ברשות החרדית מפרסמים הבוקר (שלישי) נתונים ומידע שהגיעו לידי הרשות, ממנו עולה כי עליית הריבית, השפיעה מאוד על משקי הבית החרדים, יותר מפי 2 ממשפחה חילונית.
על פי הנתונים, ארבעים וארבעה אחוזים מהמשפחות החרדיות מחזיקות במשכנתא ומושפעות מעליית הריבית. למשק בית חרדי יש השפעה גדולה משינוי המשכנתאות, שכן המשכנתאות הינן שבעים ואף שמונים אחוזים מהכנסות למשפחה, זאת בניגוד למשפחות כלליות בהן אחוז ההוצאה על הדיור קטן יותר מההכנסה. המשכנתה מהווה אחוז גדול יותר מההכנסה למשק בית חרדי.
על פי נתוני הלמ"ס, יוקר המחיה משפיע באופן ממשי על הצריכה במשק והחל מתחילת שנת הכספים הנוכחית ועד לחודש הקודם, חלה ירידה בשיעור של חצי אחוז בהיקף הרכישות בכרטיסי אשראי, כאשר ההוצאה לצריכה פרטית הגיעה בשנת 2021 ל-775.8 מיליארד ש"ח, שהם 49.2% מהתוצר המקומי הגולמי ו-39.2% מסך השימושים במקורות בלבד.
הנתונים הללו הם למרות העליה בשכר הממוצע במשק, דבר המעיד על האטה במשק וחוסר יכולת של הציבור הרחב לצרוך שירותים בסיסים. כלכלנים מסבירים כי סיבה נוספת לירידה בצריכה מגיעה לנוכח העליה בשיעור החזרת המשכנתאות כתוצאה מהעליית הרבית, עלית מחירים כללית במשק במיוחד במוצרי צריכה בסיסים - כמו לחם וחלב, עליית מדד המחירים לצרכן ב-0.4% ופרמטרים כלכליים עולמיים נוספים. ברשות החרדית סבורים כי התנהלות כלכלית נבונה תסייע למשפחות רבות לצלוח תקופה מאתגרת זו.
לנוכח נתונים אלו והעליה החדה ביוקר המחיה, שיעור הרבית והקשיים הכלכלים. הרשות החרדית במשרד ראש הממשלה מתניעה בימים אלו שלב נוסף, במסגרתו יוזרמו תקציבים ייעודיים לטובת התושבים החרדים ברשויות המקומיות השונות. בהנחיית סגה"ש לפיתוח חרדי במשרד ראש הממשלה והתחבורה אורי מקלב, הרשות החרדית בנתה תכנית רחבת היקף, בשיתוף פעולה עם העיריות, המועצות המקומיות והמועצות האזוריות. כאשר מיליוני שקלים הוקצו לטובת פעילויות מסוג זה של פיתוח אוריינות פיננסית.
הפרויקט הייחודי עבור הציבור החרדי ובהתאם להנחיות של הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי, נבנתה סדנא ייחודית, באמצעות בעלי מקצוע מנוסים ומומחים. בחלק מהערים שיבחרו בכך תהיה אפשרות גם ליזמים צעירים כיצד לנהל את הצד הפיננסי של העסק לפי דרישות הבנקים וספקי האשראי, ובכך הם יכולים להפוך רעיון טוב לעסק מצליח ולפרנס את משפחתם בכבוד.
ברשות החרדית מסבירים: "אנו מציעים לתושבי העיר קורסים לרכישת כלים פרקטיים ומעשיים בתחום הידע הכלכלי - פיננסי, קיימים אזרחים רבים עם רעיונות עסקיים מוצלחים, וכן קיים חוסר ידיעה בהתנהלות נכונה מול הבנק בפרט במשפחות צעירות".
תקציב הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי מאפשר עוד מגוון פעילויות חברתיות וכלכליות והרשויות המקומיות שוקדות בימים אלו על תכניות נוספות.
במקביל, בימים אלו נערכים הדיונים בין יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני ופקידי האוצר לקביעת תקציבה הסופי של הרשות החרדית, שהפכה בשנים האחרונות להיות רשות ממשלתית הקובעת סדר יום כאשר ועדות השרים מתיעצות עמה וכן מעורבת בסדר יום הממשלתי בכל התחומים.
סגן השר לפיתוח חרדי במשרד ראש הממשלה והתחבורה, אורי מקלב, אומר: "עקב השינויים במשק וכדי למנוע קשיים כלכלים למשפחות חרדיות יש צורך לתת את הדברים ממקורות מהימנים ובלתי תלויים עם פקוח ממשלתי, הכוונה ולמידה של כלכלה נבונה מתוך ראיית טובת האזרח בלבד זו דבר אחד מני רבות שאנחנו מוצאים בימים אלו ברשות החרדית".
ראש הרשות מר רועי אסף מוסר: "הרשויות המקומיות הן שותף אסטרטגי של הרשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי. "החיבור שלנו אל השטח עובר דרך הזירה המקומית, הנציגים המקומיים הם אלו המציפים את הצרכים, אנו מתווים מדיניות כללית הכוללת סל פתרונות אפשריים, והדרג המקצועי ברשות המקומית אמון על הוצאתם אל הפועל, והצורך בידיעת המערכת הכלכלית -פיננסית נותן מענה על צורך אמיתי שעלה מן השטח".