בשבוע האחרון חווינו לילות דרמטיים, כאשר כל לילה יצא מכתב אחר - שנחשפו לראשונה ב'כיכר השבת' בנודע לכיבוד ההסכם בעיר אלעד, מי שעומד עיקש להשאיר את ראש העיר המכהן ישראל פרוש, הוא מנהיג הציבור הליטאי, הגאון רבי דב לנדו, שיצא כאמור השבוע במכתב חריף וחריג, בו הסביר מדוע אין צריך לכבד את ההסכם. "כיכר השבת", מציג את גרסתו המלאה של הגר"ד לנדו, כפי סופר על ידי אחד מתלמידיו הקרובים ביותר.
כזכור, מכתבו של ראש הישיבה הגאון רבי דב לנדו שפורסם לראשונה ב'כיכר השבת', לפיו אין חובה לקיים את ההסכם שנחתם בין ש"ס ו'דגל התורה' באלעד, נתן את האות לטלטלה העזה שפוקדת את 'דגל התורה', שכן לא מעט מחברי המועצת הליטאית סבורים כי יש לקיים את ההסכם באלעד.
הכל החל כבר לפני מספר שבועות, כאשר ראש ישיבת 'חברון' הגאון רבי דוד כהן - חבר המועצת, שוחח בנושא ההסכם באלעד עם ראש ישיבת 'סלבודקא' הגאון רבי משה הלל הירש, שצידד בקיום ההסכם ובתמיכה במועמדותו של מועמד ש"ס לראשות העיר.
אלא ששניהם הבינו כי הגר"ד לנדו סבור כי יש לתמוך במועמדותו של ראש העיר המכהן, ישראל פרוש - גם במחיר אי כיבוד ההסכם עם ש"ס, שלדעתו נעשה בניגוד לדעת גדולי ישראל, הגם שמצד 'דגל התורה' חתם עליו חבר-הכנסת אורי מקלב, בשליחות מרן שר התורה הגר"ח קנייבסקי זצ"ל.
בעקבות כך, הורה הגרמ"ה הירש לגר"ד כהן להיכנס אל הגר"ד לנדו, ולנסות לשכנעו לתמוך בכיבוד ההסכם. מה שקרה בפגישה, הותיר את חותמו על הגר"ד כהן, שהופתע מעוצמת ההתנגדות של הגר"ד לכיבוד ההסכם והתעקשותו לתמוך אך ורק במועמדותו של פרוש.
מני אז, ניסו עוד כמה וכמה להיכנס אל הגר" ולשכנעו לשנות את דעתו, מתוך ראיה כללית לטובתה של מפלגת 'דגל התורה', אך לא הצליחו לשנות את דעתו.
כעת, 'כיכר השבת' מציג את עמדתו המלאה של ראש הישיבה, כפי שנמסר מאחד מתלמידיו ובני ביתו הקרובים ביותר.
אז, מדוע סבור הגר"ד לנדו שצריך לתמוך בפרוש ולא צריך לקיים את ההסכם? אותו תלמיד חשוב מבקש תחילה להציג סקירה היסטורית על העיר אלעד, שאמנם קטנה מרוב הערים החרדיות, אך כמעט בכל מערכת בחירות מצליחה לייצר סביבה הרבה מאבקים, הסיבה לכך היא בגלל שהעיר מורכבת ממגוונת רחב של זרמים בתוך הציבור החרדי, כאשר בתוך כל קהילה קיימים פלגים ותתי פלגים.
לדבריו, "בשנת 2003 התקיימו בעיר בחירות כאשר ש"ס הציבה את צוריאל קריספל מטעמה, ודגל התורה הציבה את יעקב אשר מטעמה, את הבחירות ניצח קריספל את אשר, בפער של כמה עשרות קולות וזכה בראשות העיר, למרות שמבחינה מספרית דגל התורה יכלה לכאורה לקחת את הראשות, הייתה קהילה אשכנזית מסוימת שקריספל סגר איתם, והם תמכו בו".
