עשרות אלפי בחורי ישיבות ואברכי כוללים, מוגדרים מזה חודשים ארוכים - כעריקים בפוטנציה (או באמת, לאחר שליחת צווי הגיוס. ח"ב) וזאת לאחר החלטת בג"ץ, שהניף את החרב על עולם התורה ואף הורה לבטל את התקציבים.
חברי הכנסת ונציגי הציבור החרדיים, שוברים את הראש בניסיון למצוא פתרון - גם עבור בעיית העריקות וכל המסתעף מכך וגם להחזיר את התקציב לעולם התורה. 'כיכר השבת' חושף הערב (שלישי) את אחד הפתרונות שעלו בימים האחרונים על ידי גורמים בציונות הדתית ובדגל התורה, פתרון שכבר סופג ביקורת עזה.
מאז שבג"ץ הכריז על בחורי הישיבות כעריקים ובעקבות כך נטל מהם את החירות הבסיסית ואף שלל את התקציבים, חברי הכנסת החרדים מכלל המפלגות החרדיות נמצאים במרוץ בלתי פוסק על מנת לפתור את אחת הבעיות הגדולות שידע הציבור החרדי.
הנציגים החרדים, שבפעמים הקודמות בהן נוצר משבר סביב חוק הגיוס, עוד שיתפו פעולה עם התקשורת והיו הדלפות מחדרי הישיבות הסגורים, נוצרים כעת את פיהם לגמרי ובחודשים האחרונים, אין תדרוכים ואין ידיעות על מה הנציגים מדברים בחדרים הסגורים, אך לקראת הישורת האחרונה, גורם המעורה היטב בפרטים, חושף ל'כיכר השבת', את עיקרי החוק החדש שהוצג בפני הנציגים.
כפי שנחשף ב'כיכר השבת' לפני כעשרה חודשים, תחילה היה מי שחשב להעביר חוק גיוס דרקוני ביותר, שיגייס חמישים אחוזים מעולם התורה ואף יטיל סנקציות. מאחורי הקלעים ולמרות הצהרות הרהב הרבות על התנגדות לכל חוק זה, חלק מהפוליטיקאים החרדים חשבו להסכים לכך, אך התנגדותם העזה של גדולי הרבנים הספרדים וחלק מראשי הישיבות הליטאים, סתמה את הגולל על הרעיון המפוקפק.
במקביל, יצאו לדרך קמפיינים עתירי שומן, שחלקם התבססו על 'אחים לנשק' וחלקם אף באו מתוככי הציונות הדתית, שמטרתם הייתה למנוע את חקיקת החוק וכל חוק שלא יביא ל"שוויון בנטל" על מלא של כלל הציבור החרדי. מספר חברי כנסת מתוך הקואליציה, אף הודיעו בזמן אמת כי יתנגדו לחוק ויביאו להפלתו.
כזכור, אחד המכשולים הגדולים ביותר היה גם שר הביטחון יואב גלנט, שהודיע בהתרסה כי אף חוק לא יהיה מקובל עליו ללא הסכמת האופוזיציה וכי החרדים יצטרכו, לדבריו, לשאת בנטל.
אך מאז, נתניהו הספיק לפטר את גלנט ומינה את ישראל כ"ץ לשר ביטחון, שנראה קצת יותר ידידותי לציבור החרדי שכן אוזנו כרויה לשמוע את ההצעות של הנציגים החרדים והוא אף מוכן לבוא לקראתם.
הפתרון עליו רוצים לבסס את החוק החדש
כעת, 'כיכר השבת' חושף לראשונה את מאחורי הקלעים ומציג את אחד הפתרונות שעלה בזמן האחרון בקרב העוסקים בסוגיה, רעיון שעלה מקרב שורות הציונות הדתית והצבא לגורמים בדגל התורה וש"ס, כאשר נכון לשעת כתיבת הידיעה, הרעיון נתקל בביקורת עזה בקרב כלל העוסקים בנושא במפלגות החרדיות וככל הנראה גם בבתי גדולי ישראל.
בסיס הרעיון הוא, שהמדינה וצה"ל יסכימו לדחות את גיוסם של כל מי שרשום בישיבות הגדולות משירות צבאי - אך רק עד גיל 22. ומגיל 22, תחול חובת גיוס על כלל תלמידי הישיבות והכוללים, והצבא יגייס כראות עיניו ולפי מה שיחליט שמשרת את צרכי הצבא.
לפי ההצעה, תלמידי הישיבות והכוללים שיגויסו לפי החלטת הצבא, יעברו למסגרות צבאיות שיותאמו ע"י הצבא למגזר החרדי. וכאמור, לפי החלטת צה"ל, מספר המתגייסים השנתי יפטור מגיוס את כל השאר. במידה והחוק אכן יחוקק כל הצווים שנשלחו עד כה יבוטלו.
גורם בכיר המעורה בפרטי ההצעה מסביר ל'כיכר השבת' כי מי שהעלו את ההצעה סבורים שהצבא בין כך לא רוצה חרדים בצבא, ושר הביטחון יוכל תמיד להשפיע על המספרים שיאוזנו לטובת הציבור החרדי - וכך אפשר אולי להציל את גורל תקציבי הישיבות.
גורמים בכירים במפלגות החרדיות פסלו את הרעיון על הסף בטענה שמדובר בחוסר אחריות בסיסית כלפי הציבור.
לדבריהם, "לא שייך בשביל כמה שקלים לתת את המפתחות של עתיד המגזר החרדי בידיים של כמה גנרלים בצבא. הם לא יחליטו לנו מי ילמד בכולל וכמה ילכו לצבא. מה נעשה מחר אם לפיד ימנה שר ביטחון שיחליט לגייס את כולם?! לא נותנים לחתול לשמור על החלב".
גורם בכיר אחר המעורה עד דק בפרטים, תקף את הרעיון: "ברור לך שלא יהיה לנו שום שליטה על האירוע הזה. גם אם הצבא יחליט לגייס מאה בחורים ואברכים, מי יהיו המאה האלה? יש מצב שהבן שלי השטייגניסט מוולפסון, או האחיין שלי מפוניבז' צריך מחר לעלות על מדים רק כי פקיד בבקו"ם החליט ללחוץ על Enter?!".
לדבריו, "אין לי ספק שכבר עדיף המצב הנוכחי שבמדינה ובצבא מזיעים קצת יותר מאיתנו כשהם דוהרים במודע לסיטואציה של עשרות אלפי עריקים. שישברו את הראש ויביאו הצעה נורמלית".