בעיר אשדוד רגילים לטעון כי העיר נמצאת בתהליך התחרדות וזאת בשל הרושם העולה מריבוי משפחות חרדיות המתגוררות בצפיפות יחסית ושכונות סמוכות, אבל באופן מעשי נראה שהמצב בדיוק הפוך: הצעירים החרדים שגדלו בעיר מחפשים מקומות אחרים לגור ולהשתקע בהם ועוזבים את העיר אשדוד. מתברר, כפי שנראה בנתונים דלהלן, שמדיניות העירייה כלפי החרדים מונעת את המשך הפריחה של הריכוזים החרדיים באשדוד.
הסיבה לכך היא בין היתר מחירי הדיור הגבוהים באשדוד כאשר דירה יכולה להגיעה ללמעלה מ-2 מיליון שקלים לדירת ארבעת חדרים או שכירות של לפחות 4,500 שקלים לחודש ואף יותר. במקביל, אין בנייה חדשה לציבור החרדי וכל זה ברקע הזינוק בחילולי שבת ברחבי העיר, זינוק שרשם עלייה של מאות אחוזים במספר העסקים שנפתחו בשבת בשנים האחרונות.
בדו"ח מיוחד שחשף העיתונאי אלי לוי בעיתון 'ידיעות אשדוד', נראה בבירור שרוב ההגירה השלילית קיימת בשכונות חרדיות, כ-3300 תושבים מהרובעים – ז', ג', ו' וח' עזבו בשנה שעברה את אשדוד ועברו לגור בערים בהן יש שכונות חרדיות.
אותה מגמה ממשיכה גם ב-2023 כאשר המוביל בשיעור העזיבה הוא רובע ז'.
הנתונים הדמוגרפיים של ההגירה השלילית מתבטאים בירידה במספר התושבים ברובעים של המגזר החרדי – למרות הילודה הגבוהה. ברובע ג' שנחשב לרובע הגדול ביותר בעיר אשדוד, מתגוררים השנה 23,126 תושבים לעומת 23,284 בשנה שעברה.
כך גם ברובע ז' נרשמה ירידה מ-21,126 בשנת 2022 ל-20,843 השנה. כלומר יותר זוגות צעירים עוזבים מאשר תינוקות שנולדים.
גם אם בוחנים את מספר התחלות הבנייה בשלושת החודשים הראשונים של 2023, רואים שאין בשורה לציבור החרדי – אפס התחלות בניה חדשות ברבעים ג', ו' וז' ורק 36 יחידות דיור ברובע ח'. מספר היתרי הבנייה שהוציאה העירייה באותה התקופה עומד על 0 בכל הרובעים החרדים.
הפרויקט היחיד שאושר לבניה עבור ציבור חרדי באשדוד הוא בקריית חלוצים, אך הוא תקוע בוועדות תכנון מזה שנים ולא מתקדם, מה שמוביל לחוסר תקווה ומענה לציבור.
יצוין כי הציבור החרדי כמעט ואינו מתגורר במגדלים ובניינים מעורבים ולכן גם הסכם הגג הגדול שאושר באשדוד לבניה ברובע הנחל, אינו יכול לתת מענה בגלל מגדלי המגורים המעורבים שנבנו בו.
בנוסף, תהליך הנטישה אמור להתגבר בשנים הבאות היות ושר השיכון החרדי, יצחק גולדקנופף, מתכנן להקים ערים ושכונות חרדיות זולות בדרום הארץ וקריית גת וכן לתת מענקים ותמריצים למי שרוכש דירות זולות בפריפריה עד לסכום של 600 אלף שקלים. מה שכאמור אין להשיג בעיר אשדוד.
אבי אמסלם, סגן ראש העיר ויו"ר ש"ס באשדוד, הגיב לנתונים שפרסם לוי, ואמר כי "אני צועק שנים שבאשדוד לא בונים לציבור החרדי דירות ועכשיו רואים שאלו שעוזבים את אשדוד הם בעיקר החרדים. הייתי רוצה שהילדים שלי יגורו לידי אבל בני ורעייתו שוכרים דירה גדולה בבית שמש במחיר שבעיר אשדוד לא היו משיגים דירת 2 חדרים, באותה שכונה בבית שמש, מתגוררות כ-200 משפחות שעברו מאשדוד".
יחיאל וינגרטן, סגן ראש העיר מטעם "יהדות התורה" אמר בשיחה עם 'ידיעות אשדוד' כי "ארבעת ילדיו הנשואים גרים מחוץ לעיר אשדוד".
העסקנים החרדים, לא אופטימיים לגבי העתיד ואומרים שהמצוקה רק תלך ותחמיר - הם טוענים שהמגמה של הנטישה תלך ותתחזק בגלל שהמחירים יעלו וגם אם היו לציבור אפשרויות כלכליות, היעדר הבניה מונע כל אפשרות להמשיך ולגור בעיר.
הדרך היחידה של הציבור החרדי לייצר דירות חדשות היא באמצעות תמ"א 38, אך מדובר בתוספת שולית לצורך הגובר.
התקווה של הציבור החרדי הייתה ברובע ח' – בפרויקט "פלדות" שם מתבצע פינוי בינוי, אולם למרות הלחץ שהפעילו חברי המועצה החרדים בעיר אשדוד, בפרויקט אישרו רק מגדלי דירות גבוהים מאוד שאינם יכולים לענות לצרכי המגזר החרדי – גם הבקשה לייצר דירות במתחם שיהיו מיועדים לשכירות לציבור החרדי, ירדה מהפרק.