"בשנת 2004", אותו תלמיד מזכיר, "הקואליציה של קריספל נפלה, והתקיימו שוב בחירות באלעד בלבד, כאשר המועמד שהביאו הוא צביקה כהן (כיום בכיר ש"ס בעיירית ירושלים. ח"ב), מטבריה, שהיה בוגר "מעלות התורה" והיה בקשר הדוק עם הגר"נ קרליץ, והוא היה מועמד מוסכם על כל הצדדים, כשמולו מתמודד קריספל, השיא במערכת הבחירות היה עצרת סליחות בהשתתפות רבנים מכל החוגים לטובת כהן".
עוד הוא מספר: "בעצרת השתתפו הגראי"ל שטיינמן, הגר"ע יוסף, הגר"ש אוירבעך והגר"נ קרליץ, כהן ניצח בבחירות בענק, והחל את תפקידו כראש עיר, כשבאופן כללי הציבור היה מרוצה מהתפקוד שלו ומהנסיון שלו, כראש עיר, אך מכיוון שהוא לא הסתדר עם מספר קהילות, נהיה מצב שחלק קיבלו את מבוקשם, ואילו הרבה אחרים נשארו מאחור, על אף הנסיונות לעשות סדר מחדש, הדבר לא הצליח, ולכן בסוף אותה קדנציה, כהן לא התמודד שוב ועבר לכהן במועצה בצפון הארץ לצערם של רבים מתושבי העיר, שהיו סבורים שהגיעו כבר אל המנוחה והנחלה".
אותו תלמיד קופץ כמה שנים קדימה: "בשנת 2009 הביאו להתמודד בעיר אלעד את יצחק עידן מבני ברק (שעד אז כיהן כראש כולל. ח"ב), שהוא גם היה מועמד מוסכם, ההסכם היה שהוא יהיה ראש עיר ושני הסגנים שלו יהיו, אחד של 'דגל' ואחד של 'אגודה', הסגן של 'דגל' היה זליג אורלנסקי (כיום מנכ"ל יתד נאמן. ח"ב), והסגן של 'אגודה' היה ישראל פרוש, אורלנסקי ופרוש היו האנשים החזקים בעייריה והביאו בזמנו 104 הקצאות לכלל המגזרים בעיר, כפי שסוכם בהסכם הקואלציוני, והשיתוף פעולה בין ש"ס –דגל -אגודה היה בשיא, לקראת סוף הקדנציה שלו שיתוף הפעולה נחלש, אך עדיין, הוא היה נחשב כמועמד טוב שהסתדר עם כולם, ויתכן שאם היה רץ לעוד קדנציה 'דגל' ו'אגודה' היו תומכים בו, אך הדיווחים בזמנו מלמדים, כי בעקבות השתייכותו של עידן, ל'עידן אלי ישי' הוא הודח מקדנציה נוספת על ידי הבוס החדש במפלגה".
"חמש שנים לאחר מכן", ממשיך לגולל את הסיפור אותו מקורב, "בשנת 2014 הציבו לראשונה 'שלומי אמונים' את ישראל פרוש, כמועמד מטעמם לראשות העיר, מי שהביעו תמיכה פומבית בו, היו מרנן הגראי"ל שטיינמן והגר"ח קנייבסקי זצ"ל, ואכן, 'דגל' סגרה דיל עם פרוש, כאשר בהסכם שנחתם ביניהם, הובהר שבבחירות שלאחר מכן 'דגל' תריץ מועמד מטעמה לראשות ו'אגודה' תתמוך בהם".
