יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט ח"כ שמחה רוטמן, הנחשב לזה שמקדם במרץ את הרפורמה יחד עם שר המשפטים יריב לוין, הגיע אמש (רביעי) לישיבת אור החיים ונועד עם ראש הישיבה וחבר המועצת הגאון רבי ראובן אלבז.
ליבת השיחה בין השניים עסקה מטבע הדברים ברפורמה המשפטית. כזכור וכפי שדווח בהרחבה ב'כיכר השבת', בשבוע האחרון, הגיעו למעמד הסליחות בישיבה, נשיא המדינה הרצוג ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, וקודם לכן נועדו לשיחה ארוכה עם הרב, שהבהיר להם כי הוא בעד שינוי הרפורמה, כדי לנסות להוביל לשלום בין חלקי העם.
הגר״ר אלבז, הנחשב לגדול המחזירים בתשובה בימינו ומבכירי רבני ש״ס, אף הסביר לנשיא כי האחדות היא הדבר המרכזי שעם ישראל זקוק לו ולשם כך פועל לאחרונה.
אמש כאמור, לפני שהחלו הסליחות, נועדו הרב ורוטמן בלשכתו של ראש הישיבה בישיבה, כאשר ראש הישיבה מבהיר לרוטמן, כי חייבים להגיע לנוסחת פשרה.
"חייבים שלום ואחדות בעם", אמר הרב אלבז לרוטמן והוסיף, "צריך לראות מה אפשר לעשות כדי לשנות את הרפורמה, כדי שהרפורמה הזו תהיה מקובלת על כל הצדדים, צריך להגיע להסכמות דחוף, כל צד חייב להתגמש ולהתפשר".
רוטמן, כך לפי הנוכחים בחדר לא סירב כלל להצעתו של הרב ואמר לו: "אני שומע מה שהרב אומר, האם הרב יהיה מוכן לקחת את מפתח הגישור ולהיות אחראי לתיווך בין הצדדים?".
בריאיון שהעניק אתמול ח"כ אריה דרעי ל'כיכר השבת', הוא דיבר בהרחבה על הרפורמה ואמר: "הייתה שנה מאוד קשה עם הרפורמה והמחאה, אני לא זוכר כזה דבר. זה קשה מאוד, אבל צריך לדעת להתמודד עם זה".
המחאה עצרה את החקיקה?
"ברור שהמחאה עצרה את הקצב של החקיקה שהיה אמור להיות, ברור שגם המחאה נתנה לנו תמונת מבט אחרת. תראה, הכי קל זה להגיד ש'יש לי רוב ואני מצביע', אבל מי שיש לו אחריות חייב לסתכל על כל התמונה, מה שקורה כאן, בעולם, בצבא ולהבין מאיפה המקור של הפחדים הללו. חלק חשוב מהחברים שלי, שהם לא דתיים, רפואים בכירים, הם חיים בטארומה, כנראה שלא ידענו להסביר את זה נכון".
"הצורה של הרפורמה וההרכב של הממשלה והאמירות של כל מיני אנשים שהובילו את הרפורמה הזו - הכניסו הרבה מאוד אנשים לפחד, זה יצר טראומה גדולה שיש פה מחשבה מכוונת לעשות כאן משטר חדש", הסביר דרעי.
יו"ר ש"ס נשאל האם הוא ידע על הרפורמה לפני פרסומה באותה מסיבת עיתונאים ידועה של שר המשפטים יריב לוין: "אני מקווה שעכשיו מאמינים לי שאני לא ידעתי על מסיבת העיתונאים, לא ידעתי. אני ידעתי מהשיחות, אני מכיר את לוין הרבה שנים, הוא מדבר על זה מאז שאני מכיר אותו. גם לש"ס זה חשוב. חדש היה לי המסיבת העיתונאים, הקצב, הצורה שזה נעשה. אני לא מאשים את לוין, אני אומר שמסיבת העיתונאים יצרה פחדים מאוד, אתה יכול לזלזל בהם, בסוף אתה חייב להתמודד, כשיש לך בעיה של טייסים, כלכלה, אתה חייב להתמודד ביחד".
דרעי התייחס עד כמה רפורמת המשפט נוגעת אלינו, הציבור החרדי: "צריך לזכור שלצערנו מערכת המשפט לא פוסקת על פי דין תורה, השופטים חלק הגדול לא שומרי תורה ומצוות, אני אומר את זה בכאב, אתה לא תראה היום כמעט פסקי דין שמצטטים מתורת ישראל. הדבר היחידי שנוגע לנו זה הנושא של דת ומדינה. פסקת ההתגברות ושופטים שמרנים - היו אמורים לנגוע אלינו הציבור החרדי, השאלה מה המחיר שאתה משלם מול זה".
דרעי הציג לראשונה את עמדתו: "מדינת ישראל במצב שנמצאת עכשיו, ערב ראש השנה, האם לנצל את הרוב של ה-64 שלנו ולהתקדם ברפורמה ולהגיד 'אנחנו נבחרנו על ידי ציבור' ולא להתייחס למיעוט? אני חושב שלא. אני חושב שרה"מ עושה, זה לא רק הוא - גם השר לוין שותף לכל השיחות".
"השורה התחתונה אם רה"מ מכנס את ראשי המפלגות ואומר זה מה שאני חושב שצריך לעשות, זה המתווה כדי לאחד את העם כדי לעצור את ההידרדרות ולהחזיר את הביטחון לצבא ולעמוד מול האתגרים של יוקר המחיה והביטחון, הנושא המדיני? אני הייתי נותן לו תמיכה", הבהיר דרעי.
דרעי ביקר את האופוזיציה: "עדיין לא ראיתי מנהיג באופוזיציה, לא גנץ, אייזנקוט וסער, שבא ואומר שיש פה סכנה גדולה ואנחנו באים, נכנסים לחדר".
דרעי סיפר: "זה לא סוד בחודש האחרון שאנחנו רואים שאין יד מושטת באופוזיציה שמוכנה לקבל החלטה, אנחנו חושבים על רעיון, רה"מ יודע על זה, לעשות מהלך חד צדדי, בעיקר הדברים שהיינו מוכנים לשקול אותם במסגרת של מו"מ עם האופוזיציה", אך הדגיש שלא יסכימו לוותר לחלוטין על שינויים בוועדה למינוי שופטים.
"נשיא המדינה מתעקש שיש צד שני ואני מקווה שזה יהיה כך", הוסיף דרעי.