

בשבוע שעבר, הוקמה ממשלת אחדות לאומית וקואליציה רחבת ידיים עם 94 חברי-כנסת כשאחד מיעדיה העיקרים הוא מציאת פיתרון וחוק חלופי לחוק טל שהסדיר את מעמדם של בני הישיבות הפטורים משירות בצה"ל במשך עשור ובוטל על-ידי בג"ץ.
בסוף השבוע, שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראשי המפלגות המרכיבות את הקואליציה וסיכם עמם כי הדיונים בנושא הבאת חלופה לחוק טל יחלו השבוע.
בהודעה שהוציאה לשכת ראש הממשלה נמסר כי "החוק החדש יגדיל בהדרגתיות את השוויון בנטל, יכניס למעגל השירות יהודים וערבים, וזאת מבלי לשסות ציבור בציבור".
בנתיים, יו"ר קדימה והשר ללא תיק שאול מופז מינה את ח"כ יוחנן פלסנר לעמוד בראש הצוות שהקים נתניהו לגיבוש חלופה לחוק טל. פלסנר שימש בשנה וחצי האחרונות כראש הצוות של וועדת חוץ וביטחון לטיפול ובחינת נושא חוק טל.
ב'מינהלת השירות האזרחי' שהוקמה בשל חוק טל ונועדה לסייע לבני הציבור החרדי המעוניין בכך לשרת בשירות אזרחי ובכך לסיים עם חובת השירות המוטל עליו, עבדו בחודשים האחרונים על תוכנית ובה המלצות כיצד להגביר את שילוב החרדים בשירות.
לפי הדיווח הבוקר ב'ישראל היום' שם נחשפים פרטי ההמלצות, המינהלת הגישה את המלצותיה לראש הממשלה בנימין נתניהו. ההמלצות גובשו ביוזמת השר דניאל הרשקוביץ בממונה על השירות האזרחי ובעזרת המינהלת בראשות שר שלום ג'רבי.
במסמך שהוגש לנתניהו, ממליצה המינהלת לבטל את שנת ההכרעה, בה בחור ישיבה יכול להחליט האם משיך ללמוד את יוצא לשירות, שעמדה בבסיס חוק טל וממנה חששו לפני עשור נבחרי הציבור החרדי.
בנוסף, ממליצה המינהלת להשאיר את השירות האזרחי בהתנדבות ולא בכפייה, ולהאריך את משך חודשי השירות כך שנשואים ישרתו 18 חודשים במקום 12 כיום, ורווקים ישרתו 24 חודשים ורק במסלול ביטחוני.
עוד ממליצה המינהלת להוסיף תמריצים כהכשרה מקצועית ולימודים במהלך השירות, וכן הכשרה לשירות בעיתות חירום, כזמן מלחמה או אסון טבע, ושילוב המתנדבים במערך המילואים לסיוע בעורף.
אחד הפרקים המרכזיים בתוכנית להגברת גיוס החרדים הוא שיפור תנאי השירות והעלאת דמי הכלכלה, מאחר ובעוד חייל נשוי עם ילד מקבל כ-5,000 שקלים משכורת חודשים, הרי שנשוי עם ילד בשירות האזרחי מקבל רק כ-2,500 שקלים משכורת חודשית.
בתוכנית ישנן שורת המלצות נוספות בהן בין היתר הכלת בוגרי השירות האזרחי במעגל הזכאים למענק ל'עבודה מועדפת', נסיעות חינם בתחבורה הציבורית כמו לחיילים ונתינת קדימות לבוגרי השירות האזרחי בעת הקבלה לקורסים להכשרה מקצועית מטעם משרדי הממשלה.
האם ההמלצות הללו זה מה שיביא להגברת זרם המשרתים בשירות האזרחי? במינהלת השירות האזרחי מאמינים שכן, כעת נותר לראות מה יעשה ראש הממשלה עם ההמלצות שהוגשו לעיונו.