החזון הנועז של רב הקהילה היהודית בעיר ברלין ושליח חב"ד, הרב יהודה טייכטל, לבנות את מתחם החינוך והתרבות היהודי הגדול ביותר בגרמניה מאז השואה, הפך למציאות מדהימה. זה מה שראינו בעיניים שלנו, בעת הביקור בברלין, במסגרתו השתתפנו במעמד יוצא הדופן.
עם פתיחת הקמפוס היהודי הגדול, בסמוך לבית הכנסת המרכזי בברלין שנחנך לפני שש עשרה שנה, המשימה של הרב טייכטל לשנות את תפיסת היהודי בגרמניה - התגשמה.
לאחר כארבע שנות בנייה, נחנך הקמפוס היהודי הענק, בעלות משוערת של למעלה מ-40 מיליון דולר, שחלק ניכר ממנו תוקצב על ידי ממשלת גרמניה, לצד קרנות ויהודים נדיבים.
העובדה הזו, שממשלת גרמניה, מעורבת ומתקצבת מוסד יהודי ענק מימדים על אדמתה, סוגרת מעגל מרגש. העם היהודי ניצח.
"אנחנו משנים את הנרטיב על יהודים בגרמניה", אומר לי הרב טייכטל, "לעיתים קרובות מידי, אנשים כאן חושבים על יהודים רק בהיבט של שואה ואנטישמיות. הקמפוס שלנו מנציח את אותם יהודים קדושים שנרצחו על קידוש השם - ובמקביל עוסק בעתיד היהודי, בשמחה, בלימודים ובחיים המשותפים לכולנו".
זה לא היה עוד מעמד של חנוכת בית, אלא חגיגה של ממש של אלפי יהודי ברלין והסביבה. "זה יום חג עבורי, באתי לכאן עם כל הילדים", מספר לי אחד המשתתפים בשיחה קצרה על יד דוכן האוכל.
נאומו של הרב טייכטל, בגרמנית מגוהצת, עסק בסגירת המעגל היהודית. הוא כמובן הודה באופן פרטני לכל מי שסייע ונטל חלק במשימה האדירה הזו, ובראשם לצמרת הממשל הגרמני.
האורח המיוחד שהגיע מישראל היה הראשון לציון והרב הראשי הגאון רבי יצחק יוסף. כשהוא מדבר בעברית, לעיניי כלל האורחים הגרמנים. הוא סיפר על גדולי עולם שחיו כאן, ודיבר על המהפכה שחולל הרבי מליובאוויטש בתחיית ובתקופת העולם היהודי ועל העובדה המצמררת שבמרחק לא רק ממעמד חנוכת הבית, עסקו הנאצים בהשמדת יהודים.
עם סיומו של המעמד הרשמי, אלפי יהודי המדינה נהנו מקרנבל תוסס ברחוב שנחסם לתנועה על ידי משטרת גרמניה. דוכני אוכל לצד הופעה של פריד. "כולנו כאן שותפים בחגיגה ונהנים מהיום הזה שייחרט בדברי ימיה של יהדות גרמניה", היטיב להגדיר אחד מיהודי העיר שגרם לי להבין את גודל האירוע.
יצאתי מהמעמד בתחושה מרגשת - עם ישראל חי. זה כנראה המשפט שיכול לתאר את מה שעברנו בברלין.