מסתבר שהניצחון הגדול של כוחותינו בשנת תשט"ז (1956) ברצועת עזה (מבצע סיני/ מלחמת קדש), בה תוך שלושה ימים, מדינת ישראל הצעירה, כבשה את כל רצועת עזה, הגיע לאחר תפילת רבים בשטיבלך 'מאה שערים' בהשתתפות נשיא מדינת ישראל יצחק בן צבי, וכמובן תפילה לשלום המדינה ולחיילי צה"ל.
כך מסתבר שכמו במלחמת 'חרבות ברזל' - עזה תשפ"ד, כשחלקים מהציבור החרדי לא נשארו בבית, בשעה גורלית זו לעם ישראל, כך גם היה במלחמת סיני, והיו מתושבי 'מאה שערים' שחפצו להתגייס לצה"ל. את זאת אנו למדים מלא פחות, מביקור של נשיא מדינת ישראל יצחק בן צבי בשכונת... מאה שערים, ותפילת רבים בהשתתפותו בשטיבלך המפורסם(!)
כך, במהלך מלחמת סיני (מבצע קדש) סיירו נשיא המדינה יצחק בן-צבי ורעייתו רחל ינאית בשכונות ירושלים, ועיתונאי 'דבר' המופתע, הגדיר את ביקורם בשכונת 'מאה שערים' כ"הפתעה גדולה", אשר במסגרתו הגיעו מספר 'צ'אלמערים' לנשיא והתלוננו לנשיא שלא מגייסים אותם(!).
"יהודים בעלי פאות, אברכים ותלמידי ישיבות ניגשו וקראו 'שלום'. אחד צעיר חרד קבל על שאין מגייסים אותו. התלהבות רבה הקיפה את היהודים החרדים בעת הביקור בבית הכנסת המרכזי במאה שערים. כאן פגש הנשיא חרדים, האומרים תהלים לשלום צה"ל ולשלום המדינה. גבאי בית הכנסת אמר דברי תפילה ו'הנותן תשועה' לנשיא, למדינה ולצה"ל ותקע בשופר", (דבר, 1.11.1956).
אם לגולשי 'כיכר השבת', הדבר נראה כאילו לקוח כפנטזיה מופרעת, או מתיחה של הראשון באפריל. נשיא מדינת ישראל יבקר בשכונת מאה שערים, ויכנס לבית הכנסת המרכזי, ושם יתפללו תפילה לשלום המדינה?!
בימים אלה שלצערנו סהרורים מקיצוני תושבי 'מאה שערים' עורכים תהלוכות בה הם מזדהים עם הרוצחים מעזה[1], והדבר מצער כל יהודי הנחשף לתהלוכות אלה (לא פחות מתיעודי הפוגרום משמחת תורה רח"ל), המציאות ההיסטורית שהובאה בעיתון דבר, היא לא מובנת בעליל.
לצורך הסבר, פנינו לשיחה עם ד"ר דותן גורן, מומחה להיסטוריה של שכונות ירושלים בעיר החדשה (מחבר ספר 'ובא לציון גואל'), שמסבר את אוזני ומבאר ששכונת מאה שערים ובית ישראל הסמוכה אליה, בשנים הראשונות להקמת המדינה, לא היו מזוהות כלל וכלל עם הנטורי קרתא, ואפילו לא עם זרמי המיינסטרים כ'העדה החרדית'.
"תושבי מאה שערים ובית ישראל בשנים הראשונות היו שייכים ברובם לתנועת המזרחי, או אגודת ישראל החלק הירושלמי הציוני. הם שמחו ביום העצמאות, רקדו בריקודי הדגלים, וראשי ישיבת מאה שערים דאז, היו שייכים באופן רשמי לתנועת המזרחי", אומר ד"ר דותן גורן לכיכר השבת.
"הדבר בא לידי ביטוי ביומן של מוכתר שכונת בית ישראל', הרב משה אלפרט, המתאר את השמחה ביום הבחירות הראשון, ואת הצהלה בימי העצמאות בשנים הראשונות להקמת המדינה, בה אמרו הלל בבתי הכנסת בשכונות מא"ש ובית ישראל כמובא בספרי 'יומנו של מוכתר בירושלים'", אומר ד"ר דותן גורן ל'כיכר השבת'.
- בעל היומן שפיזז ורקד בדרך להצבעה בקלפי
- כשבמאה שערים חגגו את 'יום העצמאות'
- התלונה המפתיעה ממאה שערים על... מדינת ישראל
[1] שלפני שיד השם תפגע בהם, כולנו נתפלל שיחזרו בתשובה (או לחילופין שיתרפאו רפואה שלמה) עבור נשמתם הטועה, כפי שהתבטא בחריפות כ"ק אדמו"ר מסאטמר שליט"א
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com