"ש"ס", מוסיף אותו תלמיד, "הציבה שוב את קריספל - שנחשב מקורב מאוד לאריה דרעי, כמועמד מטעמה, אך למרות שיש רוב ספרדי בעיר, מי שניצח כזכור לכולם את הבחירות היה ישראל פרוש. לאחר הבחירות, הסגן מטעם 'דגל' היה הפעיל המוכר בעיר ר' שמוליק גרוסברד ומקום 2 ברשימה היה אבי שטרן, יצוין, כי במקביל להסכם שנחתם באלעד חתמו 'דגל' ו'אגודה' גם על הסכם בבית שמש, על תמיכה במועמד ש"ס אבוטבול, וההסכם היה שבבחירות ב-2019 יתמכו 'אגודה' ו'ש"ס' במועמד דגל לראשות העיר בבית שמש, ואז יהיה ל'דגל' ראשות עיר גם בבית שמש וגם באלעד, אמנם, במהלך החצי השני של הקדנציה, היו מתיחויות בין 'דגל' ל'אגודה', אך באופן כללי, השיתוף פעולה היה יחסית פורה".
הבלגן התחיל כך לדברי אותו תלמיד, "בבחירות הקודמות בשנת 2019, אז פרוש החליט להתמודד שוב לראשות העיר, אך בבית מרן הגר"ח קנייבסקי סגרו דיל ארצי עם ש"ס, והחליטו לתמוך במועמד ש"ס בבית משה אבוטבול לראשות העיר - ללא ידיעת 'אגודה', כאשר מנגד, 'אגודה' טענה, שזה שדגל לא הריצה מועמד משלה בבית שמש - כפי שסוכם קודם לכן, זה פגע להם בקבלת סגנות בבית שמש, (בהסכם הקודם סוכם שבקדנציה הקרובה 'אגודה' יתמכו במועמד של דגל ויקבלו סגן ח"ב), ולכן, הם טענו - כי אין להם כל מחויבות מצדם לקיים את ההסכם באלעד, מכיון שהם לא קיימו את ההסכם בבית שמש".
"באותה תקופה של הקדנציה השנייה", מספר אותו תלמיד, "בית ראש הישיבה השני בסלבודקא - הגרמ"ה הירש, היה בעיקר מעורב בנעשה באלעד, והגר"ד לנדו נכנס לסוגיות הציבוריות באלעד כמה חודשים בודדים לפני הבחירות - כאשר הגיעה הטענה על ההפרה מצד 'דגל' בבית שמש, וכתוצאה מזה 'אגודה' רצו להשאיר את פרוש באלעד, סבר הגר"ד לנדו שפרוש צודק, ולכן שלח את אחד מבני ביתו (נכדו, הרב טוביה לנדו. ח"ב) עם מכתב לדוד שפירא וליענקי קנייבסקי, (הבחירות אז אירעו תקופה קצרה לאחר פטירת הגראי"ל שטיינמן. ח"ב), בו הוא הביע את דעתו שפרוש צריך להישאר באלעד".
"לאותו מכתב", מסביר התלמיד, "הצטרפו מרנן הגר"ח קנייבסקי והגרי"ג אדלשטיין זצוק"ל, לקריאה לתמוך בפרוש, זמן קצר לאחר מכן החליטו בביתו של מרן הגר"ח קנייבסקי, להביא בחשאיות את פינדרוס מ'דגל' שיהיה מועמד מוסכם על כולם, וכך המכתב הנ"ל - שתמך בפרוש ונחתם על ידי גדולי ישראל - נגנז".
"מה שקרה", ממשיך לגולל התלמיד המקורב, "זה שהבאתו של פינדרוס להתמודד לראשות העיר - היה הפרת הסכם של החכי"ם של 'דגל', מכיון שמי שאז מונה ליו"ר דגל התורה באלעד, הוא אבי שטרן, והוא קיבל מכתב שעליו חתומים החכי"ם של דגל, שכל הסכם שיעשה באלעד יעשה דרכו, ולא יחתם שום הסכם בלי הסכמתו, אך כאמור בית מרן הגר"ח, החליטו להביא את פינדרוס על דעתם בלי לערב אותו, יתרה מכך, גפני אמר כמה ימים לאחר ההסכם שמכיוון שלא הוא חתם על ההסכם באלעד אין לזה שום ערך, כך שבמילים אחרות, לדברי גפני, לא קיים שום הסכם בין דגל לש"ס, וכל הטענה של הפרת הסכמים אין לה בסיס מכיון שלא היה הסכם".
