ועדת תכנון ובניה בירושלים, בראשות איש 'דגל התורה', אליעזר ראוכברגר, אישרה את הקמת מרכז התרבות ואודיטוריום במתחם ורבורג בשכונת קרית יובל בירושלים, מתחם עליו התנהל מאבק ארוך בין החרדים לחילונים. נציג ש"ס, חיים כהן, ונציג חסידות גור, יוחנן ויצמן הצביעו נגד ותקפו בחריפות את התנהלות הסיעה הליטאית.
מתחם ורבורג הפך לסמל של מאבק שניטש בבירה בין חרדים לחילונים בשכונת קרית יובל ומזה שנים התכנית נידונה בוועדות התכנון לפני כעשור וידעה תהפוכות, הפגנות סוערות ואף הוצגה כהבטחת הבחירות המרכזית של סיעת 'דגל התורה' לקראת הבחירות הקודמות, הבטחה שלבסוף לא מומשה כך טוענים המתנגדים.
כאמור, הקרב על ורבורג הפך עם השנים לסמל על המאבק לזהות קריית יובל ועתידה. מדובר על שטח פתוח בשכונת קריית יובל, שהובטח לחילונים על ידי ראש העיר הקודם ניר ברקת לפני כשבע שנים.
לקראת הבחירות הקודמות הכריזו על מאבק בתכנית האמורה והודיעו כי התכנית תשונה במטרה להקים מתחם מוסדות חינוך חרדיים וגני ילדים ולחזק את תושבי השכונה ואילו המינהל הקהילתי, הפעילים הפלורליסטים והתושבים החילונים, נלחמו מצידם להקים במגרש מוסד תרבותי, שאולי אף יהיה פתוח בשבת.
עם הקמת הקואליציה בראשות ליאון, הובטח לתושבים ולציבור החרדי כי תכנית ברקת תיגנז ובמקום יוקמו מבני מוסדות חינוך. אך באגודה וש"ס טוענים כי אמש שוב הופר ההסכם בנושא כשנציג 'דגל התורה' ראוכברגר מצליח להעביר את אישור הוועדה התוכנית הכוללת בשלב הראשון הקמת מרכז תרבות ואודיטוריום לאירועים עבור הציבור הכללי, בהיקף של כ-2,400 מ"ר, וביתר הקרקע יוכשר שטח ציבורי פתוח לתושבי השכונה.
במהלך הדיון בוועדה, ויצמן זעם: "זה המגרש האחרון שאפשר לבנות עליו בתי ספר לטובת הציבור בקריית יובל, כעת אנחנו מונעים את האפשרות הזאת". אחרי ההצבעה ויצמן צעק לעבר נציגי 'דגל': "אתם בוגדים במצביעים שלכם".
יו״ר ש״ס המקומית, צביקה כהן, תקף גם הוא את ההתנהלות של ׳דגל התורה׳ וגיבה את חברו לסיעה: ״תושבי השכונה החרדים לא קיבלו דבר מהעסקה ש׳דגל התורה׳ עשתה בקרית יובל, גם נתנו לחילונים את מתחם ומבורג וגם את הבית ספר שהחרדים קיבלו - הוא לא באמת נותן תשובה לתושבים, בשל העובדה שמדובר במבנה מרוחק ולא מתאים טכנית, וזה מה שמכעיס את הציבור, שאכל לקה ושילם.
"זה לא מה שהציבור החרדי רצה ולכן חיים כהן הצביע נגד וייצג את עמדת תושבי השכונה החרדים. ראש העיר ליאון מבחינתו צריך לנסות לתווך בין כל הצדדים בשכונה, אבל הליטאים הביאו מתווה רע״.
