החוק החדש הנוגע לקומה הכשרה, נמצא בימים אלה בשלבי חקיקה סופיים וביום שני הקרוב מתוכנן דיון לאישור הנוסח בחוק. אך מתברר, כי תחת העלטה, עסקנים שככל הנראה שייכים לקומה הכשרה הישנה, הצליחו להכניס סעיף שיבצר את שליטתם למשך שנים קדימה.
בנוסח החוק החדש, ישנו איסור מוחלט על ניוד בין כשרויות והוא נותן סמכויות אינסופיות ל'ועדת הרבנים לענייני תקשורת', כולל החלה רטרואקטיבית של החוק בשלל סעיפים, אך לא נותן ולו מענה מינימלי לטענות הקשות שהיו כנגד התנהלות ועדת הרבנים במשך שנים ארוכות, כאשר הם ימשיכו להיות פטורים מכל דיווח למאן דהוא על מעשיהם.
יצוין, כי בחתימת ההסכמים הקואליציוניים האחרונים, נעמדה דגל התורה על רגליה האחוריות בדרישה נחרצת - בהוראה ברורה של מרן ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטין זצוק"ל לדאוג לכך שבחוק המוצע לא תינתן שליטה מוחלטת לוועדה הישנה, בכך שגם הועדה הליטאית שהוקמה על ידו, תוכל להמשיך לתת כשרות לעולם הישיבות ולאלפי המנויים כיום בוועדה החדשה.
כמו כן, לאחר פטירתו של הגרי"ג, הורה ראש הישיבה הגר"ד לנדו להמשיך את פעילות הוועדה הליטאית ולא לשנות ממה שהורה מרן הגרי"ג זצוק"ל, וכיום מנויים אלפי אברכים בחורי ישיבות ובנות סמינרים למכשירים שתחת הכשרות של הועדה הליטאית החדשה כפי שדווח בהרחבה בעבר ב'כיכר השבת'.
המחדל של הנציגים הליטאיים לא תם בזה, אלא יתרה מזו, הוועדה הישנה שהייתה אמורה להתחלף בוועדה החדשה, נמצאת כעת תחת שליטת עורך דין שמונה ע"י ביהמ"ש לאחר פירוק העמותה בעקבות כשלים בניהולה, עד עתה כבר קרוב לשנה לא התחילו כלל בתהליך העברת השליטה בעמותה לנציגים, שמונו ע"י שלושת נציגי 'מועצת גדולי התורה', הגרמ"ה הירש, האדמו"ר מויזניץ והגר"מ מאיה. כשהדבר פוגע קשות בכל ענין הכשרות והעמידה על הצרכים.
גורם המעורה בנושא מסביר ל'כיכר השבת', "התהליך לשינוי חברי העמותה - במידה ובכלל יחל, הינו תהליך ארוך בו יצטרכו להודיע ולבקש את הסכמת ביהמ"ש שימנה ועדת איתור לעניין. דבר שעלול להיסחב חודשים ושנים ארוכות אם בכלל כשבכל אותה עת שולט על כל עניני התקשורת עו"ד מהמגזר החילוני".
עוד מסביר אותו גורם: "לצורך העמקת השליטה - גורמים אינטרסנטים מהוועדה הישנה מנסים לבסס בחוק החדש, שגם במידה והוועדה תתחלף, או לחילופין יודיע המפרק על פירוק העמותה באופן סופי, השליטה על המספרים והחסימות יישאר בידי עסקן יחיד, הממונה כעת על החסימות בוועדת הרבנים, כך שלא יוכלו לנייד או לחסום קווים גם אם כלל הרבנים בוועדה יורו זאת".
בנוסף, הבעיה בסעיף שהוכנס, מרתיח רבנים וראשי ישיבות, שמסבירים, כי ביטול האפשרות לסנן שיחות נכנסות באופן שהיא קיימת כיום, מהווה סכנה חמורה לציבור החרדי, שכן הוא יאפשר למפעילי קווי תוכן בעייתיים, כגון קווי תועבה, חדשות הטלוויזיה, ותכנים פוגעניים מבחינה רוחנית והשקפתית, להתקשר ללא עלות למשתמשי טלפון כשר ולהשמיע להם את התוכן שלהם. כאשר החוק לכאורה לא יאפשר לסנן זאת.
בשילוב העובדה שדמי הקישוריות אמורים להתבטל בשנה הקרובה, מדובר פצצה מתקתקת עבור משתמשי הטלפון הכשר (דמי הקישוריות, הם תשלום שמשלמים מפעילי הסלולר זה לזה עבור העברת שיחות בין הרשתות. ח"ב). ביטול דמי הקישוריות צפוי להוזיל את עלויות הסלולר לחברות הסלולר, אך הוא גם יפגע בציבור החרדי.
מדוע זה יפגע? מכיוון שהציבור החרדי ברובו, משתמש באופן נרחב במכשירי טלפון כשרים, אך הוא מוגן מפני תכנים בעייתיים באמצעות סינון שיחות יוצאות, הסינון מאפשר למשתמש לחסום שיחות למספרים שזוהו כבעייתיים, ונרשמו ברשימה שחורה. עם העברת החוק במתכונתו המחודשת, יחד עם ביטול דמי הקישוריות, לא ניתן יהיה עוד לסנן שיחות נכנסות. כל בעל קו תוכן, גם אם הוא בעל תוכן בעייתי, יוכל להתקשר ללא עלות למשתמשי טלפון כשר ולהשמיע להם את התוכן שלו.
עסקן נוסף שהיה מעורב בנושא, מסביר הערב ל'כיכר השבת', "רוב הציבור החרדי מתנגד לחוק החדש בצורתו הנוכחית בכל דרך אפשרית. כאשר כולם יודעים שאם החוק ייכנס לתוקף בצורתו הנוכחית, במקום לסייע, הוא רק יפגע בכשרות ויהפוך את הציבור החרדי לפגיע יותר בפני תכנים בעייתיים מלבד העובדה שהחוק נועד לבצר את המונופול המוחלט של "ועדת הרבנים" לאורך שנים ארוכות בלי יכולת של מאן דהוא לשנות זאת".
"הכוח של הוועדה הישנה", מסביר אותו עסקן, "הוא בכך שהציבור לא מבין בפרטים המורכבים של החוק וכך אפשר לערבב אותו שמדובר בחוק שנועד לבצר את הכשרות כאשר תוך כדי משחילים מטרות נוספות שנועדו לבצר את המונופול יותר מהכשרות".
כך או כך, ישנו כעס בקרב בתי גדולי ישראל כנגד גורמים ב'דגל התורה', שבמקום לשמוע להוראת גדולי ישראל, הם נכנעים ללחץ של הוועדה הישנה ובכך מסייעים להם לבסס מחדש את השליטה שלהם בציבור החרדי ובטלפונים הכשרים.