המועצה הדתית של תל-אביב היא גוף חשוב ומבוקש מאוד. לאו דווקא מפני שהמדובר בעיר שכולה כידוע אנשים המדקדקים בקלה כבחמורה, אלא בעיקר מפני ההיקף הגדול של פעילותה כגוף האחראי על מתן שירותי הדת בעיר ללא הפסקה, וההשפעה הגדולה המיוחסת בעקבותיה למחזיק במשרת יו"ר המועצה הדתית.
בקרוב אמורות להיערך בחירות חדשות לחברי המועצה הדתית ולתפקיד היו"ר, זאת לאחר סיום הקדנציה של המועצה הנוכחית. מטבע הדברים מושך אליו התפקיד את בחישותיהם של הגורמים המעוניינים בהרחבתם גבולות השפעתם, חלקם אישים בעלי ´מסורת´ של השפעה במינויי מוסדות הדת בעיר, החיים והמתים.
אלדד מזרחי הוא היו"ר הנוכחי של המועצה, ומי שמועמד למלא את משרת היו"ר גם בקדנציה הבאה. מזרחי, הזוכה לתמיכה חד-משמעית מראש-העיר רון חולדאי, מנציגי 'יהדות התורה' ומגורמים נוספים, נחשב כסיפור הצלחה בתפקיד, בין-היתר בעקבות הצלחתו לייצב את מצבה הכלכלי של המועצה הדתית ולהביאה למצב בו המשכורות משולמות במועדן ואין גירעונות, אך גם בשל היותו אדם שידע להלך בין הטיפות ולהפוך עצמו לאיש המקובל על כלל המגזרים, החל מהמפד"ל התומכת בו כאיש חובש כיפה סרוגה, ועד ליהדות התורה וחסידות גור, שאיתם השכיל מזרחי לבנות יחסי אמון וקשרי עבודה נאותים. "הוא עושה את עבודתו למופת ואין שום סיבה בעולם להחליפו" אמר לנו גורם בכיר ב'יהדות התורה' בעיר.
אלא שבש"ס, מפלגה בעלת השפעה לא-מבוטלת בענייני הדת והפנים במדינה, לא מתכוונים מסתבר, להניח את ידם ממינוי חשוב ומרכזי כל-כך, בוודאי לא מבלי שלתנועה הקדושה תהיה השפעה כלשהי על מחזיק המשרה הקדושה.
הדיל המסתמן
על-פי הדיווחים, שאינם זוכים כמובן לאשרור רשמי כלשהוא, מנהל מזכיר מועצת החכמים רפאל פנחסי, את המגעים באשר ליו"ר הבא של המועצה, כאשר הכוונה החד-משמעית הינה החלפתו של היו"ר הנוכחי מזרחי.
בחירת חברי המועצה הדתית נעשית כידוע במשותף על ידי כמה גורמים. חמישה נציגים ממנה העירייה, חמישה נוספים ממנה שר הדתות, ועוד נציג אחד בודד נבחר על ידי רב העיר. במקרה הזה, בו יש רק רב ראשי אחד לעיר תל אביב, הנציג יבחר על ידי הגרי"מ לאו. לאחר בחירתם של אחד עשר חברי המועצה, יבחרו אלו מתוכם בהצבעת רוב, את האיש שיכהן בתפקיד יושב הראש.
מכאן ואילך העלילה מסתבכת. תנועת ש"ס ששר הדתות מטעמה ממנה חמישה נציגים לחברי המועצה, חסרה עוד קול אחד בלבד בכדי להכריע את זהותו של האיש. הפתרון שנרקם, כך לפי העסקנים בשטח, הינו יצירתי במיוחד: המועמד יהיה רובי זר, מקורבו ויד ימינו של הגרי"מ לאו. גם ספרדי וגם מועמד שהגרי"מ לאו יהיה מחויב לתמוך בו. ובא לציון גואל, (ומשרה חשובה לבן עדות המזרח).
מועצה 'מטעם'?
אלא שהמערכה עדיין רחוקה מסיום. מצדדי המועמד אלדד מזרחי מצהירים, כי שר הדתות אינו יכול למנות סתם כך חברים למועצה הדתית, וכי אלו חייבים להיות מטעמם של הסיעות החברות בעיריית תל-אביב, סיעות המצדדות רובן ככולן בעמדתו של ראש העיר חולדאי, כי על אלדד מזרחי להמשיך בתפקידו.
את הרמיזות הנשמעות באשר לכוח השפעתו של אלי ישי על ראש העיר, זאת בתוקף מעמדו כשר הפנים הם דוחים, וטוענים, כי ראש העיר חולדאי כבר הודיע חד וחלק, כי לא יקבל שום לחצים ושום איומים בעניין.
גם סוגיית תמיכתו של הגרי"מ לאו במקורבו רובי זר, מסתברת כאינה פשוטה כלל ועיקר. בנו הרב משה חיים מעוניין להתמנות לרבה של ירושלים, ומה עניין שמיטה להר-סיני? פשוט מאוד: מי שנחשב כתומך (היחיד?) במועמדותו לרבנות ירושלים הינו סגן השר ליצמן וחסידות גור. אלא שאותה גור תומכת בתל אביב בהמשך כהונתו של היו"ר אלדד מזרחי. על פי הדיווחים שהגיעו לידינו, "המסרים המתאימים" כבר הועברו בצינורות הרלוונטיים מכיוונו של סגן השר ליצמן אל לשכתו של הגרי"מ לאו.
יש לציין כי חתן השמחה עצמו רובי זר - עימו שוחחנו, הכחיש מכל וכל ואמר כי "הוא כלל אינו מועמד למשרת יו"ר המועצה הדתית, וכי אינו יודע מה מקור השמועות". אלא שאנו מצידנו, הקשבנו לעוד מספר מקורות מהימנים, אלו שבמו אוזניהם שמעו, מאותו רובי זר, זמירות אחרות.
גם מזכיר מועצת החכמים רפאל פנחסי שאליו פנינו בכדי לקבל את תגובתו, מילא פיו מים והבהיר כי הוא אינו מעוניין לדבר על העניין.
בכל מקרה, עיריית תל-אביב הייתה אמורה כבר השבוע לבחור את נציגיה למועצה הדתית, אולם עקב היותו של רב העיר בחו"ל, נדחה העניין עד לשוב. ומן הסתם כבר בימים הקרובים תמשיך עגלת המינויים לנוע.