לדבריו, "באותו הסכם חשאי שנחתם אז, דובר שש"ס יתמכו גם כן בפינדרוס, אלא שכזכור בג"ץ פסל את פינדרוס מלהתמודד באלעד, ואז הציעו גורמים בבית הגרד"ל, שמכיון שפינדרוס בין כך נפסל ופרוש צריך לתמיכה של דגל התורה, מדוע שלא יתמכו בו ויקבלו את מה שהם מבקשים באלעד? מקלב נטה לקבל את ההצעה, אך גפני עמד עיקש בסירובו".
לטענתו, "מעבר להתמודדות בהתחלה של פרוש ופינדרוס (לפני שהוא נפסל. ח"ב), היה מועמד שלכאורה התמודד על דעת עצמו - ברק צברי, למרות שלכאורה ש"ס הייתה אמורה לתמוך בפינדרוס, עדיין הגיע צברי וטען שבאלעד צריך להיות מועמד ספרדי ולא של דגל, ואז בדיעבד אחרי שפינדרוס נפסל החליטו בש"ס ללכת על צברי, כמו כן זו הייתה העמדה לכאורה הרשמית של 'דגל' למרות שלמעשה רוב ניכר בציבור הליטאי תמך דווקא בפרוש, כפי המכתב שיצא מראשי ישיבות סלבודקא ופוניבז'".
לסיכום, מסביר אותו תלמיד, "פה עולה השאלה, הרי בבחירות הקודמות, 'דה פקטו' - 'דגל' תמכה בש"ס ולא בפרוש, נכון שהיה הסכם ש'אגודה' תתמוך במועמד של 'דגל', אך מה לעשות ובג"ץ פסל את מועמדתו של פינדרוס ול'דגל' לא היה מועמד משלה, אז מדוע מדובר בהפרת הסכם?הרי בשורה התחתונה, לא היה מועמד של דגל שש"ס תמכו בו, אם היה מועמד שהיה מתמודד ולא היה נבחר, יש מקום לטענה, שמכיון שהם הצביעו בעבורו, עכשיו מגיע לתמוך בהם, אך אחרי שלא היה מועמד של דגל אלא בדיוק להפך, היה מועמד ספרדי ש'דגל' הרשמית תמכה בו, ולכן זו הסיבה שהגר"ד לנדו סבר שיש לתמוך בפרוש בבחירות הנוכחיות".
כזכור וכפי שדווח בזמנו, בזמן אמת בכ'כיכר השבת', מספר ימים לפני הבחירות הקודמות באלעד, נכדו של הגאון רבי דב לנדו, הרב טוביה לנדו, שלח מכתב בשם סבו לראש ישיבת אור ישראל הגאון רבי יגאל רוזן, עליו שגולל את השתלשלות העניינים ומדוע הורה סבו לתמוך בפרוש: "מורי זקני הביע בפני בכאב כי דעתו נותרה כבתחילה שהראוי לכהן בראשות העיר אלעד הוא אך ורק הר"ר ישראל פרוש הי"ו".
"כידוע למעכ"ת שליט"א, מו"ז שליט"א אינו מתערב באופן פעיל בכל נושאי מפלגות סיעות הסכמים ושאר ענינים שהינם פוליטיים במוצהר, ואעפ"כ יצא מגדרו וחרג מהרגלו ונהג שלא כדרכו ונפגש פגישות ויזם יוזמות וכתב מכתבים ושלח שליחים, והכל בכדי לפעול לטובת העיר אלעד ברוחניות ובגשמיות ולהותיר בתפקידו את הר"ר ישראל פרוש שהוא מכירו כגברא דמרא סייעיה במקום שהוחזקו הנכשלים בו, ובא בדעה אחת עמו מרן הגרמ"ה שליט"א.(הגאון רבי משה הלל הירש)".
