

וועדת פלסנר לקידום השוויון בנטל התכנסה אתמול (ראשון) לישיבת עבודה ראשונה שנמשכה כעשר שעות, במהלכה טען צה"ל כי בניגוד להצהרות השונות שנשמעו לאחרונה, הוא מעוניין בגיוס החרדים ואף זקוק להם.
במהלך הישיבה הראשונה שמעו חברי הוועדה סקירות ותמונת מצב מנציגי צה"ל, מינהלת השירות האזרחי, משרדי המשפטים והחינוך, אגף התקציבים באוצר ומהמועצה הלאומית לכלכלה ולברחה במשרד ראש הממשלה.
תת אלוף גדי אגמון, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח האדם בצה"ל, הציג בפני חברי הוועדה את נתוני הגיוס העדכניים ואת מסלולי השירות השונים הקיימים בצבא, לפיהם מחזור גיוס בציבור החרדי של בני 18 עומד על כ-7,500 בחורים, כאשר בשנת 2011 התגייסו לצה"ל 1,282 חרדים בגילאים 18-26. לפי נתוני הצבא, 57 אלף חרדים,בגילאי 18-28 נכללים בהסדר 'תורתו אומנותו'.
לדברי אגמון ישנו חוסר של אלפי חיילים בצבא, ו"צה"ל רואה בבני הגיוס החרדים חיילים מצוינים שיכולים לסייע בצמצום פערי כוח האדם". הדברים הללו באים כתגובה לדבריו של השר אלי ישי שטען בראיונות לכלי התקשורת כי ישנם אלפי חרדים שמעוניינים להתגייס אך הצבא לא מעוניין בהם.
שר-שלום ג'רבי, מנכ"ל מינהלת השרות האזרחי, הציג את נתוני השירות, לפיהם 1,806 חרדים התנדבו משנת 2007 ו-2,399 בני מיעוטים. רק 74 התנדבו בשנה האחרונה למסלולים האזרחיים-ביטחוניים הכוללים שירות במשטרה, כיבוי אש ושב"ס.
פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה וחברה במשרד רוה"מ, אמר כי המצב הנוכחי הוא תולדה של מדיניות ממשלתית שנמשכה 60 שנים, ואין לצפות כי הנורמות החברתיות הללו ישתנו בתוך שנה-שנתיים. פרופ' קנדל הוסיך וקרא לחזק את התעסוקה במגזר החרדי, בה ישנו שיפור.
נציגי משרד החינוך הציגו נתונים לפיהם מספר הלמידים במערכת החינוך החרדית עולה מספרית בצורה משמעותית ביחס לאוכלוסיה הכללית, ונציגי משרד האוצר דיברו על חשיבות השתלבות החרדים בשוק העבודה.
יו"ר הוועדה, ח"כ יוחנן פלסנר, אמר כי הנתונים שהוצגו "מחייבים אותנו לגבש מתווה חדש שיתבסס על מדיניות חדשה ומקורית שתביא לשילוב אמיתי של החרדים בחברה הישראלית".
לדבריו, "הפתרון שתגבש הוועדה יהיה חייב לתת מענה לחסמים הכלכליים, המקצועיים והחוקיים שמקשים כיום על השתלבות החרדים בשירות ובשוק העבודה".