סגן ראש העיר ויו״ר ועדת ההקצאות, חיים כהן, זעם בדיון והודיע כי "הפרת הסיכום של דגל כלפי הציבור אינו מתקבל על הדעת". לדבריו: ״לא בשביל זה ניצחנו בבחירות ולא נוכל לשקר לציבור. מתחם ורבורג תוכנן להקמת מבני חינוך ולא מרכז תרבות ואורדיטוריום. חבל שאלה שהבטיחו גבוהות לציבור והתחייבו לתיקון האפלייה החרדית בשכונות המעורבות, שכחו את אלה שהביאו אותם לתפקידם ואישרו את הדבר הזה. לא הרמתי יד לאישור התכנית ומבחינתי המקום צריך להיות למבני חינוך ולא לתרבות".
מאוחר יותר תקף כהן: "'דגל התורה' הפרה את הסיכום הברור לפיו תתוקן האפלייה האנטי חרדית בקרית יובל בהקמת מבני חינוך לתושבי השכונה החרדיים - מדובר בנושא המרכזי עליו הלכנו לבחירות הקודמות ושעל בסיסו הקמנו את הקואליציה הנוכחית והוא להביא לשינוי מהעבר ולדאוג לתושבי השכונה החרדים בקרית יובל".
לדבריו: "'דגל התורה' ממשיכה לצערי במתכונת הליטאית בהפרת הסכמים וסיכומים, בהמשך למה שראינו בבחירות הקרובות בעיר אלעד, גם בקרית יובל בירושלים הופרה ההבטחה הליבתית בידי דגל התורה כלפי ציבור האברכים בקרית יובל שמשוועים לפתרון מאז הקמת הקואליציה הנוכחית. לפיכך הצבעתי נגד התכנית שעלתה להצבעה".
סגן ראש העיר ויו"ר הוועדה, אליעזר ראוכברגר, אמר בתגובה ל'כיכר השבת': "מדובר בטענות של שני אנשים שלא יודעים ולא מודעים לנעשה בקרית יובל, כי אין להם שום קשר לקרית יובל ולאברכים שם, ולא עשו שום דבר במשך כל השנים הרבות ש'דגל התורה' פועלת ועושה למען הציבור החרדי בקרית יובל, כולל עבור הציבור הספרדי היקר שם, שדגל היא הכתובת היחידה שלהם".
לדבריו: "'דגל התורה' הבטיחה להביא בית ספר "בית יעקב" לאברכים קרית יובל, וקיימה את הבטחתה, וכל הציבור ברושלים יודע זאת ושמח עם זה. הבנות החרדיות של קרית יובל לומדות היום בבניין גדול בתוך קרית יובל, שהעיריה הקצתה להם, והנושא אף עבר הליכים משפטיים ארוכים עד בית המשפט העליון, ולבסוף הצדק ניצח והאפליה והקיפוח תוקנו".
"מדובר במבנה שנמצא בקרבת מקום למגרש ורבורג", תוקף ראוכברגר: "שלפחות אחד משני המצוטטים בכתבה ניסה להפריע ולחבל בהקצאה כדי לפגוע באברכים - ואני משאיר לקוראי 'ככר השבת' לנחש לבד למי הכוונה - כך שבעייתם של אברכי קרית יובל על חוסר מבנה לבית ספר באה על פתרונה ודגל התורה קיימה את מה שהבטיחה לאברכים".
"אגב, שני החברים הנכבדים גם לא מחוברים כלל לסטאטוס התכנוני של וורבורג. במגרש זה אי אפשר בכלל היום לבנות בית ספר. בשביל זה צריך הליך של תב"ע שלוקח שנים, והסיכוי לצלוח את כל התהליך, כולל כל ההתנגדויות והמאבקים התכנוניים והמשפטיים שהיו צפויים מסביב, היה נמשך שנים רבות מאד. לכן הפתרון היה בהקצאת מבנה קיים ומיידי בסמוך, ואת ורבורג להפוך למגרש משחקים ופארק גדול לשכונה כולה, לצד אודיטוריום נחמד שגם הוא ישרת את תושבי השכונה", הוסיף.