הרב לנדו מוסיף במכתב: "מכיון שמורי זקני שליט"א ידע שיש בענין כעין זה גורמים וטיעונים פוליטיים כאלו ואחרים, על כן יחד עם מרן הגרמ"ה שליט"א הוא קרא לפגישה את הר"ר משה גפני להציג בפניו את דעתם, הרב גפני דן עמם בענין משך שעה ארוכה, והוצע שהאב"ד הגר"י סילמן שליט"א המכיר היטב את העיר אלעד ינהל יחד עמו את המו"מ מול הסיעה שעליה נמנה הר"ר ישראל פרוש בכדי שהכל יבוא על מקומו בשלום והתוצאה תהיה שהר"ר ישראל פרוש ימשיך לכהן בתפקידו, וכן התבקש הרב גפני על ידם להציג בפני מרן הגר"ח שליט"א ומרן הגר"ג שליט"א שדעתם כי הנכון ביותר הוא להשאיר את הר"ר ישראל פרוש בתפקיד".
"במקביל מו"ז שליט"א כתב מכתב שזו דעתו וזו דעת מרן הגרמ"ה שליט"א, ושלח להרב דוד שפירא ע"מ שיעביר את הדברים למרן הגרי"ג ולהרב יעקב קנייבסקי ע"מ שיעביר את הדברים למרן הגר"ח, הרב דוד שפירא אכן העביר את הדברים למרן הגרי"ג שליט"א ומרן הגרי"ג שליט"א הבהיר את דעתו והורה את הוראתו להרב גפני ולגורמים נוספים שיפעלו להוציא את הדברים אל הפועל".
"אך מאידך בנוגע לפנייה לבית מרן הגר"ח שליט"א עד לרגע זה לא התקבלה תשובה על מכתבו של מו"ז שליט"א למרות שעברו מספר חודשים ולמרות שפנו מספר פעמים שיתייחסו לבקשת מו"ז שליט"א ויעבירו את דעתו של מו"ז שליט"א למרן הגר"ח שליט"א, וההתייחסות היחידה לפניות מצד מו"ז שליט"א היתה שליחת מכתב מא' מגדולי הרבנים שליט"א בעיר אלעד ותורפו עדות על הרב יעקב קנייבסקי שהוא מתנהל בענייניות ולשם שמים".
"לפני מספר שבועות, כאשר ראה מו"ז שליט"א שכל נסיונותיו הנ"ל להעביר את הדברים לידיעת מרן הגר"ח שליט"א אינם צולחים, קרא לאחד מבני משפחתו של מרן הגר"ח שליט"א הנאמן ע"י מו"ז שליט"א, ושלח על ידו מכתב למרן הגר"ח שזו דעתו וזו דעת מרן הגרי"ג, ואכן מרן הגר"ח צירף את הסכמתו והוסיף דברים בכת"י וחתם את חתימתו, אך למחרת הגיע שליח אחר עם מכתב שבו כתוב דברים אחרים, כאשר במכתב השני הטופס והחותם בשני כתבים שונים הם כתובים".
"אציין עוד כי בכל עניני ההצעות להסכמים שעלו וירדו השכם והערב מו"ז שליט"א לא הסכים להתערב כלל, ונותר איתן בדעתו שראוי שראש העיר ימשיך בתפקידו. כעת הענינים התפתחו בצורה אחרת, ומכיון שמעכ"ת שליט"א איש תבונות אשר שימש חכמים לפעול בעניני הכלל מתוך אחריות ומתוך נטילת עצה מן הזקנים חשבתי אל נכון שידע מעכ"ת שליט"א כי דעתו של מו"ז שליט"א לא השתנתה בענין, ועל כן אינו מתעתד לתמוך במועמד אחר". על החתום: טוביה לנדו".