האם 'המשאל הכלכלי' מוטה כנגד חרדים?

היום עלה לאוויר מיזם חדש בשם "המשאל הכלכלי" שנועד לאפשר לאזרחים לגבש תקציב חברתי המוסכם על רוב האזרחים. בפרויקט ההסברה החרדי "דוסים" לא אהבו את המיזם, שם טוענים: "מדובר כאן בעוד מקרה קלאסי של שימוש במונחים שיש עליהם הסכמה ציבורית כמו צדק חברתי וחלוקת הנטל לקידום אג'נדה אנטי חרדית מובהקת"

|
7
| כיכר השבת |
'המשאל' מכוון כנגד החרדים? (מתוך אתר המשאל)

יוזמה חברתית חדשה עלתה היום לרשת בשם: 'המשאל הכלכלי'.

לדברי העומדים מאחורי המיזם החדש, "המשאל הוא ההמשך הטבעי למחאה הציבורית הרחבה שהתחילה בקיץ שעבר וגועשת ברחובות בקיץ הזה. הוא מאפשר פעולה ציבורית רחבה ומשותפת, בה אנחנו מתרגמים ביחד את הצדק חברתי מקריאות כיוון ערכיות - לתכניות מעשיות"

"לשם כך בנינו פלטפורמה שוויונית, פתוחה, הוגנת להצבעה המונית על שאלות כלכליות תקציביות. פנינו לכל קבוצות המחאה, למכוני מחקר, לחוקרי מדיניות חברתית ולציבור הרחב וביקשנו שיציעו הצעות לתיקונים חברתיים כלכליים. ההצעות האלה עומדות לבחירת הציבור במשאל"

במשאל ישנם 12 נושאים בהם הוא עוסק: פריפריה, הפרטה, תעסוקה, השתתפות בנטל הכלכלי, חינוך, דיור, תחבורה, יוקר המחיה, איכות הסביבה, תרבות ומורשת, בריאות ואוכלוסיות מוחלשות. יוזמי המשאל, הציגו לצד כל תחום מספר יוזמות חברתיות, ועלותם הכלכלית למשק הישראלי.

הנשאלים יבחרו ביוזמות אותם הם מעדיפים, ועל ידי כך מקווים העומדים מאחורי היוזמה להביא לגיבוש תקציב חברתי המקובל על חלק גדול מהעם.

נציין, כי בשעות האחרונות קרס האתר בו מתקיים המשאל, לטענת העומדים מאחורי המיזם עקב עומס כבד על השרתים.

המיזם מוטה כנגד המגזר החרדי

בפרויקט ההסברה 'דוסים' טוענים, כי למרות הרצון להראות כביכול מדובר במשאל אובייקטיבי - המיזם מוטה באופן ברור כנגד המגזר החרדי.

לדוגמא, הם מציינים את העובדה שבעוד שההצעה להארכת יום הלימודים מוגדרת כ'ללא עלות', ביטול מתן 'תנאים מיוחדים' למגזר החרדי מוגדרת כחסכון של מיליארד ש"ח לקופת המדינה.

ב'דוסים', הביאו מספר נקודות שצוינו במשאל הנוגעות למגזר החרדי, ואשר מרמזות לדיבריהם על כך שמאחורי הניסוח מסתתר צד פוליטי מסוים.

"הקהילה החרדית כיום מקבלת שלל הטבות". נכתב במשאל, "חלקן הטבות ישירות, כמו למשל מימון ישיבות ומלגות לאברכים, וחלקן הטבות עקיפות דרך מנגנוני רווחה התפורים למידותיה של הקהילה החרדית, כגון הטבות דיור והנחות בארנונה".

"הגבלת המימון ללימודים בישיבה ל-4 שנים וביטול התנאים המיוחדים הניתנים לקהילה יחסכו כ-1 מיליארד ₪ לקופת המדינה".

במשאל הביאו מספר סיבות מדוע לבטל את ה"הטבות המיוחדות" שמקבל המגזר החרדי.

  • אין סיבה להעדיף את הקהילה החרדית על פני כל קהילה אחרת.
  • ההטבות מכבידות על המשק מצד אחד ומנציחות את העוני מן הצד השני.
  • לפי דוח המועצה הלאומית לכלכלה, ההטבות הן מהגורמים העיקריים המונעים מגברים חרדים לעזוב את הכולל ולהצטרף לשוק העבודה
  • .הקהילה החרדית תהיה זכאית למלוא השירותים הסוציאליים שלמדינת ישראל יש להציע, כמו כל אזרח אחר, אלא שהזכאות תהיה תלויה במיצוי כושר השתכרות

"לא כל תלמידי הישיבות עילויים"

במשאל, מתייחסים גם לתקציבי הישיבות, וכותבים: "לא כל 110 אלף תלמידי הישיבות הם עילויים תרומת הרוב לעולם התורה החרדי אינה ברורה. לעומת זאת, למשק, לחברה הישראלית ואולי אף לחרדים עצמם, יש הרבה מה להרוויח משילוב החרדים בשוק העבודה".

