ראש הממשלה נתניהו מגיב היום (חמישי) במכתב לוועדת החקירה של אסון מירון ומפרט מספר סיבות מדוע אין להגיש המלצות כנגדו.
במכתב טוענים באי כוחו של נתניהו כי הוא פעל כמצופה מראש הממשלה שאינו אמון באופן ישיר על כל פרט ופרט במשרדיו, וכי אף אחד לא התריע אותו שיש סכנה מיוחדת באתר או ביקש דיון מיוחד לדון בנושא עבר לדיונים הקבועים בכל שנה טרם ההילולא: "הוכח בפני הוועדה כי הוא פעל כפי שהיה מצופה מכל ראש ממשלה לפעול, וכי הוא פעל בהתאם לגדרי סמכויותיו על מנת לתקן את הליקויים שהגיעו לפתחו".
לא היה דיווח על בעיות שמצריכות דיון מיוחד
במכתבו מזכיר ראש הממשלה את אביחי מנדלבליט שכיהן אז בתפקיד מזכיר הממשלה וכתב בשנת תשע"ד - שבע שנים טרם האסון ליו"ר ועדת הפנים של הכנסת מירי רגב, שישנו שיתוף פעולה של הגורמים כדי להבטיח את קיום ההילולא על הצד הטוב ביותר: "הגורמים הרלוונטיים ברשות המבצעת הבהירו לאורך השנים שוב ושוב כי הפעולות המבוצעות יביאו להתנהלות תקינה ואף מיטבית", נכתב במכתב.
עוד הוסיף כי "בניגוד להודעת האזהרה, ראש הממשלה פעל לאורך כל שנות כהונתו באורח תקין, ובכלל זה פעל להסמיך גורמים להיות אחראים על פעילות הרשות המבצעת בכל הנוגע לניהול האתר".
אחריות כללית בלבד - האחריות הפרטנית על המשרדים
במכתב מדגיש נתניהו שאי אפשר להטיל את האחריות על הגורם העל-מינסטריאלי (ראש הממשלה י.ג) וכי התנהלות שכזו תפגע לבסוף בפעילות של הרשות המבצעת: "אומנם בפן הקונספטואלי אפשר לחשוב על קיומה של אחריות על-מיניסטריאלית, אך על אחריות שכזו להישמר למקרים חריגים בלבד".
ראש הממשלה מזהיר: "המלצה – לא רק שלא תיטיב עם ההתנהלות העתידית, אלא עלולה לפגוע ביעילות הפעילות של הרשות המבצעת, כאשר ראש הממשלה יידרש לכל עניין קטן כגדול מעל לראשי השרים, מעל לראשי היועצים המשפטיים, מעל לראשי המנכ"לים והסמנכ"לים - גורמים שלשיטת הוועדה פטורים מאחריות. לא כך ראוי שיתנהלו הדברים במדינה מתוקנת".
"קפיצה נחשונית לאחריות 'על מיניסטריאלית', כאשר אחריות מיניסטריאלית כלל אינה בנמצא, תוביל לנזק קשה ביעילות פעילותה של הרשות המבצעת. התנהלות שכזו בעצם תבטל את הרעיון של אחריות מיניסטריאלית, כי לשיטת הוועדה הנכבדה, אחריות זו תמיד ניתן יהיה לגלגל כלפי מעלה לראש הממשלה, באופן שיצור כשל ארגוני ראשון במעלה."
באי כוחו של ראש הממשלה מוסיפים כי: "היפוך יוצרות זה ייצור כשל מסוג 'סינדרום הש"ג ההפוך', שבו פוטרים את מרבית האחראים בשרשרת האחריות, ומגלגלים אותה כלפי מעלה. בכך תיווצר אחריות עמומה ואמורפית ללא גבולות וללא ודאות, תוך ביטול האחריות שאמורה להיות מוטלת על הגורמים האחראים בפועל, וגלגולה לראש הפירמידה שכלל אינו אחראי לטיפול בנושאים אלה".
לא ידע על עיכוב בהקפעת האתר
נקודה נוספת שמודגשת במכתב היא שלא היה מודע לכך שהחלטת הממשלה על הפקעת האתר מתעכבת בתביעה שהוגשה בנושא בבית המשפט העליון, ומאשים בכך את היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות: "ומה שהיה ראוי שהממונים מטעם הפרקליטות שניהלו את ההליך המשפטי, יערבו ויעדכנו את הגורמים הבכירים ברשות המבצעת, כאשר עניין לנו בהחלטת ממשלה שיישומה מעוכב נוכח הליך משפטי. בהחלט ניתן היה לצפות כי היועץ המשפטי לממשלה ידע על הדברים. בהחלט ניתן לצפות כי בעניין זה היועץ יעמוד בקשר עם השרים. בהחלט ניתן היה לצפות כי אם לאחר דיון ממצה עם השרים הרלוונטיים עולה הצורך לעדכן את ראש הממשלה או את הממשלה במליאתה, הרי שכך ייעשה. אך כל הדברים הללו לא בוצעו. ומשעה שלא בוצעו, הדבר האחרון שניתן לעשות הוא לבוא בטרוניה ותוכחה נגד ראש הממשלה דווקא", מסכמים באי כוחו של נתניהו במכתב.