אלפים מתושבי ירושלים בראשות חברי הבד"צ ואדמורי"ם, התכנסו במהלך ליל שישי האחרון בהיכל בית המדרש הגדול 'דושינסקיא' בירושלים, לשמוע 'דרשת שבת שובה' של הגר"מ שטרנבוך.
במשך קרוב לשעה הרחיב בדרשתו בהלכה ובאגדה, כשהחלק ההלכתי נסוב על עניין האכלת קטן ביום הכיפורים.
לאחר פלפול ארוך בנושא 'האכלת קטן ביום כיפור', יצא בפסק הלכה דרמטי, לפיו ההיתר להאכיל קטן ביום הכיפורים הוא רק באוכל המזין את נפש הילד, אבל סוכריות שנועדו רק לטעם, אין לתיתם ביום כיפור לילדים כדי שלא להיכשל באיסור 'לא תאכילום'.
את דבריו פתח בציטוט דברי הגמ' במסכת יבמות, שכשם שיש איסור על הגדול לאכול נבילה או לעבור איסור, כך גם יש איסור להאכיל קטן בדבר איסור. ומכאן פתח בשאלה המתבקשת איך אנחנו מאכילים ילדים קטנים ביום כיפור והרי אסור להאכיל קטן אכילה אסורה.
לאחר הרחבה בדברי הפוסקים הסביר כי נושא זה שנוי במחלוקת הראשונים, ולדעת הרמב"ם מותר להאכיל קטן ללא חשש, אך לדעת הר"ן יש בזה איסור, וכל טעם ההיתר הוא כדי להימנע מחשש פיקוח נפש, אלא שלעניין הלכה למעשה יש לנהוג כדעת הר"ן מאחר שהמגן אברהם והמשנה ברורה פסקו כדעתו.
על פי הדברים הללו הכריע כי מכיון שכל טעם ההיתר לדעת המשנה ברורה הוא רק משום פיקוח נפש, לכן כל ההיתר להאכיל קטן ביום כיפור זהו רק למאכלים המועילים לבריאות, אבל סוכריות שנועדו רק לטעם בלבד אין לתת לקטנים.
הגר"מ שטרנבוך הוסיף והדגיש כי אוכל מזין מותר לתת לילד ללא הגבלה, ואין צורך לבדוק בכל רגע את הילד אם הוא חייב כעת אוכל, כיון שאם נדקדק עם כל קטן לבדוק אם הוא חייב עכשיו לאכול, נבוא לפיקוח נפש אצל כמה יחידים, וממילא מותר להאכיל ילדים קטנים ללא הגבלה, כדי שלא יבואו לכלל סכנה, אבל כל זה רק בדברים המועילים ומזינים את הגוף, אבל סוכריה שלא נועדה להועיל לגוף אלא רק להתענג, אין בזה היתר פיקוח נפש.
פסק הלכה הדרמטי התפרסם בירושלים ובגולה, כשהורים רבים מוציאים מה'פעקלאך' של יום כיפור את הסוכריות.
צילומים: דוד ארזני ושמואל דריי