל תלמיד. לדוגמה, פלטפורמת AI יכולה לנתח את התקדמותו של תלמיד בלימודי גמרא, לזהות נושאים שהוא מתקשה בהם, ולהציע חומרי למידה ותרגול מותאמים. זה מאפשר לתלמיד להתקדם בקצבו האישי ולחזק את הבנתו וידיעותיו באופן משמעותי.
ניהול ואופטימיזציה של תהליכים כשרים: בעולם הכשרות, הבינה המלאכותית יכולה לשמש ככלי חזק לשיפור ואופטימיזציה של התהליכים. דמיינו מערכת AI המסוגלת לסרוק בזמן אמת נתונים מקווי ייצור של מזון ולזהות אם חל שינוי הדורש תשומת לב בקשר לכשרות המוצרים. זה יכול לכלול הכל מבדיקת מרכיבים חדשים שנכנסו לשימוש, דרך ניטור תהליכי הייצור לוודא שהם עומדים בסטנדרטים הדרושים, ועד להתרעות אוטומטיות על חריגות שנדרשת התערבות אנושית.
אופטימיזציה של תכנון משפחתי וקהילתי: תכנון אירועים משפחתיים וקהילתיים הוא מרכיב חשוב בחיי הקהילה החרדית. בינה מלאכותית יכולה לסייע באופטימיזציה של התכנון הזה על ידי ניהול משימות, תיאום זמנים ומקומות, ואף בחירה אופטימלית של ספקים לאירועים בהתאם לדרישות ולתקציבים שונים. לדוגמה, מערכת AI יכולה לנתח מאות אופציות למקום אירוח של בר מצווה, להתאים אותם לדרישות הספציפיות של המשפחה (כמו מיקום, כשרות, גודל), ולהציע את האופציות הטובות ביותר בהתאם לפרמטרים אלו.
תמיכה בבריאות הנפש: תוכנות מבוססות AI יכולות לספק תמיכה ראשונית בתחום הבריאות הנפשית, במיוחד בקהילות שבהן פנייה לעזרה מקצועית עלולה להיות מורכבת יותר בגלל סיבות תרבותיות או סטיגמטיות . יישומים אלה יכולים להציע דרכי ניהול מתח וחרדה, הכוונה ראשונית ואף הפנייה למקורות עזרה במקרה הצורך ללא צורך בחשיפה.
שימוש ב-AI בפסקי הלכה: בעזרת טכנולוגיות חדשניות, ניתן לפתח מערכות המספקות עזרה במחקר הלכתי ובניתוח טקסטים רבים במהירות רבה. לדוגמה, מערכת בינה מלאכותית יכולה לסייע לרבנים ולדיינים בסקירת ובהשוואה של מקורות הלכתיים רבים בזמן קצר על מנת להגיע להכרעות הלכתיות מדויקות ומושכלות יותר. זה יכול להיות פורץ דרך בתחום הפסקת ההלכה, שכן הוא מאפשר גישה מהירה ויעילה לאוצרות עצומים של ידע דתי והלכתי המשאיר את ההחלטה הסופית לרבנים אך מאפשר להם ייעוץ מצויין.
תרגום ולימוד שפות: כלים מבוססי AI יכולים לעזור ללמוד ולתרגם שפות, כולל עברית,אנגלית, ארמית,כתב רשי ושפות אחרות הנחוצות ללימוד טקסטים, וכן להתקשרות עם עולם העסקים והמחקר.
אוטומציה של משימות ביתיות: בשל המבנה המשפחתי הגדול והדגש על חיי קהילה, יכולות טכנולוגיות מבוססות AI עשויות לעזור בניהול הבית ובמשימות יומיומיות כמו ניקיון, בישול או ארגון הבית, מה שמאפשר יותר זמן ללימוד, פנאי ומשפחה.
תכנון מסלולי נסיעה גלאט כושר: בינה מלאכותית יכולה לתרום רבות לתכנון מסלולי נסיעה שמתחשבים בדרישות דתיות ומסורתיות, כגון מציאת בתי כנסת קרובים, מקוואות או מסעדות כשרות בעת נסיעות בארץ ובחו"ל. ואפילו להתאים את הנסיעה לצרכים משפחתיים ספציפיים, כמו למצוא מקומות לינה המתאימים למשפחות גדולות. זה יכול להיות כלי עזר נפלא למשפחות דתיות המעוניינות לתכנן חופשות משפחתיות מבלי להתפשר על הכשרות והדתיות.
מעקב אחר צרכים תזונתיים: יישומים מבוססי AI יכולים לעזור למשפחות חרדיות לנהל את צרכיהן התזונתיים, כולל תכנון ארוחות כשרות, ניטור אלרגיות והתאמה לדיאטות מיוחדות והכול למול תקציב ותעדופים ספצים.
כך למשל הבינה המלאכותית במספר שניות עשויה לשלב בין בעלי מקצוע כשהיא לוקחת למשל סופר ספרי קודש, ומורה לחינוך מיוחד ולאחד כוחות ליצירת פלטפורמה לימודית מתקדמת. בתוך מספר שניות להקים ראיון לפלטפורמה מותאמת לילדים עם צרכים מיוחדים, משלבת בתוכה חומר לימודי הלכה ומדרשים בצורה אינטראקטיבית ומותאמת אישית. שמעתם נכון כל אחד יכול ליצור עולמות חדשים, דבר שהיה בעבר מנת חלקם של מתכנתים או יזמים בלבד
בעולם המתקדם במהירות, הבינה המלאכותית מציעה לנו לא רק אתגרים אלא גם הזדמנויות רבות לשיפור ולהעשרת חיינו. הקהילה החרדית, עם ערכיה ומסורתה, עומדת בפני הזדמנות יוצאת דופן לאמץ את הטכנולוגיה הזו בדרכה הייחודית, ליצור שילוב מנצח בין העתיק לחדש, בין הקודש לחול ולהוביל לחיים עשירים ומתקדמים יותר.
כך, הבינה המלאכותית עשויה להפוך לא רק לכלי טכנולוגי נוסף, אלא לשותף משמעותי בקידום ובתמיכה בחיי הקהילה החרדית, מבלי לוותר על עקרונותיה ומסורתה. זו הזדמנות לקחת חלק בעתיד הטכנולוגי, תוך שמירה על זהות רוחנית ותרבותית עשירה.
- יוחאי אנסבכר הוא יועץ אסטרטגי בעל רקע בניהול פיתוח עסקי בחברת AI מצליחה ויוצר הקורס ''לומדים בינה''