ומציעים: "על מנת לשמור על צביונה היהודי של מדינת ישראל, אנחנו מציעים לא לבטל לחלוטין את מימון הישיבות אלא לאפשר ארבע שנות לימוד בישיבה לכל אזרח המעוניין בכך, בכפוף להסדרים שיקבעו לגבי שירות צבאי, למשל שלילת קצבאות למי שלא ישרת. בנוסף אנו מציעים לשמר מימון לימודים לטווח ארוך יותר למכסה של עילויים ומתמידים שיוכיחו הישגים משמעותיים".

בתחום הדיור נכתב: "מדינת ישראל משקיעה כשלושה מיליארד ₪ בשנה על הטבות לדיור. רבות מההטבות מותאמות לקהילה החרדית: ההטבות תלויות במצב כלכלי, במספר ילדים, בשנות נישואים וכו' אך לא במיצוי כושר ההשתכרות"

הרווח מביטול התנאים המיוחדים למגזר החרדי: מיליארד ש"ח. צילום: פרויקט 'דוסים'

"בנוסף, יותר מ-50% מהדירות שמשווקות במסגרת 'מחיר למשתכן' הן באזורים בהם גרים חרדים. ועדת טרכטנברג המליצה לשלב את קריטריון מיצוי כושר ההשתכרות במדדים לסיוע בדיור, אבל בלחץ ש"ס הממשלה התעלמה מהמלצה זו. מכיוון שאין לנו נתונים רשמיים, הטבות בדיור אינן נכנסות לחישוב. עם זאת, אם נושא הדיור חשוב לכם, אנא פנו לסעיף הדיור, וביחרו קריטריונים שונים לחלוקת ההטבות".

"ההנחות בארנונה - הנחות ארציות הניתנות בהוראת משרד הפנים - לא מותנות במיצוי כושר ההשתכרות בשיעור של 150% (משרה וחצי לשני בני הזוג). אנו מציעים להוסיף את תנאי כושר ההשתכרות. הוספת התנאי תתמרץ את הקהילה החרדית להשתלב בשוק העבודה, ותדאג שאלו שלא יצליחו להשתלב יקבלו הטבות סוציאליות, כשאר אזרחי ישראל".

שימוש ב'צדק חברתי' בשביל לקדם אג'נדה אנטי חרדית

בפרויקט ההסברה 'דוסים' הגיבו לטענות שהופיעו במשאל וקראו לבטל את ההטבות המיוחדות לחרדים - והביאו נתונים המוכיחים אחרת.

לדברי יאיר טיילור, ממקימי פרויקט 'דוסים', "מדובר כאן בעוד מקרה קלאסי של שימוש במונחים שיש עליהם הסכמה ציבורית כמו צדק חברתי וחלוקת הנטל לקידום אג'נדה אנטי חרדית מובהקת, זהו ההסבר היחיד לקריאה לכל סעיפי התיקצוב של המגזר החרדי "תנאים מיוחדים" ולתת לידו מספר גדול ומרשים, לעומת תקצוב מגזרים אחרים שמחולקים לסעיפים קלים למכירה תחת כותרות כמו השוואת פערים וקידום ופיתוח שירותים נצרכים" טוענים בדוסים

מ'משאל העם הכלכלי' נמסר בתגובה: "אנו מאמינים בשוויון בין כל הישראלים. אנו מאמינים באוניברסליות של צרכים ולא בריב בין קבוצות אינטרסים על נתחים מתוך עוגת התקציב. אנחנו לכן לא מציעים "לייבש את החרדים" אלא לקבוע רף שווה לתנאים הכלכליים הניתנים לקהילה החרדית עם התנאים מהם נהנים שאר הישראלים. המשאל מעודד דיון אזרחי שבו כולם זכאים באופן שווה לזכויותיהם החברתיות הבסיסיות"

לפניות לכתב: p@kikar.net

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

7 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

5
לא יעזור כלום. משפחות רבות מסתמכות על קיצבאות ותמיכה ממדינה כדי להמשיך להתקיים וללמוד. אפשר להציע פתרונות למצב, או לחכות שהציבור החילוני יצא למלחמה על הענין. אני חושב שפתרון בדרכי שלום עדיף לכולם.
ז'אק
4
ישיבה נועדה רק לעילויים? הם יקבעו לי למה נועדה הישיבה? ישיבה נועדה לכל אחד שנשפו חשקה בתורה והוא רוצה ללמוד. יגיע מישהו מבחוץ שלא מבין בישיבות ויחליט מה כן ומה לא?
רוני
3
כל הכבוד לכם על החשיפה!
יוסי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות