אגף התקציבים במשרד האוצר שיגר אזהרה חריפה לשרי הממשלה לקראת האישור היום (ראשון) של הכספים הקואליציוניים, תקציבים המיועדים בעיקר למגזר החרדי עבור החינוך החרדי ותקציב האברכים ועבור תלושי המזון שהבטיח יו"ר ש"ס אריה דרעי.
בפתח המסמך כותבים באגף התקציבים כי "הגידול בשיעור התעסוקה של גברים חרדים הוא פוטנציאל הצמיחה המרכזי של ישראל בשנים הבאות מבחינת שוק העבודה. נכון לסוף שנת 2022, שיעור התעסוקה של גברים חרדים עומד על כ-53%, והינו נמוך משמעותית משאר קבוצות ההשוואה".
באוצר מזהירים כי "הגדלת התמיכה במוסדות תורניים וחלוקת תלושי מזון במנגנון קצבתי תגדיל את התמריץ לאי- השתתפות בתעסוקה ותביא לפגיעה מידית בו".
לדבריהם: "הגדלת תקציבי מוסדות חינוך שאינם רשמיים ללא דרישה לעמידה בחובת פיקוח ולימודי מקצועות היסוד תביא להרחבת פערי המיומנויות ותביא לפגיעה בהשתתפות בשוק התעסוקה ובכושר ההשתכרות בטווח הבינוני - ארוך. כפי שהוכיח ניסיון העבר, הגדלת תקציב המוסדות מתואמת עם מספר הלומדים בהם, ועתידה להביא לגידול מתמיד במספר הבוגרים חסרי מיומנויות הדרשות להשתלבות בשוק התעסוקה ומיצוי כושר השתכרות".
במשרד הוסיפו כי "קידום מקביל של הגדלת התקצוב למוסדות החינוך הפרטיים הבלתי מפוקחים, הקמת מנגנון תחליפי למתן קצבאות דרך חלוקת כרטיסי מזון לפי זכאות להנחה בארנונה או מבחני הכנסה אחרים, והגדלת תקציב הישיבות צפויים ליצור מערכת תמריצים אנטי כלכליים המעודדים יציאה משוק העבודה והקטנת כושר ההשתכרות בטווח הקצר והארוך".
הממונה על התקציבים במשרד האוצר מדגיש, לדבריו כי "עוד טרם יישום החלטת הממשלה והשפעותיה השליליות הצפויות על המשק, ללא שינוי בשיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים, אובדן התוצר המצטבר עד לשנת 2060 צפוי להגיע ב־2065 ל־6.71 טריליון שקל. לצורך שמירת רמת השירותים הממשלתיים הנוכחיים, ממשלות ישראל יצטרכו להעלות מסים ישירים ב־16%".
במסמך נחשפת התוספת התקציבית למוסדות החינוך החרדי:
'בני יוסף' (ש"ס) ו'החינוך העצמאי' - 580 מיליון ש"ח.
מוסדות 'מוכר שאינו רשמי' - 200 מיליון ש"ח (תוכנית אופק חדש) והגדלת שיעור השתתפות המדינה בתוכנית צהרוני "ניצנים" ל-100%.
מוסדות ה'פטור' - 280 ש"ח מיליון והגדלת שיעור השתתפות המדינה בתוכנית צהרוני "ניצנים" ל-100% (מדובר בגידול של כ100%- בתקציב).
גני ילדים 'מוכרים' - 150 מיליון ש"ח והגדלת שיעור השתתפות המדינה בתוכנית צהרוני "ניצנים" ל-100%.
על תקציב הישיבות נכתב כי "קצבת האברך" המועברת באמצעות תמיכה בתקציבי הישיבות מהווה הכנסה אלטרנטיבית עבור הגבר החרדי הלומד במוסד תורני, ואינה מותנית בתעסוקה. מוצע להגדיל את תקציב מבחני התמיכה במוסדות תורניים באופן שיביא להעברה של מעל 1,100 ש"ח בחודש לכל אברך, תוספת המהווה גידול של כ-75% ביחס למצב הנוכחי. (לאחר התוספת, כל אברך יקבל 1,173 ש"ח בחודש).