חוק הרבנים המבוסס על מתווה השר לשירותי דת, מיכאל מלכיאלי, קובע כי בארבעת הערים הגדולות בישראל יכהנו שני רבנים ראשיים.
עד כה החוק קובע כי במידה והשר מבקש למנות שני רבנים בעיר גדולה, הרי שהוא צריך לבקש את הסכמת ראש העירייה המכהן, אלא של'כיכר השבת' נודע כי כעת החוק החדש קובע כי בערים: ירושלים, תל אביב, חיפה ובאר שבע - יכהנו שני רבני עיר, ספרדי ואשכנזי, גם ללא הסכמת ראש העיר.
באשר לערים אחרות, עם למעלה מ-50,000 תושבים, במידה והשר יבקש למנות שני רבנים - הרי שהוא יצטרך את הסכמת ראש העירייה.
בהצעת החוק נכתב: "בערים ירושלים, חיפה, תל אביב ובאר שבע יכהנו שני רבנים במשרה מלאה, אחד ספרדי ואחד אשכנזי". בדברי ההסבר נכתב: "מאחר שהרכב האוכלוסייה בערים המרכזיות בישראל הוא מגוון וקיים צורך בשירותי דת עבור כלל העדות".
כמו כן: "עלה מספר התושבים היהודים ברשות מקומית על 50,000, רשאי השר להורות, בהסכמת ראש הרשות המקומית, כי לרשות המקומית יהיו שני רבני עיר במשרה מלאה, אחד ספרדי ואחד אשכנזי, אם שוכנע כן שקיים צורך בכך".
כמו כן, החוק החדש, אותו הגיש ח"כ ארז מלול, קובע כי מעתה השר לשירותי דת לא יהיה כפוף להסכמת ראש העירייה בכדי להקים גוף בוחר שכן כל חברי המועצה מכהנים בגוף הבוחר ואת נציגי הציבור ימנה מעתה השר לשירותי דת, מה שימנע מצב בו ראשי רשויות מצליחים לעצור את תהליך בחירת רבני הערים.
כזכור, הבוקר פורסם לראשונה ב'כיכר השבת' כי על פי השינויים אותם הובילו במשרד לשירותי דת, גוף הבוחר את רבני הערים יכלול את הרבנים הראשיים לישראל ואת חברי מועצת הרבנות הראשית.
הרכב הגוף הבוחר את רבני הערים על פי החוק החדש:
- הרבנים הראשיים לישראל.מועצת הרבנות הראשית.חברי מועצת העיר (היהודים).
- ראש המועצה הדתית.
- נציגי השר - מחצית ממספר חברי מועצת העיר וראש מועצה דתית, כאשר לפחות מחצית מנציגי הציבור שימנה השר יהיו נשים.