השר לשירותי דת, מיכאל מלכיאלי, מתכוון למנות לראשונה 'נציב תלונות הציבור על הרבנים'. את אישור הליך הקמת המשרה והמינוי הכניס השר מלכיאלי במסגרת חוק הרבנים אותו הגיש ח"כ ארז מלול.
'כיכר השבת' עם עיקרי החוק
זהות הממונה: רב ראשי לשעבר, דיין בדימוס או רב עיר לשעבר. השר ימנה את הממונה בהסכמת הרבנים הראשיים לישראל.
האחריות: הממונה יהיה מופקד על טיפול בתלונות הציבור על רבני עיר, רבני יישוב, רבנים אזוריים ורבני שכונות.
הגשת תלונה: כל אדם הרואה עצמו נפגע בשל התנהגותו של רב במסגרת מילוי תפקידו כרב, או מי שאותו אדם הסמיך לכך. כמו כן, השר או נשיא מועצת הרבנות הראשית רשאים לבקש מהנציב לברר עניין הנוגע להתנהגותו של רב במסגרת תפקידו כרב.
חשד לעבירה פלילית: במצב בו העלתה התלונה חשש למעשה פלילי, יביא הנציב את העניין לידיעת היועץ המשפטי לממשלה, וכן לידיעת השר ונשיא מועצת הרבנות הראשית;
חשד לעבירה משמעתית: במצב בו העלתה התלונה חשש לעבירה משמעתית יביא הנציב את העניין לידיעת השר ונשיא מועצת הרבנות הראשית ורשאי הוא להמליץ לשר על הגשת קובלנה לבית הדין המשמעתי לרבנים.
סמכות להמליץ על הדחת רב מתפקידו: הנציב רשאי, על פי החוק, אם מצא לנכון לעשות כן בעקבות ממצאיו, להמליץ למועצת הרבנות הראשית, לסיים את כהונתו של רב, וזו תדון בהמלצה לאחר שאפשרה לרב להשמיע את עמדתו בתוך 60 ימים. אם החליטה מועצת הרבנות הראשית שלא לקבל את המלצת הנציב, הרי שהיא תצטרך לנמק את החלטתה.
בדברי ההסבר נאמר כי החור "מסמיך את השר למנות בהסכמת הרבנים הראשיים נציב תלונות על רבנים, וזאת לצורך שיפור וייעול השירות לצרכני שירותי הדת. כמו כן, הסעיף מגדיר את סמכויות הנציב במסגרת תפקידו".